Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

Stjärnbagare lämnar Petite France

Breaking news från surdegsfronten! Trefaldiga Gulddrakevinnaren Petite France kommer att få en ny ägare inom kort. Stjärnbagaren Sebastian Boudet vill få mer tid att leda den surdegsrevolt som jäser över hela landet.

– Ja, det stämmer att jag ska sälja, eller rättare sagt ordna adoptivföräldrar till mitt livsverk! Om jag ska äga måste jag vara närvarande till minst 100 procent och det hinner jag inte just nu. Petite France är inget ställe man kan driva ”trådlöst”, säger Sebastian Boudet som öppnade Petite France våren 2008.

Sedan dess har ”Lilla Frankrike” vunnit På stans Gulddrake i kaféklassen tre år i rad. Under tiden har surdegen blivit vardagsmat, vedugnsbagerierna ploppar upp som svampar ur jorden och surdegs­hotell tar hand om degarna när SoFo-borna är på Gotlandssemester. Nu är tanken att den passionerade surdegsprofeten ska byta vardagsslitet mot att blogga, skriva böcker, göra teve, hålla kurser och förändra utbildningssystemet i bageri- och konditorbranschen.

Frihet, jämlikhet, surdeg?
– Ja, jag känner att jag vill engagera mig mera i den surdegsrevolution som pågår just nu och vara med och reformera utbildningen, som inte alls stämmer överens med det behov som finns i dag, säger Sebastian Boudet.

Vem som kommer att ta över det populära kaféet på Kungsholmen blir klart när som helst.

– Jag drömmer om en ny ägare som skulle ha samma vision som jag. Eftersom jag har krävt att få välja köpare och se deras affärsplan så har jag skrämt bort en del spekulanter. Nu finns det en seriös köpare, men vi har inte skrivit på ännu, säger Sebastian Boudet.

Parallellt med sina kursturnéer landet över håller han på att skriva en bok.

– Egentligen vill jag inte, men Bonnierförlaget har uppvaktat mig ganska länge och idén har mognat. Jag tror att det går att skriva en bok som inte ”dör” efter trycket! Det kommer att bli mycket bröd, desserter, mat, otroliga bilder – en kärleksförklaring till den franska matkulturen som jag upplever den, berättar Boudet om boken, som ska ges ut nästa år.

Att sälja Petite France är också ett sätt att bli av med degen på fingrarna.

– Om jag ska driva surdegs­revolutionen vidare måste jag vara objektiv och neutral. Att inte själv äga ett bageri kommer att ge mig mera trovärdighet gentemot mina kollegor, anser han.

Hur ska man förändra utbildningen?
– Det är ganska komplicerat eftersom det står många gubbar och gummor i vägen som är livrädda för förändringar. Jag vill först och främst att man ska separera bagar­utbildningen från konditorutbildningen eftersom det är två helt olika yrken, som kräver två olika utbildningar och två olika typer av intressen och kunskaper, säger Sebastian Boudet.

Han känner att hans blogg Brödpassion och hans egna kurser redan har tänt en gnista.

– Det är det jag gör i dag, småskaligt och utan hjälp av någon. Med bloggen som enda verktyg har jag nått ut en hel del och känner att det finns en dynamik i dag. Jag bara hoppas på en snöbollseffekt nu …