Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

Stim: Efterlängtad satsning på fisk och skaldjur

Krogkommissionen. I de vackra lokalerna på Narvavägen finns både ambiance och ambition, men för att bli en kvarterskrog med guldkant krävs bättre finish och rena arbetskläder.

3

STIM
Adress: Narvavägen 32.
Tel: 08-408 005 55.
Hemsida: http://stimgrill.se/
Öppet: Tis–lör 17–23.
Prisklass: Mellan.

Den som vandrar österut från Stureplan mot det östliga Östermalms övre kvarter märker snart hur det glesnar mellan krogarna. Krogkommissionen gläds inte minst därför åt att Narvavägen nu fått tillökning med en ny matsal, dessutom en med fisk- och skaldjursfokus. En inriktning som det råder ständigt underskott på inom tullarna.

Stims dovt blåmålade matsal – färgskalan hämtad från de urflotta italienska Rivabåtarna – är inrymd i Oscars Cafés forna 1940-talslokal med bevarad teakvägg, glaskonst och den granna entrén från anno dazumal.

Krögarna har inte oväntat ett förflutet från den fiskskicklige Nils Emil Ahlins kök. På dennes bakficka på Folkungagatan 133 serverades förr en havsrik meny med snarlikt anslag.

Att krogägarna dessutom verkat i en tvåstjärnig matsal i tyska Sulzburg med samma faiblesse för ostron, kolgrillad fisk och pigga rieslingar från Rheinhessen-regionen (2016 Hohen-Sülzen Battenfeld-Spanier 690 kr) lovar onekligen gott.

Till full potential som kvarterskrog med guldkant har dock Stim fortfarande en bit kvar.

Mycket förtjänar applåder. Som den ambiance denna snygga lokal bjuder. Stim finns ett kort stenkast från Karlaplans lummiga rundel och är inredd i klassisk bistrostil, med enkla sittmöbler och trångt mellan borden. Det ger en livfull och småstökig atmosfär utan att ljudnivån blir för påträngande.

Den som sitter närmast huvudstråket från köket får dock räkna med en del närkontakt med den förbipasserande personalen. Den som vill avhandla affärshemligheter eller kärleksbekymmer riskerar åhörare. Servicen är vänlig och familjär, men då och då ouppmärksam. 

Krogkommissionen kräver inte något pedanteri av en matsal i denna icke-trestjärniga prisklass, men kan heller inte låta bli att reagera på att delar av personalen går omkring i smutsiga kläder. Det drar ner intrycket. (Att servisen vid något tillfälle dessutom sinsemellan klagar på insatserna från köket stärker inte heller bilden av ett team i harmoni.)

Maten gör oss dessbättre ofta på bra humör. 

Stim har uppenbarligen fyllt en lucka i innerstadens östliga krogvärld. Suget efter fisk och skaldjur är i de här burgna kvarteren så stort att det är fullbokat varje kväll.

Husets utmärkt goda grillade havskräftstjärtar (190 kr) bär med sig fina toner från just kolbädden, men kunde leverera mer av den utlovade pepprigheten och mer bitmotstånd. Kalixlöjrom med brioche (235 kr) är oklanderligt monterad – en rejäl driva väl avrunna fiskägg i skön samklang med smetana och dill. En klassiker som här hanteras med både varsamhet och nytänkande, precis som en servering ostron av friskaste slag med schalottenlöksvinägrett och citron (60 kr). 

Särdeles klipska är de förrättsserveringar halstrad tonfisk (110 kr) som här paketerats i grönsallad som en garden roll taco och vässats med pico de gallo och tunnskuren serranochili. Tillsammans både vederkvickande och otippat.

Kungskrabban med vitlök och parmesan (315 kr) är onödigt dyr, men god i all sin okonstlade servering. Möjligen skulle den passa bättre i en mindre tilldelning som förrätt då den norditalienska hårdosten blir lite för påträngande i en portion av det här omfånget.

Annat drar ner betyget. Rödtungan på ben (295 kr) är förvisso tjusigt presenterad, men ack så sorgligt hanterad: I huvudänden är fisken mjäll och saftig medan stjärtdelen är torr och överstekt på ett sätt som inte får godkänt, allra minst på en krog i den här kostnadsnivån – fastän den tillhörande friterade ansjovisen med sin fina krispighet och sälta hjälper upp helhetsintrycket. Som tillbehör väljer vi broccoli (55 kr) som har en fint rökig ton, men i övrigt är en sorglig uppenbarelse, slappt kokad till svag textur och med en tillhörande Gruyèreost som ser ut att vara smält i mikron.

Desserterna bjuder dessbättre på durackord. Ett intelligent möte mellan vit choklad, mango, champagne, passionsfrukt, färskost och kokos (95 kr) lyfter våra mungipor. Mandarinsorbeten med lemon curd (95 kr) är dessutom lika vacker som fräsch. En mycket värdig avslutning med en väl balanserad syrlighet i den söta omgivningen. Den här finkänsliga blandningen av texturer och smaker skulle vi gärna se mer av i övriga rätter.

Stim har uppenbarligen fyllt en lucka i innerstadens östliga krogvärld. Suget efter fisk och skaldjur är i de här burgna kvarteren så stort att det är fullbokat varje kväll. Vi applåderar satsningen och ambitionen, men efterlyser en bättre finish både i köket och i serveringen. Det är inte billigt att besöka Stim och då har vi rätt att kräva högre kvalitet än det som levereras just nu.

Läs fler krogtester

KK tipsar. 3 förortskrogar

Stora matupplevelser och mysigt häng går att hitta även utanför tullarna. Här är några vi skrivit om det senaste året.
1. Centan: Sympatisk krog värd en utflykt till Bagarmossen.
Sympatisk meny och trivsam service bidrar till trivsam stämning. Maten på denna lilla kvarterskrog är rikligt upplagd och smakar ganska precis så bra som en trerätters kan göra hos en driven hemmakock. Hemsida: https://www.centanbagis.com/ Prisklass: Mellan.
2. Rinos: Udda satsning väl värd resan till Älvsjö.
I en gillestugeliknande källarlokal i ett villaområde i Älvsjö ligger Rinos bodega. Här hittar Krogkommissionen både högklassig matlagning och avslappnad stämning. Systerkrogen Aloë fick en Michelinstjärna i veckan. Hemsida: https://rinosbodega.se  Prisklass: Mellan.
3. Matilde: Hög stämning och pizza i Sundbyberg.
Denna italienska krog har uppenbarligen fyllt ett behov, här är hög stämning och glatt sorlande gäster. På menyn står italienska rätter som vedugnsgrillade pizzor, pastarätter, fisk och skaldjur. Hemsida: http://www.ristorantematilde.se/ Prisklass: Mellan.