Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

Shanti Culture Club: Köttfri satsning som lovar mer än den kan hålla

Fish mango curry, 190 kronor.
Fish mango curry, 190 kronor. Foto: Krogkommissionen

Krogkommissionen. Med sin nysatsning på Kungsholmen vill Shanti sticka ut bland de traditionella indiska restaurangerna. Tyvärr verkar inte ambitionen om ett hållbarhetsperspektiv sträcka sig särskilt långt.

2

SHANTI CULTURE CLUB
Adress: Hantverkargatan 47.
Tel: 08-650 18 05.
Hemsida: shanti.se/culture-club
Öppet: Mån–fre 11–23, lör-sön 13–23.
Prisklass: Mellan.

Det råder knappast brist på indiska restauranger i vår stad och det krävs en hel del för att sticka ut i det homogena utbudet. Shanti tillhör veteranerna i genren och har genom sina Bengaleninspirerade etablissemang sakta men säkert byggt upp en kedja med kökskonster en bit ovanför genomsnittet.

Med nya Shanti Culture Club har det lilla krogimperiet nu även nått Kungsholmen och den restaurangtäta nedre delen av Hantverkargatan.

Den behagligt och enhetligt dekorerade lokalen vill enligt restaurangens programförklaring åkalla ”en atmosfär som andas indisk kolonialstil”, vilket möjligen kan kännas en smula historiskt aningslöst. Men inredningsmässigt är lokalen med sitt rutiga klinkergolv, frodiga växter och häftiga mässingslampor en fullträff. Den öppna baren ger ett inbjudande intryck där man kan dricka restaurangens ginstinna signaturdrinkar, ta en öl och några smårätter. Tyvärr verkar lika stor möda inte ha lagts ner på ventilationen. En sittning på Shanti kräver ombyte om man inte vill bära med sig inpyrda dofter från Bengalen i kläderna efter avslutad sittning.

Grönsaker, fisk och räkor spelar huvudrollerna i den omfattande menyn, och bara en inbiten köttätare kan sakna kyckling eller lamm.

Shantis meny hämtar inspiration från traditionell street food i Bangladeshs huvudstad Dhaka samt curry- och sizlarrätter från andra delar av landet.

”Shantis filosofi genomsyras av ett tydligt hållbarhetsperspektiv. För oss är hållbarhet en meny som satsar på vegetariskt, fisk & skaldjur”, sägs det också.

Kungsholms-Shanti är den första av krogarna som rätt kaxigt men förstås trendmässigt helt utesluter kött från menyn och även ligger lågt med gluten.

Grönsaker, fisk och räkor spelar huvudrollerna i den omfattande menyn, och bara en inbiten köttätare kan sakna kyckling eller lamm. Däremot sträcker sig inte hållbarhetstänket så långt att man redovisar var råvarorna kommer ifrån. På frågan om var till exempel jätteräkorna är hämtade får man bara ett vagt ”Thailand eller Bangladesh” som svar. Här finns onekligen en del att jobba på.

Matmässigt är Shanti Culture Club en bra vardags- och kvarterskrog med humana priser. En trerätters måltid kan inledas med pakora x 3 (80 kr), tre perfekt frasiga friterade knyten med till exempel zucchini, broccoli och den indiska osten paneer som doppas i Shantis suveräna, djupgröna koriander- och chilisås, honung, yoghurt med mera. En rätt i samma anda är de små frasiga plättarna av linser och lök (80 kr) som kommer i sällskap av två sorters chutney och raita. Även detta är piggt och smakrikt, men utan att imponera.

Fish masala rolls, 120 kronor.
Fish masala rolls, 120 kronor. Foto: Krogkommissionen

Är man sugen på lite mer än en förrätt kan man välja någon av mellanrätterna som alla kostar 120 kr, till exempel fish masala rolls, två pannkakswrappar med en smakstark fyllning på fisk och grönsaker serverade invirade i papper.

På den omfångsrika huvudrättsmenyn kostar alla helvegetariska rätter 180 kronor och de med fisk 190 kronor. Fish curry mango är en fräsch gryta med lax och torsk i smakrik sås med färska mangobitar. 

För den som gillar när chilihettan pressar fram svettdroppar i pannan är vindalo vegetable grill ett strålande val. Grönsakerna som kommer in fräsande i sizlarpannan har fått en djup lakritsaktig smak av den stekta chilin. King prawn bhuna är mer prosaisk med en lite profillös currysås utan djup och hetta samt standardiserade tillbehör.

En höjdpunkt på efterrättslistan är ginger ice cream (90 kr) – en rejäl portion med god hemgjord citrus- och ingefärasorbet som toppas med färska blåbär, jordgubbar och mynta. Man kan också välja den mer traditionella bengali kulfi (90 kr), som är utmärkt om det inte vore för de två små vassa bitarna av genomskinlig hårdplast som gömde sig i glassen. En skål blandad frukt toppad med kokosflingor (90 kr) är däremot en besvikelse med en sorglig mix av intetsägande frukter.

Ginger ice cream, 90 kr.
Ginger ice cream, 90 kr. Foto: Krogkommissionen

Serveringen, som verkligen inte lider av personalbrist, är tyvärr ett stort minus. Rutinerade krögare som Shantis ägare borde kräva en betydligt högre nivå än servitörer som inte kan hålla reda på, än mindre skriva upp, några få beställningar utan måste återkomma och repetera flera gånger, trots att det är långtifrån fullt i lokalen. 

Ouppmärksamheten blir steget värre när huvudrätten är uppäten och vi vill beställa efterrätt. Hade inte Krogkommissionen haft ett uppdrag att testa även efterrätterna hade vi gett upp långt innan vi fångade serveringens uppmärksamhet.

Vi uppskattar att Shanti vill hitta en ny nisch i den indisk-besläktade krogfloran men Culture Club lever tyvärr inte upp till förväntningarna. Köket har sina ljusa stunder men också en del att bevisa innan vi blir övertygade om nysatsningen, inte minst när det gäller att göra hållbarhetstänkandet trovärdigt.

Läs fler krogtester

Dogfood serverar snabbmat med stil.
Dogfood serverar snabbmat med stil. Foto: Krogkommissionen

KK tipsar. 3 krogar som vi gillar

Franskt, italienskt eller lyxig snabbmat? Här hittar du de senaste restaurangerna som fått en 4:a i betyg.
1. Luzette: Vilsam förstaklasskänsla i hektisk miljö
Det fransknordiska brasseriet på Stockholms centralstation har blivit en kulinarisk knutpunkt. Här kan gästerna drömma sig bort, och associera till internationella förebilder i Paris och New York. Hemsida: www.luzette.se Prisklass: Mellan.
2. Dogfood: Snabbmat med stil
Utbyggd korvkiosk där inga detaljer lämnas åt slumpen. Korvarna står i centrum men här serveras även tillbehör, mjukglass och trendriktiga drycker. Gott och trevligt utan att gräva djupa hål i plånboken. Hemsida: www.dogfood.nu/ Prisklass: Budget.
3. L’Avventura: Bra italienare i imponerande inramning
Matsalen på Sveavägen är en av de tjusigaste som finns i Stockholm. Som tur är uppfyller även maten, med fullt fokus på den klassiska italienska mattraditionen, förväntningarna. Hemsida: lavventura.se Prisklass: Mellan.