Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

Lådan: Högt över huvudstadens vanliga bärs-och-burgar-ställen

Krogkommissionen. Lådan på Luntmakargatan är en upplevelse som är rymdraketlångt från huvudstadens vanliga bärs-och-burgar-ställen.

4

LÅDAN
Adress: Luntmakargatan 63.
Hemsida: www.instagram.com/ladansliders/
Öppet: Ons-tor 17-22, fre-lör 12-sent.
Prisklass: Budget.

Det brittiska samtidssnillet Paul Weller konstaterade i en intervju att det finns 5 procent fantastisk musik i alla genrer. Också tvåtaktspolketter och vietnamesisk dödsmetall, för den som letar ordentligt och fördomsfritt. Det här gäller förstås allt mänskligt skapande, också matlagning. I en misshandlad matgenre som flottig snabbmat krävs det ännu mer letande för att finna de fantastiska upplevelserna.

Flippin’ Burger-grundaren Jon Widegren har gjort hemläxan och respekterat hantverket. Därför ringlar det sig också alltid en tålmodig kö utanför hans burgarhak på Observatoriegatan vid Odenplan, omskrivet av bland annat CNN som ett av världens bästa hamburgerställen. Gästtrycket på denna mycket enkla matsal saknar motstycke i krog-Stockholm.

Några stenkast österut har nu Widegren öppnat en än mindre inställsam restaurang i jätteformat, ett slags 300 kvadratmeters ölhall med amerikanska förtecken (härnäst väntar korvstället Dogfood).

Lådan på Luntmakargatan är klädd med formplywood och golv i rå betong. Matborden i grovfuru och med inbyggda bänkar är sådana som du finner på närmaste rastplats längs E4:an. Bakom bardisken finns ett tjugotal hantverksöl på kran (och bryggkaffe för 20 kronor koppen). I köket en rad fritöser och spishällar, dessutom pizzaugn. Fokus ligger på sliders, men också tacos och annan texmex ska finnas på menyn som är tänkt att vara föränderlig och överraskande.

Efter leverans av en Shady Jade Ale (85 kr) och en rabarber/vanilj-läsk (35 kr) letar vi oss vidare ner i lokalen och bänkar oss på en av bänkarna som utgör hela etablissemangets inredning utöver några skinnsoffor intill baren. Menyn är koncis:

Tre sliderssmå hamburgare och en vegovariant erbjuds med en handfull tillbehör därtill. Köttvarianterna – Lådan slider, SNS och Baconish (55 kr st) – kan förslagsvis ätas tillsammans med Jalapeno cheese balls (55 kr) och fyra olika varianter på sötpotatischips (35 kr). Burgarna består av två skivor kött à 40 gram, är föredömligt enkla till utförandet, men smakmässigt allt annat än blygsamma. Köttet är saftigt och rikt, brödet likaså. Vi kan starkt rekommendera alla tre, men fastnar särskilt för SNS med sin milda chilimajonnäs och skosnöres-fries på toppen.

Husets Beanie-slider (55 kr) lämnar smakmässigt de globala hamburgerkedjorna långt bakom sig, men ligger farligt nära det överflottiga trots fint chimichurri-sting. En bunke pickles som panerats och därefter tagit ett dopp i frityrolja lyfts upp krispiga och syrliga. Ihop med blåostdressingen bryter de fint mot sliderburgarnas umamirika högrev och nötbringa. En pizzalik rundel på pitabröd med falafelkulor intill en slev hummus och örtdressing (55 kr) tillför lite Mellanösterntoner till denna krog som har de sydvästra delstaterna i USA som stilideal.

Ostbollarna på Väddö Gårdsost därtill får också godkänt, men är aningen mer prosaiska i jämförelse. Detsamma gäller sötpotatischipsen. Varianten som är pudrad med parmesanriv och rosmarin är särskilt delikat, om än ibland onödigt ivrigt saltad.

Om man blir mätt? Yes mam’. Den svultne som kliver in på Lådan vid lunchtid behöver knappast kvällsmat. Den gäst som dessutom kompletterar med dessertkalorier kan nöja sig med en kopp te till frukost dagen därpå. Den amerikanska dinertraditionen är på det viset ytterst prisvärd, om än inte applåderad av dietister.

Ryms det sött så är kökets banana bread pudding ett 55-kronors kap. Illande söt är den – penslad med karamellsås och bakad på dygnsgammalt romspetsat hamburgerbröd. Dessutom osnygg som en kub kålpudding. Men ihop med lite vaniljglass ändå så syndigt olämpligt läcker att man undrar när Folkhälsomyndigheten kommer att ingripa.

Också ölhallens ice cream slider (50 kr) gjord på chokladcookies, hemkokt chokladsås och glass slinker ner utan prut, även om den markerade mörka chokladsmaken inte faller alla krogkommissionärer på läppen.

Med Lådan har gänget bakom Flippin’ Burgers skapat ett bara-i-Stockholm-ställe som bör locka såväl barnfamiljer som skäggiga hipsters och coola tjejgäng på väg ut i Stockholmsnatten. För att bli mätt krävs åtminstone två småburgare och ett tillbehör, men då får man å andra sidan en välsmakande snabbmatsmåltid till ytterligt rimlig peng. Njutningsmässigt är den här menyn rymdraketlångt ifrån den loja burgar/bärs-upplevelse som, faktiskt, ännu dominerar huvudstadens utskänkningsställen.

Det här är en av de piggaste etableringarna på länge. Inte för att det är en hyperkulinarisk upplevelse utan för att det är en så väl genomtänkt och genomförd 5-procentsidé som borde mana till eftertanke hos många restauratörer.

Krogkommissionen lyfter på trucker-kepsarna för denna kaloristinna nykomling och förnyar sina gymkort.

Läs fler krogtester här

Krogordet.Sliders

Sliders-begreppet sägs ha sina rötter i den amerikanska hamburgerkedjan White Castles minihamburgare, ”slyders”, som började stekas i mitten av 1980-talet. I dag används termen för minirätter av allehanda slag som passar särskilt bra för festbruk och informella bjudningar. Olika kött-, fisk-, skaldjurs- och vegovarianter serveras numera mellan brödbitar som sliders både som huvudrätt, förrätt och drinktillbehör.