Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

Stor guide: Test av kaféer i Stockholm

På stans Kafékommission testar regelbundet fik, kaffebarer, konditorier, bagerier och klassiska kondis i Stockholm. Här har vi samlat alla deras texter.

Pock – Per Olsson det bästa med Per Olsson choklad och konditori
Heleneborgsgatan 19, t Hornstull.
Oantastligt konditori. Inte bara är samtliga bakelser, smörgåsar, lunchrätter och praliner av toppklass, hela verksamheten genomsyras dessutom av kärlek. Ekologiskt, därtill. (22/1 2010)

Bulleboden
Parmmätargatan 7, t Rådhuset
Bakar ekologiskt, biodynamiskt och rättvisemärkt. Sparsmakat, på gränsen till spartanskt, fast utbud – men desto bättre genomarbetat. Bra frukosterbjudanden, luncher och en underbar råsaftcentrifug bidrar till en positiv upplevelse. (26/6 2008)

Café Entrée (NK)
NK
Café Entrée är ett av fyra fik i varuhuset NK och deras främsta, vackert beläget i den pampiga ljusgården på gatuplanet. Här är det ofta fullt. Många sallader, varma och kalla smörgåsar och gott kaffe. (29/4 2009)

Caffé Nero
Roslagsgatan 4, t Rådmansgatan
Livligt kafé med intensivt italiensk atmosfär. Utmärkt enkelt kök, där salladsbuffén är en höjdpunkt i sig, fina bakverk och bra kaffe. (9/11 2004)

Cinnamon
Verkstadsgatan 4, t Hornstull.
Vid Cinnamons bageridisk lurar faror i form av väldoftande jättebullar. Vettigt frukostpaket. Var förr extremt billigt, men ligger nu på samma prisnivå som andra. (18/10 2007)

Flickorna Helin & Voltaire
Rosendalsvägen 14 (Skånska Gruvan), Djurgården.
Supermaffiga, elaborerade bakverk. Underbart goda smörgåsar och andra lättare rätter som man kan avnjuta inomhus eller, sommartid, allrahelst på den vackra terrassen till Skånska gruvan. Brasa inomhus. (16/8 2007)

Frosseri
Tegnérgatan 11, t Rådmansgatan/t Tekniska Högskolan.
Ljust, högt i tak, med färgstarka detaljer. Gedigna mackor, soppor och sallader till mycket glädjande priser. Hyggliga bakverk och rimligt kaffe. (22/1 2010)

Gildas rum
Skånegatan 79, t Medborgarplatsen
Ombonat bohemromatisk lokal vid Nytorget med liten uteservering. Fräscha, matiga sallader och mackor på levainbröd (franskt surdegsbröd). Bäst är kaffet och det lilla men utsökta utbudet av hembakade sötsaker. (23/7 2009)

Grillska huset
Stortorget 3, t Gamla stan.
Mackorna är fina i flera storlekar, bakverken rikliga och goda. Gott om plats inomhus om än lite omysigt. Uteservering på gård på sommaren. Titta in i brödboden på vägen ut. (20/8 2004)

Götgatan Stories
Skrapan, Götgatan 78, t Skanstull.
Gott kaffe, ekologisk profil, stora bord, många sittplatser, ett rikt och gott Kravmärkt utbud, gratis uppkoppling och personal som är mer än bara hyggliga. (24/1 2008)

Harpaviljongen
Fiskartorpsvägen 29, t Stadion.
Populärt köställe för företagsfolket runt omkring. Mix av svenskt och libanesiskt, till bra priser. (15/6 2006)

Himlavalvet
Observatorielunden (Drottninggatan 120), t Rådmansgatan.
Ombonat och hembakat, ungefär som att fika hemma hos mormor. Här är den smaksatta latten långt borta. I matväg finns lunch varje dag, och utöver det smörgåsar och våfflor. (22/7 2005)

Kaffe & Drömmar
Ringvägen 8, t Zinkensdamm
Varma och kalla mackor på stenungsbakat ekologiskt surdegsbröd, samt sallader, soppor och onyttigheter. Däremot har ägarna på Lars von Trier-vis infört ett sympatiskt förbud mot pasta i alla former. (27/11 2008)

