Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

Luzette: Vilsam förstaklasskänsla i hektisk miljö

Krogkommissionen. Det fransknordiska brasseriet på Stockholms centralstation har blivit en kulinarisk knutpunkt och är en bra plats att börja resan på.

4
LUZETTE
Adress: Centralplan 25.
Tel: 08-519 316 00.
Hemsida: www.luzette.se
Öppet: Mån-fre 07.30–23, lör-sön 11– 23.
Prisklass: Mellan.

Tre och ett halvt år efter avgång har fransknordiska brasseriet Luzette blivit just den kulinariska knutpunkt och livliga mötesplats som Stockholms centralstation så länge har väntat på. 

Luzette är numera som en angenäm förstaklasskupé där gästerna kan börja drömma sig bort, fantisera om klassiska filmscener från tågets storhetstid och associera till internationella förebilder som Le Train Bleu på Gare du Lyon i Paris och Oyster Bar på Grand Central Station i New York.

Jonas Bohlins geniala utsmyckning i den k-märkta stationsbyggnaden från 1871 har redan satt sig i denna vilsamma oas, mitt i en av stans mest hektiska miljöer. Vi tackar särskilt för samtidskonst av Martin Wickström, Karin Mamma Andersson, Jockum Nordström och Nug. 

Servisen är oklanderlig – personlig och professionell. Vi får raka, koncisa svar på frågor om menyn och vilka viner som kan vara bäst, men slipper adjektivtunga haranger som ingen mänska blir klokare av.

Ett halvt dussin friska ostron (170 kronor) är en ljuvlig upptakt i en trerättersmeny. För den som föredrar en landbaserad start är de vitlöksgratinerade sniglarna (125 kr) ett läckert alternativ – även om de spänstiga små landsnäckorna som simmar runt i hett vitlökssmör hade kunnat ges en lite mer tilltalande presentation. Inleder man med en sallad på endive, roquefortost, päron och valnöt (135 kr) förvånas man snarare över att det går att göra något så snyggt av en gammal klassiker. Här tummar man inte på ostkvaliteten – roqueforten är smakrik men inte vass, det inlagda päronet är krispigt och har inte förlorat i smak och endiverna spänstiga och med lagom, lätt bitterhet.

Samma höjder når inte laxtartaren (160 kr), en riklig portion tärnad lax med (väl) mycket dill och salt som saknar den där extra lenheten som finns hos pinfärsk fisk. Limeaioli och rödbetsvinägrette är dock tjusiga tillbehör.

Vinlistan spelar i första klass med betoning på de klassiska franska och italienska prestigedistrikten och många går att få på glas.

Majsgårdskyckling (245 kr) med chimichurri är en rejäl bit fågel – på tallriken ligger två ugnsbakade, kraftiga bröstfiléer på en bädd av bitar av sauterade grönsaker, potatis, lök, haricots verts, broccoli och grillad tomat, en halv grillad citron, med en kopp av den sydamerikanska vitlöks- och persiljeröran vid sidan av. Menyn ger möjligheter till extra tillbehör, men de behövs verkligen inte här: En rallare blir mätt på den här rätten. Det är gott så, även om kycklingen hade kunnat vara saftigare.

Räkfärserad skrejfilé (295 kr) är också det en stor portion. Den vita fisken – en norsk torsk, men noga taget från ett helt annat bestånd än kusttorsken – tronar i mitten, med ett lager krämig räkfärs, toppad med en liten dos kontrastsvart arenkakaviar. Fisken är mjäll med fin sälta och simmar i en smörsås som får oss att helt ge upp tankarna på en kalori- och kolesterolsnål diet. Den serveras med sockerärtor, bladspenat och buritanalök, kokt potatis kommer på sidan.

Vinlistan spelar i första klass – utan att ta några djärva stickspår – med betoning på de klassiska franska och italienska prestigedistrikten och många går att få på glas. En särskild eloge för 2014 Nuiton-Beaunoy, Côte d’Or, denna lagom smöriga Bourgogne-chardonnay (160 kr) som matchar skrejfilén perfekt. På motsvarande sätt är amerikansk Black Stallion (170 kr) på cabernet sauvignon-druvan en fin följeslagare till rôtitallriken (285 kr, minst 2 personer), en mix av entrecote, majskyckling och porchetta. Serveras med sauterade haricots verts, bakad tomat, citron och rostad provencalepotatis. Generöst och smakrikt, men vad skulle Tore Wretman ha sagt om serveringen av grönpepparsås, rökt paprikaaioli och salsa verde i äggkoppar på assiett?!

Som avrundning beställer vi crêpe (115 kr), en krispig, två gånger vikt pannkaka fylld med färsk banan och hemgjord nutella, serverad med vaniljglass och överströdd med hela hasselnötter. Den sitter som en smocka. En annan dag kan vi tänka oss att komma hit för enbart denna barnsligt goda dessert.

Trots lite brister i finishen har Luzette hittat en bättre form. Det som svajade när KK gästade Svenska brasseriers stationskrog kort efter öppning är numera helt ”på spåret”.

Läs fler krogtester 

Korv och bubbel i helgen

Bubbledogs är en populär restaurang i London som specialiserat sig på varmkorv och champagne. Samma upplägg kan man roa sig med i Stockholm i helgen, även om det kräver lite mer transporter. Under lördag och söndag är det nämligen korvfestival på Nackastrandsmässan, samtidigt som Spritmuseum ordnar en minimässa på temat odlarchampagne. På lördagen kan man prova champagner som inte finns på Systembolaget, och på söndagen arrangeras en söndagsmiddag med champagne från producenten Dominique Moreau. 1.485 kronor kostar middagskalaset, Korvfestivalen kostar bara en tiondel, men då ingår ingen champagne. 

Krögarduo gästspelar på hemmaplan

Kockar och krögare med bra rykte blir ofta inbjudna att gästspela på andra krogar. Anton Bjuhr och Jacob Holmström på Gulddrakenominerade Gastrologik drar konceptet ytterligare ett varv. De tänker nämligen gästspela på sin egen bakficka Speceriet. Gästspelen kommer att ske tre kvällar under våren och ytterligare tre i höst. Varje kväll har ett eget tema och endast tolv gäster får plats.

Vin möter yoga på vinhotellet
Många tycker nog att vin och yoga inte är en klockren kombination. De har fel, hävdar Yogamottagningen. De menar att yoga gör att vinet blir godare och har tillsammans med The winery hotel i Solna arrangerat en rad yoga-möter-vin-aktiviteter. Varje måndagskväll hålls en yogaklass och därefter kan man dricka vin och äta pizza. Blir man helt fast finns det även möjlighet att åka på en vingårdsyogaresa till Toscana senare i vår.