Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

L’Avventura: Riktigt bra italienare i imponerande inramning

Matsalen på Sveavägen är en av de tjusigaste som finns i Stockholm. Som tur är motsvarar även maten Krogkommissionens högt ställda förväntningar.

4

L’AVVENTURA
Adress: Sveavägen 77.
Tel: 08-519 422 74.
Hemsida: lavventura.se 
Öppet: Tis-fre 17-01, lör 16-01.
Prisklass: Mellan.

I vintras öppnades gamla Metropolpalatset – också känt som Metropol-Palais – åter i hörnan Sveavägen/Odengatan. En gång var detta Vasastans stora nöjessalong, som när den stod färdig 1927 bjöd på såväl biograf som krog. Numera huserar Stureplansgruppens senaste satsning, L’Avventura, i de anrika lokalerna. 

I köket styr Göteborgsprofilen och Årets Kock 1999 Karl Ljung (senast känd från restaurang Hillenberg på Humlegårdsgatan) över en matsedel som har fullt fokus på den klassiska italienska mattraditionen. 

Namnvalet, möjligen hämtat från Michelangelo Antonionis genombrottsfilm ”Äventyret” från 1960 med Monica Vitti och Gabriele Ferzetti som trendriktigt kärlekspar, signalerar en idé om kontinental stil och smak.

När det gäller stil har Ljung en tillgång som få kockar kan matcha i Stockholm: Rummet. Eller salen, snarare. Ursprungligen smyckad av konstnärer som Nils Asplund med pompejanska motiv och försedd med ett överdåd av stuck. Ett sagolikt pampigt rum är det fortfarande i sitt nyrenoverade skick, med hela sex meter till tak. Tveklöst en av de allra tjusigaste matsalarna som kan uppbringas i huvudstaden, jämte den svårslagna Operakällaren. 

Inramningen av en måltid kan lyfta matupplevelser långt ovan det som ryms på tallrikarna. Den som frossat på scones med cornish clotted cream på The Ritz i London, skaldjur under Grand Centrals ostronvalv i New York, fisk på Nautikas klipphylla i Dubrovnik, steak frites på La Coupole i Paris eller grillade pilgrimsmusslor i Fävikens timrade magasin vet hur mycket en unik miljö kan bidra. 

Matsalen har dekorerats med träd.
Matsalen har dekorerats med träd. Foto: Krogkommissionen

I den gamla Metropol-foajén väntar nu en urflott bar med ekon från tjugotalets formspråk med originalmålningarna tronande över de inglasade och upplysta flaskhyllorna. På den tidigare biobalkongen, med uppgång till höger, finns ytterligare en kompetent bar som kan skapa fina Knickerbocker-drinkar (135 kr) inför en långsittning. 

Från balkongen kan man se ut över den generösa matsalen långt nedanför med dess mer än 100 stolar och bord, manshöga gröna träd och med romantiskt fladdrande ljus. 

Till lite bubbel eller något alkoholfritt passar sältan från en servering salami di cinghiale (55 kr), vildsvin, mycket bra. Eller en hel tallrik både len och uppiggande frisk stracciatella – stracciatella di bufala, gjord på urgod buffelost från Foggia-provinsen – toppad med två sorters apelsin och pistagenötsflis (125 kr). Och varför inte en alicie marinate (75 kr), en liten tallrik läckert syrad ansjovisfisk.

Alla huvudrätter är rejält tilltagna så ingen behöver gå hungrig. Vilket också gäller efterrätterna.

Kökets grillade bläckfisk med råriven tomat, schalottenlök och svart aioli (245 kr) bjussar på snygga röktoner och bra bitighet. Havsabboren, branzino, serveras utskuren och avskalad som på en bättre strandrestaurang på Sorrentohalvön: med grillad citron, persilja, vitlök och en bjudning broccoli (195 kr). Utmärkt läckert till ett glas mineralig Endrizzi-riesling (140 kr) från vineriet i Masseto i norditalienska Trentino-Alto Adige. 

En skål gnocchi under tryffelriv och grädde (125 kr) ackompanjerar förstås felfritt, men motsvarar ändå inte prislappen. Mer prisvärd är menyns pasta- och risottoavdelning, som en superkrämig, saffransglänsande clam risotto (205 kr) med blåmusslor och vongole, liksom en riktigt bra truffle pappardelle (215 kr) med karljohanssvamp.

Alla huvudrätter är rejält tilltagna så ingen behöver gå hungrig. Vilket också gäller efterrätterna.

Kallskänkens granita al Campari – Camparigranité och grapefrukt – är ett sjuttiofem kronors praktfynd med superb tonträff mellan syra, bitterhet och sötma. Ett riktigt läckert avslut. Tiramisun (145 kr) är kapabel, men en väl kolesterolrik utmaning för den som vrakat bland förrätter och varmrätter. 

Den som blir bjuden på dejt på L’Avventura och inte imponeras av inramningen behöver byta optiker. Men L’Avventura är alltså inte bara ett bländverk utan en riktigt bra italienare, vilket Stockholm väl behöver. Matsedeln rymmer denna vår ett antal puritalienska klassiker av genomgående utmärkt snitt. Dessutom är servisen uppmärksam och prisnivån glädjande. Nu återstår att se om de goda ambitionerna består också framåt i tiden.

Läs fler krogtester 

KK tipsar. Tre krogar som serverar mellanrätter

Hetaste trenden på krogen just nu är att servera små- eller mellanrätter i stället för trerättersmenyer. Här är tre favoriter i olika prisklasser.
1. Rutabaga: Nyskapande vegosatsning på klassisk lyxkrogsadress.
Det råder brist på lyxiga och konsekventa vegokrogar i Stockholm. Med Rutabaga demonstrerar stjärnkocken Mathias Dahlgren hur man kan modernisera ett fine dining-koncept utan att sänka ambitionerna på maten. Hemsida: mdghs.se/rutabaga Prisklass: Lyx.
2. Kagges: Säkert handlag, höga ambitioner och gott humör. Idén är att erbjuda en avslappnad matupplevelse. Menyord som ”Köksgrogg” och hembakt bröd på björkstubbe anger tonen. Den lättsamma attityden innebär lyckligtvis inte att man inte har höga ambitioner. Hemsida: www.kagges.com Prisklass: Mellan.
3. Bar Agrikultur: Smårätter i sällskap av gindrinkar. Bar Agrikultur är en lillasyster till det med rätta hyllade Agrikultur på Roslagsgatan. Här prioriteras närproducerade råvaror och maten är väl tänkt och väl anrättad, dessutom ofta vackert presenterad. Hemsida: baragrikultur.com  Prisklass: Budget.