Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

Lilla Paris: Vi anar bistrobondfångeri i Gamla stan

Krogkommissionen. Det finns inget härligt med att sitta i en foajé och äta dålig fransk mat till överpris.

1

LILLA PARIS BISTROT
Adress: Brunnsgränd 2-4.
Öppettider: tisdag–lördag från kl 17.
Hemsida: lillaparisbistro.se/ 
Prisklass: Mellan.

Jacques Brel och Edith Piaf i högtalarna. Murriga blommiga tapeter, stilleben med gammeldags sidenlampskärmar, guldinramade griffeltavlor med kvällens tips. Ja, till och med ett musettedragspel i ett hörn. Voilà, bienvenue à Lilla Paris bistrot.

Att öppna en krog i krogen, i det här fallet en bistro som man måste passera för att ta sig in till den större moderkrogen, är ett smart sätt att ta vara på tillgängliga resurser genom att använda samma kök, och ibland även samma personal.

Detta nyöppnade lilla fejk-Frankrike är inrymt i en foajé i Gamla stan, bara ett stenkast från Skeppsbron och Saltsjön. Fortsätter man åt ena hållet hamnar man i en bar, åt andra hållet hittar man restauranger som plysch-paradiset Le Rouge och det smårättsenkla Vinköket.  

Menyn fokuserar på så typisk fransk bistromat att hela utbudet kunde ha prickats in med ögonbindel: sniglar, ostron, ratatouille och steak frites. Dessutom serveras grodlår – en klassiker som inte är så vanlig på svenska krogar.

Det är fullt mellan borden och vi blir väl mottagna av en servitör som placerar oss i ett par trivsamma fåtöljer vid ett litet kafébord. Det är tydligt att Lilla Paris vill utstråla enkel chosefrihet. Gott så. 

Men det infinner sig ändå aldrig någon riktig ambiance eftersom festglada människor hela tiden passerar oss – på väg nerför trappen till de andra krogarna.

I dagens konkurrensutsatta krogvärld är det många som hoppar på konceptet med fransk bistromat just för att den är så enkel, publikvänlig och mysframkallande. Men enkelheten gör också att det blir väldigt tydligt när det slarvas med råvaror och tillagning. 

Franska medier har på senare år rapporterat om krogfusk med skenande priser och industriproducerad mat som låtsas vara hemlagad på typiska kvarterskrogar i Paris.

De skulle inte bli glada åt Lilla Paris. Och inte Krogkommissionen heller, trots en väl utvecklad frankofili bland medlemmarna. 

Det börjar okej med en tallrik oklanderliga knivmusslor (110 kr) samt löjrom med smörstekt brioche, generöst med syrad lök och smetana (165 kr). 

Men de vitlöksgratinerade sniglarna (125 kronor) är ljumma. Och när vi kommer till huvudrätterna tappar köket rejält. På frågan varifrån lammet på griffeltavlan kommer får vi svaret att ”det vet jag inte”. 

Och när vi undrar vad det är för fisk i Fiskarhustruns fiskgryta (195 kr) får vi veta att det ”oftast är röding” eftersom det serveras på restaurangen Le Rouge en trappa ned. 

Den stora gåtan är att man för detta hutlösa pris får så undermåliga tillbehör.

När vi får in grytan ligger det en ynka fiskbit (förmodligen röding) i en sås av krossad tomat och grädde, ackompanjerad av två (2!) musslor. Det är så klart bra att hushålla med de resurser som finns inom krogimperiets väggar. Men en fiskgryta ska innehålla mer än så.

Den halva hummern (255 kr) serveras först med gapande tomma partier. På frågan var resten av hummerköttet tagit vägen, går servitören iväg med tallriken och kommer tillbaka med ett korrekt grillat skaldjur samt en förvirrad förklaring till varför köttet var urtaget första gången. 

Egentligen var den första serveringen ingen förlust eftersom hummern visar sig smaka unket och alldeles för salt. Den serveras med en oinspirerad sallad och en smaklös avokadoröra. 

Vill man ha den franska standarrätten steak frites får man punga ut med 365 kr för en bit entrecôte. Köttsmaken är djup och fin men Krogkommissionen grubblar på varför en liten polsk pappersflagga är nerstucken i den förvisso polska köttbiten. Är det polska turistbyrån som levererat?

Den stora gåtan är dock att man för detta hutlösa pris får så undermåliga tillbehör. Café de Paris-smöret som ingår i rätten kommer till bordet först efter påstötningar, och inte smakar det hemgjort heller.

Dessutom får man därtill de mest smaklösa och trista pommes frites som Krogkommissionen ätit på länge, kryddade med vad som verkar vara frysta örter. 

Samma trista frites ackompanjerar rätten med moules (dagspris) som i all sin enkelhet smakar bra. Aiolin till musslorna glöms dock också bort. När vi får in den konstaterar vi att den gott kunde ha stannat i köket.

Vi blir på lite bättre humör av efterrätterna. Crème brûléen (95 kr) har det rätta knäckiga täcket och är korrekt rumstempererad. 

När vi frågar servitören vad en chiffonkaka är (med anledning av efterrätten Johannas chiffonkaka med citronkräm och limeyoghurtsorbet för 80 kr) får vi svaret att det är ”en bit bröd med ett smörpulver på”. 

Trots den märkliga beskrivningen testar vi. Efter den beskrivningen är den mjuka kakan med frisk citronkräm riktigt njutbar.

Lilla Paris är ett av Bockholmengruppens senaste krogtillskott. Det växande krogimperiet kallar sig glatt för den ”härliga kroggruppen” i sin företagspresentation. 

En välvillig tolkning är att kvaliteten på Lilla Paris är ett uttryck för växtvärk. 

En annan tolkning är att det är rent bistrobondfångeri – för det finns inget härligt med att sitta i en foajé och äta dålig mat till överpriser.

Läs fler krogtester här

Krogordet:Grodlår

Trots att det är en välkänd delikatess i Frankrike och delar av Asien har många svenskar aldrig ätit grodlår. 

En del säger att det smakar som kalv eller kyckling. Men det stämmer inte särskilt bra eftersom de har en annan konsistens och smak. 

Köttet är lite trådigt men samtidigt avsevärt mycket saftigare än kyckling. Det är också mört och lite glansigt och påminner om att äta en fast fisksort. 

Grodan är ett vattenlevande djur som har en svag smak av fisk. Det är en smak som blir mer framträdande om grodorna tas ur dammar som är dyiga.

Smaken varierar dessutom eftersom det finns många olika arter. Eftersom grodor är utrotningshotade finns det odlade grodor att tillgå.