Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Äta ute

Stockholms bästa barer

Barkommissionen har sagt sitt. Här samlar vi de barer som har fått betyget 3 eller högre. Samtliga är alltså väl värda ett besök. Upptäck en ny favorit!

Allmänna Galleriet
Betyg: 4
Kronobergsgatan 37, t Fridhemsplan

En av Stockholms allra bästa barlokaler, lyckas både svälja stora after-work-sällskap och samtidigt kännas intim. Ljudkänsliga grannar har satt embargo på hög musik, vilket kanske minskar partykänslan men gör att samtalstonen kan hållas civiliserad. Stort urval av fruktiga, goda egenkomponerade drinkar. (25/9 -08)

Bauer
Betyg: 4
Götgatan 15, t Slussen

Glatt och ungdomligt inredd lokal: Stora grafiska symboler i pokémonstuk på väggarna. I de drycker som vi tar in saknas absolut ingenting. Balanserat, spetsigt, fräscht, bubblande. Det är lime, mynta, persika, bitter, kanel, äpple, calvados, mango och rom. (11/9 2008)

Cadierbaren
Betyg: 3
Grand Hotel, Södra Blasieholmshamnen 8, t Kungsträdgården

Sofforna är stans största. Utsikten in mot slottet och Gamla stan, över Stockholms ström, är makalös. Här blandas män i grupp i frack och hög hatt, kända ansikten och fritidsklädda utländska turister. Barpianist onsdag till lördag kl 21.30-01.30. Dyrt. (2/10 -08)

Folkbaren
Betyg: 3
Hornsgatan 72, t Mariatorget

Folkbaren utmärker sig inte åt något håll – här huserar inga fräcka klubbar, dj:erna spelar lågt, pratvänligt – men funkar därför för de flesta; föräldrar, föräldrars föräldrar och barn. Det är lätt att trivas här. Och drinkarna blandas med bra sting. (20/3 -09)

Godot
Betyg: 4
Grev Turegatan 36, t Östermalmstorg

Diger drinklista med höga ambitioner. I bakgrunden varvas fusionjazz med soft soul, inredningen är läcker med en närmast hypnotisk väggmålning bakom baren. På helgerna intas Godot av stans unga överklass, men i veckan är det lugnt kompishäng i kvarteret. Drinkarna är välblandade, välbalanserade och lämnar god eftersmak. (11/9 -08)

Gondolen
Betyg: 5
Stadsgården 6, t Slussen

Extremt kompetent. Sympatiskt lika-för-alla. Det spelar ingen roll om du är innebandyspelare på besök från Strängnäs, en nyckläckt 18-åring som tar din första Hemingway eller före detta minister. Trivsamma fåtöljer och fönstersmygar att sitta i, med betagande utsikt över staden. (25/9 -08)

Inferno
Betyg: 4
Drottninggatan 85, t Rådmansgatan

Den Strindbergsinfluerade baren Inferno på Drottninggatan lyxar med förord och långa beskrivningar i drinklistan. Trevlig, snabb servering trots stressad after work-stämning. Kryddiga drinkar, ofta med örter. I vissa fall något för koncentrerade, men över lag mycket goda. Missa inte champagnedrinken Vaken i natten. (11/9 -08)

Kåken
Betyg: 4
Kåken på Restaurang 1900, Regeringsgatan 66, t Hötorget.
Inredningen följer rådande trend med dämpad belysning, lampetter, murriga färger och mycket trä, medan bardisken är långsmal liksom lokalen i stort. Publiken är någorlunda blandad även om den definitivt har en slagsida mot mediefolk. Kåkens uttalade målsättning är att hålla sig undan färgsprakande turistdrinkar och i stället satsa på välgjorda klassiker – det lyckas man bra med. (30/7 2009)

Layer Cake Lounge
Betyg: 3
Norrlandsgatan 33 t Östermalmstorg

Inredningstevestajlad lokal. Eventuella invändningar mot det slås bort av den matiga drinkmenyn, dominerad av karibiskt tema. Sidecar är en helt underbar konjaksdrink spetsad med Triple sec och citronjuice serverad i martiniglas. Passion caipirinha smakar ljuvligt med rom och passionsfruktsjuice i precis lagom söt kombination. Stort plus för öppen mick-scenen i källaren. (23/10 -08)