Kaffeverket
S:t Eriksgatan 88, t S:t Eriksplan
Trevlig kaklad lokal med gott om utrymme (för till exempel barnvagnar). Gott är också ledordet för sortimentet av mackor och sallader, som vid en första anblick inte verkar skilja sig från andra kaféers men som har en lite annorlunda smakpalett. (25/6 2009)

Konditori Lyran
Ålgrytevägen 90, t Skärholmen.
Klassiskt utflyktsfik i Skärholmen. Bland godsakerna idel smask: kanelbullar, cheesecake, hallonmoussetårta och apfelstrudel, allt i stora snygga bitar. Och hemgjorda biskvier! Kaffekvaliteten varierar dock. (18/6 2004)

Mellqvist kaffebar
Rörstrandsgatan 4, t S:t Eriksplan.
Inarbetad kaffebar med hög stammistäthet. Baristorna är trevliga och man känner sig alltid välkommen och speciell. Exemplariskt kaffe och bra mackor på bröd från Valhallabageriet. Finns även på Hornsgatan 78. (20/1 2006)

Non Solo Bar
Odengatan 34, t Rådmansgatan.
Varje kaffe ägnas några extra sekunder. Foccacia och italienska bakverk finns förstås på menyn. (20/2 2006)

Pecorino
Långholmsgatan 14, t Hornstull
Maximal smak på minimal yta. Prisvärd och mättande lunch på ett avslappnat och ostajlat kafé med hemma hos-känsla. (6/2 2004)

Petite France
John Ericssongatan 6, t Rådhuset.
Gulddrakebelönade som bästa kafé 2008 och 2009. Genuint franskt bageri, konditori och lunchbrasserie, där ingen detalj är för liten för att ägnas omsorg. Nu även med öl- och vinrättigheter. (26/6 2008)

Rosendals Trädgårdscafé
Rosendalsterrassen 12, Djurgården.
Fikat är toppen. Här finns morotskaka, kanelbullar, syltgrottor, pajer, chokladsnittar och lite till, ofta i rejäla bitar. Stadiga är också mackorna, på saftigt, hembakt bröd av olika sorter. Obs, räkna dock med kö. Var inte stressad. Då är allt förstört. (14/5 2004)

Saturnus
Eriksbergsgatan 6, t Östermalmstorg.
Patisserie och boulangerie i fransk stil som erbjuder en maffig frukostmeny, kvalitetsfika och lättare varma rätter. Gott om stammisar. Portionerna är gigantiska, och priserna därefter. Ett av stans dyraste kaféer.
(6/8 2009)

Sosta Espresso Bar (Sveavägen)
Sveavägen 84, t Rådmansgatan.
Sosta anstränger sig för att framstå som en äkta italiensk kaffebar: menyer, mackor (t ex en liten panino med parma och omelett) och bakverk är alla italienska. Hård baristaattityd på andra sidan disken. (20/1 2006)

Tvålpalatset Espresso
S:t Paulsgatan 29, t Mariatorget.
Utbudet på Tvålpalatsets Espresso är smalt. Bara kaffe och några tilltugg, men de rostade bönorna är väl utvalda och serveras med perfekt temperatur. (25/1 2007)

Tössebageriet
Karlavägen 77, t Karlaplan.
Traditionellt kvalitetskonditori som har legat i samma lokal sedan 1920. Här finns det mesta i bakväg, från de enklaste kakor till avancerade smörgåstårtor, prisbelönta smörgåsar och chokladpraliner. Höga priser, dock. (22/3 2007)

Valhallabageriet
Valhallavägen 174, t Karlaplan.
Matbrödet är sagolikt och köerna ringlar; på lördagsmorgnar trängs Östermalmstanter med yngre funkisfanatiker i kön. Pytteliten servering på plats. (22/3 2007)

Albert & Jacks
Engelbrektsgatan 3, t Östermalmstorg.
Ståndsmässigt halvkaklad lokal där stockholmarna kan köpa sitt dagliga surdegsbröd, hemrörda marmelader och ta med-lattemuggar som moderna världsmedborgare. Låter hårt, men är rätt trevligt. Finns även på Skeppsbron 24. (6/8 2009)

