Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

Många nyheter på Stockholms restaurangscen i vår

L'Avventura öppnar på Sveavägen 77.
L'Avventura öppnar på Sveavägen 77.

Från churreria till japansk grill. DN Sthlm listar några av de mest spännande nya krogarna och kaféerna i Stockholm.

L’Avventura 

I de anrika lokalerna på Sveavägen låg det under många år en biograf. Efter det har här varit både konferensverksamhet och den skandalomsusade krogen Metropol-Palais. I slutet av januari öppnade en italiensk restaurang i Stureplansgruppens regi. Ambitionen är enligt krögaren Karl Ljung att ”ta 'italienaren' till en ny nivå, att fånga essensen av det som är Italien”. 

Sveavägen 77, http://lavventura.se/en/

 

Churro House 

Stockholm har äntligen (?) fått sin första churreria. Här serveras så klart churros, friterad deg, i olika varianter. Förutom vanliga, churros finns små churritos och churrobites (små churros med söt fyllning) som serveras med flera olika dipsåser, till exempel choklad, dulche du leche och nutella.

Tegnérgatan 18

 

Dramatenbaren

Dramatenbaren, inne i teaterns biljettkontor, smygöppnade i december. Fokus ligger på en livescen och jazz med cocktails och säsongsbetonade mellanrätter. Programmet, liksom maten, kommer att variera och överraska, utlovar ansvariga. Än så länge står dock inte helt överraskande rätter som chark, miniburgare och club sandwich på menyn.

Nybroplan, http://dramatenbaren.se/

 

Eataly

Den första svenska Eataly-filialen skulle enligt planerna ha öppnat redan i höstas. Men nu är det snart dags att slå upp portarna på Biblioteksgatan 5. Det stora saluhalls-liknande varuhuset kommer att innehålla 2 600 kvadratmeter restauranger, matvaror, böcker och husgeråd, i huvudsak med italiensk inriktning.

Biblioteksgatan 5, http://www.eataly.se/ 

 

Edsbacka wärdshus

Restaurangen har anor från 1600-talet och under flera år låg tvåstjärniga Edsbacka krog här. Nu nyöppnar man under nytt namn, och från 29 januari erbjuds luncher och kvällsservering med klassisk svensk mat inspirerad av årstidens växlingar i historisk miljö med kunnig och avspänd service.

Sollentunavägen 220, http://edsbacka.nu/

Haga Bottega ligger i ett nybyggt hotell i Hagastaden.
Haga Bottega ligger i ett nybyggt hotell i Hagastaden. Foto: Studio CA

Haga bottega

Mitt emot Nya Karolinska har Carolina Tower, ett nytt hotell med sexton våningar byggts. På första planet huserar restaurang Haga bottega som erbjuder frukost, lunch, mingel, fest, after work och middag. Kvällstid serveras en á la carte meny som med bland annat, burrata, råbiff, havskräftor, osso bucco och grillrätter från det egna rotisseriet. 

Eugeniavägen 6, www.hagabottega.se 

 

Heart & Bones 

Melker Andersson har avyttrat flera av sina Stockholmskrogar och öppnar nu nytt i Uppsala i stället. I det anrika stadshotellet mitt i Uppsala öppnar han i början av februari restaurang Heart & Bones. ”Här ska det inte bli några konstigheter, inget banbrytande eller effektfullt utan bara jag”, berättar han. 

Drottninggatan 9 i Uppsala, Heartandbones.se

 

Jureskogs

Johan Jureskog har lämnat samarbetet med McDonalds och planerar för en egen stor hamburgerkedja. Den första filialen ska, om planerna håller, öppna på Jakobsbergsgatan i april. Förhoppningen är att öppna 60 restauranger på tio år. Burgarna ska enligt Johan Jureskog göras på färs från mjölkkossor och inom några år ska de att starta en egen brödfabrik.

 

Meet Hornstull

I de lokaler där bageriet Friends of Adam tidigare höll till har Meet Hornstull, ”Stockholms nya social club för mat, dryck och människor” öppnat i dagarna. Här samsas bryggeriet Gröna Linjen, Café Bryggverket, Honest Al's barbershop, och ett öppet kök för event, mingel, pop up restaurang och häng. 

Hornstulls strand 13

 

Nabo

”Kvarterets gastronomiska granne” aviserade sin ankomst redan i höstas men hann inte slå upp portarna. ”Tidigt 2018” är senaste budet. De lägger ribban högt och satsar på att servera vacker mat, perfekta viner och fantastiska drinkar. 

Tegnérgatan 34, https://www.restaurangnabo.se/

 

Nu

Senaste tillskottet på Ringens matscen Teatern är Nu, med stjärnkocken Sayan Isaksson som avsändare. Planen är att omtolka välkända snabbmats-ikoner och skapa mat som är ”finger-licking good men samtidigt grym för hälsan”. Smakerna hämtas bland annat från Japan, HongKong och Korea. 

Ringen centrum, Skanstull, http://www.ringencentrum.se/teatern/ 

 

Portal

Gulddrakebelönade Portal vid S:t Eriksplan har lagt vantarna på en liten lokal precis intill och expanderar. Här ska det bli bar där man till exempel kan vänta på att få ett ledigt bord på den populära restaurangen. Dessutom planeras det för ett chambre separée. Ombyggnad pågår, förhoppningsvis står det klart längre fram i vår.

S:t Eriksgatan 1, http://portalrestaurant.se/ 

 

Rawbata

På Rörstrandsgatan har det öppnat en liten japanskinspirerad krog. Konceptet har utvecklats av krögaren Nino Armoni och kocken och konditorn Gustaf Mabrouk. Grunden är en japansk grillteknik som bland annat bygger på att man använder ett speciellt slags kol som håller glöden länge och ger ifrån sig mindre rök, har duon berättat för White Guide.

Rörstrandsgatan 15 

 

Rinos bodega

Hyllade Aloë fick ett lillasyskon i höstas. Lite stökigare, men lika charmig. Hit välkomnas ”förälskade par, inte så förälskade par, barnfamiljer familjer utan barn”. Här serveras rätter av mellanrättstyp, ”mat man känner igen sig i och vill äta igen” enligt teamet bakom krogen. Som till exempel calamares med svart aioli och grillad citron.

Svartlösavägen 52, www.rinosbodega.se 

Vegansk inriktning gäller på Yasuragis nya restaurang.
Vegansk inriktning gäller på Yasuragis nya restaurang. Foto: Markus Crepin

Saishoku 

Yasuragi har byggt om och bland annat öppnat en vegansk restaurang i anslutning till det japanska badet. Menyn består av både rawfood och det veganska köket. Här hittar man allt från ”dagens råboll” med gurkmeja, chili och ingefära till chirashisushi med tempurafriterad ostronskivling.

Hamndalsvägen 6, Saltsjö-Boo, https://yasuragi.se 

 

Scandwich 

Scandwich lär servera Malmös bästa macko. Nu har de meddelat att de även ska öppna i Stockholm, i Midsommarkransen för att vara exakt. På Malmömenyn står mackor som ”svamp svampsson” och ”köttsk macka pårk choi joy”. Öppningen är planerad till slutet av mars.

Vattenledningsvägen 44, http://scandwich.se/

 

Stim

På Narvavägen, ett stenkast från Karlaplan, finns numera en fisk- och kolgrill. På Stim serveras kolgrillade läckerheter från havet och smarriga smårätter som frasiga krabbkroketter med svartvinägerdip, ceviche på hälleflundra eller Kalixlöjrom på rostad brioche med smetana, dill och rödlök. 

Narvavägen 32, http://stimgrill.se/