Ljunggren
Betyg: 4
Götgatan 36, t Slussen

Här serverades vi en av Stockholms bästa drajor. Ett extra plus för de utmärkta alkoholfria drinkarna. Ofta börjar fredagskänslan här redan på torsdag. Värmen som strålar ut från andra sidan bardisken är inte alls smörig eller fjäskig, utan verkar äkta. (11/9 -08)

Le Bar Rouge
Betyg: 4
Österlånggatan 17, t Gamla stan

Gulddrakevinnare i kategorin bar 2008. Bohemkitsch i porrchic Moulin Rouge-anda. Fransktintad musik på pratvänligt låg volym i högtalarna, förutom fredag-lördag när det är dj-spelningar. Egenkomponerad drinklista där klassiker från ”la belle epoque” följs av egna, mer eklektiska recept. Fullfjädrat. (18/9 -08)

Lydmar Hotel
Betyg: 4
Södra Blasieholmshamnen 2, t Kungsträdgården

Nominerad till en Gulddrake i kategorin bar 2008. Bardisk existerar inte; beställningar tas upp av kyparna. Lokalen är upplagd som ett mondänt vardagsrum där borden kantar väggarna. Den stora nackdelen, den är brutal, med konceptet är att när restaurangen är full så är också baren det. Undviker man bara middagsrusningen väntar en intagande upplevelse. Piffiga cocktails, stimulerande sorl och snygg inramning. (30/10 -08)

Morfar Ginko
Betyg: 3
Swedenborgsgatan 11, t Mariatorget

Morfar Ginko har blivit en självklar bardisk att mötas vid om man befinner sig omkring Mariatorget. Tisdagskvällar finns här ett pingisbord till förfogande. Trevligt, även om fritidsgårdskänslan kan få 30-åringen att känna sig lastgammal. Drinkmenyn är kreativ, men när en förkärlek för sockerchock. (11/9 -08)

Mården
Betyg: 4
Tulegatan 24, t Rådmansgatan

Det är en fröjd att gå igenom den tjocka drinkpärmen och den välutbildade personalen förklarar gärna ingredienser. De alkoholfria alternativen är föredömligt många och prisvärda. Mården är värt ett - eller återkommande - besök. (11/9 -08)

Nordic Light Hotel
Betyg: 3
Vasaplan 7, t T-Centralen

Modernt designhotell som med möbler i technomaterial och ny bloggpop i högtalarna övertygande speglar Stockholms självbild som en modern, kreatörstät storstad. Kul att ta del av även om man inte köper det. Snygg tematisk drinklista, men lite väl tilltagna priser och i vissa fall väl essenspuréstarkt. (7/8 -08)

Nytorget Urban Deli
Betyg: 3
Nytorget 4, t Skanstull

Det osmickrande ljuset, den kaféaktiga inredningen och faktumet att man delar lokal med en livsmedelsbutik som saluför ekologisk vinäger, gör att Nytorget Urban Deli aldrig kommer bli romantikens högborg. Men för kvällar med tidig hemgång är det här ett av Söders bättre alternativ. Ölutbudet är funktionellt, drinkarna är välsmakande och barmenyn både god, prisvärd och omfattande. (19/2 -10)

Republik
Betyg: 3
Tulegatan 17, t Rådmansgatan

Republik har en av stans vackraste lokaler. På gården har ett enormt stort segel spänts upp, det läcker bara lite. Perfekt för feströkare. Personalen verkar njuta av sitt arbete. Drinkarna är fräscha och uppgiggande, dock något för mycket åt läskhållet. Perfekt för den som gillar sockerlag. Och bartendern gör gärna specialdrinkar. (11/9 -08)

Reisen Hotel
Betyg: 4
Skeppsbron 12, t Gamla stan

Nominerad till en Gulddrake i kategorin bar 2008. Trevlig lokal, schyst stämning, bra helgklubbar. Stans bästa barpersonal, de bästa råvarorna. Menyn är pigg och personlig. Den som vågar sig fram till avdelningen med ”Ivy League”-drinkar blir både ruinerad och lycklig. Här finns klassikerna, som blandas med oöverträffad omsorg och urval av ingredienser. (27/11 -08)

Riche
Betyg: 4
Birger Jarlsgatan 4, t Östermalmstorg

Köerna, inredningen, den stimmigare Lilla baren - Riche är Stureplans vardagsrum. Se där en minister, det vackra folket och en kriminell. Mixen har något av en elitistisk neuros över sig, men samtidigt inte. Eller som Freud sa: "Ibland är en cigarr bara en cigarr." Någonstans är alla människor bara människor. Servicen är oftast proffsig och smaken därefter. (18/9 -08)