Bagel Deli
S:t Göransgatan 67, t Fridhemsplan.
Hyggliga bagels i både traditionella och mer experimentella fyllningsvarianter. Ojämn kvalitet dock, vissa ingredienser är kylskåpskalla och smaklösa. (9/7 2009)

Bagel Street Café
S:t Eriksgatan 80, t S:t Eriksplan.
Halvdant bagelbröd, men bra fyllningar som kompenserar för detta. Plus även för sötebrödsbagelmenyn, med varianter som Nutella, cream cheese och sylt. (9/7 2009)

Bakverket
Bondegatan 59, t Medborgarplatsen.
Stockholms bästa frukost. Bra dagens, och underbart bröd och bakverk med hög hembakatkänsla. Missa inte hallonmazarinen. (16/5 2007)

Café Cinema
Södermannagatan 39, t Skanstull.
Sympatiskt filmkafé med dvd-bytarhylla och panelsamtal. På menyn finns bakverk (kanelbullarna är ljuvliga) och olika frukostkorgar, sallader och smörgåsar på surdegsbröd. (23/7 2009)

Café Latte
Norr Mälarstrand 32, t Rådhuset.
Habilt och korrekt är ord som passar på snart sett allt här – från det sympatiska bemötandet till det som gommen provat. Focaccia med mozzarella och parma är god, men salladen trist. (9/11 2004)

Caffé Como
Odengatan 106, t S:t Eriksplan.
Mondänt, vackert upplagt, vita skinnpallar, snygga glas, snygga bestick. Snyggt på ett sätt som börjar kännas fabricerat. Lite grann är det så med maten också. (22/2 2007)

Chic
Swedenborgsgatan 1, t Mariatorget.
Andas det trygga folkhemmets 50-tal. Kaffet är lättdrucket. Pannbiff- och anjovissmörgåsar är generösa och goda, brödet lite för luftigt och smaklöst. Egentillverkade havreflarn, dammsugare och Chics jordgubbswienerbröd är i topp. (17/9 2004)

Chokladfabriken (Regeringsgatan)
Regeringsgatan 58, t T-Centralen.
Inget kafé i traditionell bemärkelse, men fantastiska chokaldkreationer. Liten servering. (21/9 2006)

Esters the och kaffehandel
Folkungagatan 95, t Medborgarplatsen.
Mys- och trivselfaktorn hos Esters slår nästan i taket. Här sitter man vid små träbord med små dukar och värmeljus och på väggarna hänger gamla roliga skyltar - där de inte upptas av teburkar och kaffekvarnar. Extremt prisvärt. Ta en afternoon tea här! (19/3 2004)

Fåfängan
Klockstapelsbacken 3, Danvikstull
Enligt traditionen är utkiksställena Solliden, Kaknästornet och Fåfängan skräckexempel. Men nu har i alla fall Fåfängan fått På stans fördomar att komma på skam. Bra brunch på helgerna också. (18/6 2004)

Gråmunken
Västerlånggatan 18, t Gamla stan.
Höjer sig över stadens trender. Det har säkert hänt något på 20 år, men det märks inte. Då som nu satt vi här, delade på en kopp kaffe. (18/6 2006)

Hilma Sofia
Pilgatan 28, t Rådhuset.
Litet och tant-trivsamt ställe som tänker ekologiskt och rättvisemärkt. Utbudet är också litet: Men till exempel dinkelsalladen med rostade grönsaker, kyckling, rökt lax eller hummus är bra. (24/1 2008)

Kafé Satir
Nobelmuseet, Stortorget, t Gamla stan
Personlig bordsservering, ofta ovanliga och goda luncher samt hembakad kanelbulle. (20/8 2004)

Kaffekoppen
Stortorget 18-20, t Gamla stan.
Kafét är ett av de få i Stockholm som insisterar på bordsservering. Gigantiska baljor för varma drycker, priser där man betalar för läget vid Stortorget lika mycket som fikat. (20/8 2004)

Kahve
Blecktornsgränd 8, t Mariatorget.
Litet krypin med smörgåsar på rustikt baguettebröd, praliner, italienskt kaffe och läsk. Allt väl utfört. (22/1 2009)

