Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

Tako: Överprisad mat i källare med ”Alice i underlandet”-känsla

Krogkommissionen imponeras av inredningen i den fönsterlösa lokalen på Tako men tycker att menyn är allt för ofärdig och oprecis för att motivera de höga priserna.

3

TAKO

Adress: Birger Jarlsgatan 29.

Hemsida: http://www.restaurangtako.se/

Öppet: Lunch mån–fre 11.30–14, mån–tis 17–00, ons–tor 17–01, fre–lör 17–02.

Prisklass: Mellan.

Stockholms krogvärld förändras. Nya talanger tar plats. Kockar som är skolade i både restaurangskolor och på Youtube utvecklar traditioner, tekniker och smakkombinationer i ett aldrig tidigare skådat tempo. Den digitala omvandlingen syns numera också i krogmenyerna. Det som just i detta nu sker i köken i peruanska Lima, japanska Shibuya, downtown Portland och spanska San Sebastian inspirerar en hel generation ambitiösa matlagare inom tullarna. Unga krögare som ofta söker sig till bakgator och ostajlade lokaler för att kunna hålla priserna nere och nå andra uteätare än de mest likvida.

Längs den södra delen av Birger Jarlsgatan, A-läget, är målgruppstänket ett annat. 

Här finns påtagligt dyrbara krogar med dyrbara konceptinredningar, men som inte nödvändigtvis levererar matupplevelser motsvarade notorna. Som nya Tako. En japansk-koreanskinspirerad matsal under köttkrogen Vassa Eggen och dess 995 kronors-Wagyu-stekar och 450-kronors-räkserveringar.    

Bakom Tako – bläckfisk eller drake på japanska – står Vassa eggens framgångsrika ägare Kristofer Sandström och Christian Olsson. Den här gången har de velat skapa lite ”Alice i underlandet”-känsla för sina matgäster.

Krogkommissionen har aldrig varit någon anhängare av fönsterlösa krogar med lågt i tak, men blir ändå försiktigt imponerad av den varma och sobra elegansen och smakfulla ljussättningen. Den andas modern, asiatisk storstad med illusion av gränder och trånga bakgator. Japansk trädgård, vattenfall, tempel och fiskdamm ingår. På asiatiskt manér blandas olika element – betong, trä, koppar, textilier och läder. 

Tako bär också drag av nattklubb med pumpande basgångar som blandas med festsorl, nygymmade killar i för trånga kavajer, hyperpiffade tjejgäng och svenska filmstjärnor som just deltagit i #metoo-kampanjen – samt prins Carl Philip och hans glada posse. Tycker man inte att källarkänsla är urbant och coolt så blir det i längden ändå inte särskilt spännande att sitta här. Köket lyckas just nu inte heller skapa argument varför man ska göra av med sisådär femtonhundra kronor just på denna meny i Stockholms allt rikare utbud av övre-mellanpriskrogar. 

Generellt är sushiutbudet att föredra på Tako. Både fräscht och mumsigt.

Menyn är för närvarande överraskande ofärdig. Det är svårt att under tidspress förse 180 matgäster med precis asiatmat. Dessutom är åtskilliga av rätterna och vinerna hopplöst överprisade, vilket förstås är ett resultat av adressen.

En tallrik grillade blötdjur (325 kr) ska föreställa huvudrätt, men består av några få ringar och småarmar av bläckfisk stekta i stora mängder smör och försedda med krispiga smulor för textur. Tillbehören är grillad hjärtsallad som smakar brandskada, bränd och besk, samt en halv limefrukt med en översotad yta vilket resulterar i att det inte går att krama en enda droppe saft ur den. Ful och lite kväljande är den också för hängivna bläckfiskfantaster. 

Matsalens tempelsallad (210 kr) blir vi särskilt nyfikna på efter att ha sett den sydkoreanska nunnan Jeong Kwan laga tempelmat i Netflixserien ”Chef's table”. Men fram bärs en härva frisésallad med spridda kärnor från granatäpple, några bitar avokado och ett och annat hyvelspån av anonym rotfrukt indränkt med en svårt vinägerdominant dressing. Det är en obegriplig huvudrätt som inte har något att göra med hennes helighet Kwans veganska kökskonst. 

Också en tallrik japanese fried chicken wings (195 kr) – kladdig och sötsur fingermat lagd i en trädlåda på papper som ska imitera japansk dagstidning – serveras alltför vinägersyrlig. En dyster upplevelse är tillika hanterandet av fettrik kingfish (235 kr) som anländer i en jus med osnygga smörtoner. Tempurabollarna med klippräkor (185 kr) smakar kineshak och dippsåsen är karaktärslös.

Annat gläds vi åt. Generellt är sushiutbudet att föredra på Tako. Laxtartaren (200 kr) till exempel, byggd med avokado och forellrom till fint tärnad lax av utmärkt slag jämte små kulor av gurka och mango. Både fräscht och mumsigt. En uppkäftig spicy tuna (175/235 kr) med utmärkt bett lyfter mungiporna. Den rökta rödingen (175/235 kr) är kvällens höjdpunkt – perfekt ris och sotad firre med skinnet kvar, riktiga läckerbitar. 

Helt utsökt är kallskänkens bananglassdessert med maffigt jordnötskomp (115 kr). Dessutom kan någon i baren skaka förföriska daiquiris som bjuder eleganta ingefärstoner (164 kr). Beröm förtjänar också servisen, flink och påläst och för det mesta uppmärksam. 

Att ingen i köket uppmärksammar det svajiga detaljarbetet är dock direkt oroande. 

Läs fler krogtester

Krogordet.Tempelmat

Den helvegetariska och milda tempelmaten i Korea har rötter i landets buddistiska tempel. Redan 57 f. Kr. tillagades typiska risrätter som chalbap och friterad yumilgwa. Under den senare Koryo-eran, kungadömet som grundades år 91, spreds bland annat tempelrätter som salladswraps till Kina och andra länder i regionen. Bland genrens traditionella rätter med skonsamma kvaliteter märks i dag korianderkimchi, kimchi med bambuskott och shiitakeris.