Roxy
Betyg: 4
Nytorget 6, t Medborgarplatsen

Ölsortimentet spänner över femton sorter på flaska, vilket är långt mer ambitiöst än många and­ra liknande barer. Spritutbudet är något mer modest men det är svårt att inte bli på gott humör av Roxys egen drinklista. (19/2 10)

Salongen på F12
Betyg: 3
Fredsgatan 12, t T-Centralen

Man har velat skapa ”känslan av ett vardagsrum”, krogvärldens mest uttjatade ambition, men det är i så fall inget vardagsrum som vanliga dödliga kan känna sig hemma i. För en vulgärt nyrik strippklubbs­entreprenör i Moskva skulle det dock vara en självklar inredning. Bartendern är dock flexibel och lika bra på somriga fruktdrinkar för r'n'b-kvällarna som på klassiska cocktails och öl. (30/7 2009)

Sjätte tunnan
Betyg: 3
Stora Nygatan 43, t Gamla stan

När man kliver nedför trappan till medeltidskrogen Sjätte tunnan är det meningen att man ska förflyttas tillbaka till år 1435, året då Engelbrekt Engelbrektsson utsågs till svensk rikshövitsman. Inredningsmässigt innebär det stenvalv, bänkar och bord av träplankor och en hel massa stearinljus. Mjöden tar emot i början, men smakar bättre efter två-tre stop. (13/8 2009)

Sjögräs
Betyg: 4
Timmermansgatan 24, t Mariatorget

Sjögräs bar handlar väldigt mycket om rom; här finns norra Europas största sortiment. Men man behöver inte vara en spritkonnässör för att fatta tycke för baren. Högtalarna smyger ut långsamt böljande reggae, det finns ett bra urval av flasköl och en alldeles lagom avancerad barmeny. Sjögräs framstår som lika ambitiöst som avslappnat. (18/9 -08)

Stockholm Speakeasy
Betyg: 3
Högbergsgatan 64, t Mariatorget
Namnet är lånat från den amerikanska förbudstidens svarta spritutskänkningar. Även om varken den estetiken eller drinkblandningarna genomförs med någon större finess så är bemötandet och stämningen hjärtlig. Det räcker en bra bit. Vill man äta finns en kort meny med dagens husman för bara 89 kronor. (20/3 2009)

Tranan
Betyg: 4
Karlbergsvägen 14, t Odenplan

Vi slås alltid av stämningen. Servicen är aldrig "von oben" eller butter. Drinkarna är snäppet bättre och inte sällan överraskande. Ofta välrenommerade dj:er och utställningar med välrenommerade yngre fotografer och illustratörer i källaren, som också rymmer ett flipperspel. (18/9 -08)

Vassa Eggen
Betyg: 4
Birger Jarlsgatan 29, t Östermalmstorg

Klassisk, slick bar av hög kvalitet med storstadskänsla. Lugnt och anonymt på veckodagar, intensiva efter jobbet-fredagar. Avskilt, men nära till Stureplan. Bättre att börja än att avsluta kvällen här. (23/8 -08)

Zink Grill
Betyg: 3
Biblioteksgatan 5, t Östermalmstorg

Mycket trevlig miljö med samtalsvänlig ljudvolym. Dessutom fantastiska drinkar, ungefär lika lite inställsamma som bartendern. Dock mer restaurang än bar kvällstid och priserna är väl tilltagna - klientelet blir därefter. På eftermiddagen ingår en sympatisk liten tapasbuffé till drickat. (2/10 -08)

19 Glas
Betyg: 3
Stora Nygatan 19, t Gamla stan

Drinkarna är inget att hurra för. Men vinlistan är utmärkt. Stämningen och servicen är som det borde vara på varje kvarterskrog, informell, nyfiken och glad. På disken står ett fat nyplockade svenska äpplen, direkt från en privat trädgård i Saltis. "Det är bara att förse sig", säger äppelodlerskan bakom disken. Passa på innan turisthordarna äter upp serviceglädjen. (7/11 -08)

Observera att Krogkommissionen, som bedömer restauranger, och Barkommissionen, som bedömer barer, kan ha gett olika betyg till samma ställen.