Koala kafé
S:t Eriksgatan 89, t S:t Eriksplan
Kan vara det enda australiska fiket i Sverige. Mättande mackor och sallader med surfargrabbskämtiga namn, till bra priser. Även gott och prisvärt kaffe. (25/6 2009)

Mocco
Nybrogatan 61, t Östermalmstorg.
Populärt modebloggarfik med Caesarsalladorienterat utbud. Fetstora mörkbruna skumgummifåtöljer, jättelika moderna vita lampor. (19/8 2005)

Primafila
Upplandsgatan 16, t Odenplan.
Allt krut är på kaffet – och på choklad, bland annat handmålade praliner av Emanuel Andrén från kocklandslaget. Utöver detta finns endast några biscotti och små juicer. (19/4 2007)

Publik restaurang och bar
Pub, Hötorget, t Hötorget.
Samtliga fik i Pub-huset har hyggliga mackor, bakverk och dryckesalternativ. Varierad möblering, men på plan ett finns soffor som tillåter att man hänger på ett sätt som normalt sett inte gäller för varuhuskaféer. Vettiga priser. Öl- och vinrättigheter. (29/4 2009)

Ristretto
Odengatan 62, t Rådmansgatan.
Bland sötsakerna är billiga sirapskakan för fem kronor en liten överraskning i kola- och sirapssmak. Blåbärspajen är dock mest sockersöt och Arlas vaniljsås till känns i dag som billig smält vaniljglass. (14/1 2005)

Ritorno
Odengatan 52, t Odenplan.
Klassiskt kafé med slitna röda sammetsmöbler. Mackorna med pålägg som köttbullar med rödbetssallad är gjorda utan finess, liksom bakverken som har industrikänsla. (10/8 2006)

R4
Rörstrandsgatan 4, t S:t Eriksplan.
Vad gäller utbudet har man inte tagit upp kampen med närliggande Mellqvists, kaffekungen i Vasastan. I stället försöker man vara ett personligare Sandys med wraps, paninibröd, sallader och annat i prisspannet 40-60 kr som görs efter beställning. (22/2 2007)

Vete-katten
Kungsgatan 55, t Hötorget.
Prisbelönt, gammalt och anrikt är detta fullödiga konditori som funnits sedan år 1928. Här finns bageri, små kafferum och en öppnare servering. (21/9 2006)

Vurma (Birger Jarlsgatan)
Birger Jarlsgatan 36, t Östermalmstorg
Mysimperiet Vurmas senaste etablering är lika mycket en restaurang som ett kafé. Det är en typ av ställe som Stockholm är i skriande behov av, öppet till midnatt för en macka och kaffe. Mackorna (med frejdiga namn som ”Snygging”, ”Bästis” och ”Rugguggla”) och salladerna är gamla bekanta från Vurma på Kungsholmen, i Vasastan och vid Hornstull. (6/8 2009)

Blueberry lifestyle
Birger Jarlsgatan 21, t Östermalmstorg, med flera adresser.
Med affärsidén att sälja två livspusselbitar i ett – snabbmat och ”ett medvetet val” – saluförs här pophälsokost packad i logotryckt plast och papper till karriärkvinnor med andan i halsen och Renée Voltaires fibersnacks i handväskan. Dyra, men goda vegetariska mackor och smoothies. Vedervärdiga bakverk, däremot. (17/9 2009)

Café Aquaria
Falkenbergsgatan 2, Djurgården.
Trots få gäster har det varit få bakom disken och lång väntan på att glasskunderna ska få sitt av den enda personen vid kassan. Sämst är priserna som nog får fler än barnfamiljerna att backa. (14/5 2004)

Dolce Café
Götgatan 46, t Slussen.
Bristande uppmärksamhet hos personalen, bristande intresse i köket. Däremot plus för kaffet, som serveras i generöst tilltagna koppar. (10/8 2006)


Åhléns city life
Åhléns city, Klarabergsgatan 50, t T-Centralen.
Riktigt undermåligt varuhuskafé med automatkaffe, översötade bakverk och torra, trötta mackor. (29/4 2009)