Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 21:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/pa-stan/ata-ute/punkgryta-och-smorgasar-ar-sommarens-nyheter/

Äta ute

Punkgryta och smörgåsar är sommarens nyheter

Party och punkgryta på Mosebacketerrassen. Foto: David Thunander

Inför sommaren slår nyrenoverade Mosebacketerrassen upp portarna. Och i Vasastan är det premiär för ett nytt mackställe.

I höstas började rivningen av Mosebacketerrassens bistro, och nyligen öppnade den igen – nyrenoverad och fin. Småbyggnaderna har ersatts av en sammanhängande byggnad med en större scen och nya barer med kök för snabbare servering och ett större utbud av varm mat. 

Paradrätten på menyn är ”punkgryta”. 

– Alla som varit med i ett turnerande band på 1990-talet vet vad punkgrytan är. Det var vad man fick att äta i 95 procent av fallen på alla gig, säger Fredrik Granberg, programchef och konstnärlig ledare för Södra Teatern.  

Receptet på punkgryta är enkelt – ta vad som finns i skafferiet, stoppa i en stor kastrull och koka ihop.

Mosebackes punkgryta har lite tydligare innehållsförteckning, den görs på fläskkarré, och den veganska varianten (ja, självklart finns det en sådan) på sojafärs. De serveras med tillbehör som gräddfil fraiche, persilja och brytbröd.

 

Ägartrion bakom Sandhäxan: Fredrik Sundberg, Mattias Svensson och Erik ”Jerka” Johansson. Foto: Helya Houshmand

Smörgåsar åt stockholmarna

”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen”, påstås champagneänkan Lily Bollinger ha sagt. Ungefär samma – fast om mackor – tycker grundarna av nya smörgåsstället Sandhäxan på Gästrikegatan i Vasastan:

– Man kan vända sig till mackan när man mår kanon och man kan vända sig till mackan när man mår piss. Mackan finns alltid där, sa Erik ”Jerka” Johansson inför öppnandet i mitten av maj.

Inspirationen har bland annat hämtats från mackkulturen i New Orleans. Utbudet domineras – så klart – av mackor, av olika slag och från olika delar av världen, men här finns också kaffe, öl, vin, ost och chark.

Läs om fler krogtips här