Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Äta ute

Snabbmaten på La Neta värd en omväg

”Skandinaviens första mexikanska taquería” trumpetar ledningen bakom La Neta. Ljuv musik i Krogkommissionens öron. Eftersom den är först i sitt slag i vår lilla del av världen är den värd att uppmärksammas, trots brutalt ljus, dålig akustik och skolköksinredning.

3

Ingen applåderar det här initiativet högljuddare än KK. Är det något utrikeskök som länge har saknats i Stockholm så är det just det mexikanska. Sushi – av högst varierande kvalitet – har vi i överflöd. Libanesvågen har spritt habil Mellan­östernmat över alla malmar. Japansk, koreanskt, spanskt, indonesiskt och afrikanskt är lätt att hitta i citydjungeln, för att inte tala om alla inarbetade italienare och indiska lågpriskrogar. Men av någon anledning har den genuina versionen av den här mexikanska kokkonsten aldrig fått fäste i Sverige. Den lågambitiösa Taco Bar-kedjan får säga vad den vill om den saken.

La Neta är, precis som förebilderna i Mexiko, mer ett snabbmatsställe med take away-service än en restaurang. Den ytterst spartanska inredningen, de färgglada plasttallrikarna och engångsutrustningen inbjuder sannerligen inte till några långa romantiska sittningar. Men också den här maten äts förstås bäst på plats, nylagad och varm. Här får man mycket föda för lite pengar. I rätt sällskap ett kul alternativ till korvkiosker och hamburgerställen på nattkröken. Inom kort ska de två skräckinjagade, rostfria, tortillamaskinerna bakom disken rullas i gång, enligt ägaren.

I väntan på det göms kockens röror i köpta bröd. Menyn bjuder inga riktiga dikeskörningar men heller inga riktigt fullödiga fyllningar. Bäst är det kryddrika och marinerade fläsket, al pastor, medan både chorizohacket och quesadilla-varianterna kunde ha mer bett. En busenkel fräst blandning av grön chili och gul lök kompenserar ändå.  En vegetarisk quesadilla-variant med grönsaker och ost är vacker och har en oväntad rotfruktston. Den marinerade strimlade biffen är mör och guacamolen ger helheten kräm och syra, men överlag saknas den hetta och klangbotten som förlagan på andra sidan Atlanten alltid bjuder på. Troligen är det här resultatet av en försvenskad försiktighet med chilifrukterna. Men att vässa den välmenande, men alltför välkammade, toma­tillosalsan och chipotlen är en smal sak. KK ser en långt större utmaning: Råvarorna. Att grädda tortilla och fräsa strimlad kyckling är förstås inte svårare här än i Estado Libre y Soberano de Oaxaca. Men hur får man till en riktigt överväldigande smakrik guacamole med det dystra utbud av budgetavokador som svenska grossister erbjuder? En huvudvärk för den här tappre krögaren. Och hur åstadkommer man riktigt djupa tomatsmaker med det vattniga hån till gömfröväxter som går att få tag på här? Att komma över så bra och tunt krispiga nachoschips som serveras på La Neta är bara det en bedrift i ett land där mexmaten dragits i snabbköpssmutsen så länge.

La Neta – och gästerna – skulle vinna mycket om man utnyttjade bredden i det uppkäftiga batteriet av olika sorters chili: chipotle, jalapeño, poblano, guajillo, den torra anchon, anaheim, serrano med flera. Gör bara inte misstaget att försöka kompensera med för mycket av såsen på flaska som står på varje bord. Den som ser fruktig och halvstark ut, ”caribbean style”, är gjord på habanero, världens starkaste chilifrukt enligt den internationellt vedertagna Scovilleskalan. Styrkan kommer från ämnet capsaicin som kan ge allt från vällust till brännskador. I lagom dos triggar det frisättningen av endorfiner, kroppens eget morfin.

Som ett alternativ till de industriella snabbmatskedjorna är den här källarkrogen redan värd en lång omväg. Får Krogkommissionen drömma högt expanderar haket snarats med en  rik brunchmeny. Det är hög tid för sönderfestade Stockholmshipster och andra i behov av stadig kost att få återställa livsandarna med en chilaquiles, frukosttacos – förstås – såsiga huevos rancheros, en laddning burritos, huevos motuleños, några tamales och ovanpå det lite äggig flanpudding simmande i sockerlag?…

Även om vi håller oss till att jämföra med andra snabbmatsställen, är den nuvarande menyn väl begränsad: Enbart tacos och quesadillas med en handfull olika fyllningar (fem små för 80 kronor, en för 20 kronor, större 40 kronor stycket). Än så länge är också folköl det starkaste man kan få i dryckesväg på La Neta.  Förhoppningsvis dröjer det inte för länge innan vi kan skölja ner tacosen med en immig Modelo Especial.

KROGKOMMISSIONEN 1/10-09

La Neta

Adress: Barnhusgatan 2, t Hötorget
Telefon: 08-411 58 80
Hemsida: www.laneta.se
Öppet: Mån–fre kl 11–21, lör 12–21.
Prisklass: Budget