Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Äta ute

Test av brunch i Stockholm: Josefina

Dyrt och dåligt kaffe på Josefinas sommaröppna brunch. Kafékommissionen är mer förtjust i miljön än maten på den gigantiska uteserveringen på Djurgården.
2

Pris: 245 kr. Barn 0-3 år gratis. 4-12 år 20 kr per år fyllt.

På buffén: Svenska bufféklassiker som sill, ägghalvor och gubbröra, inkokt lax, prinskorvar, köttbullar och lingon. Samt några Medelhavskökinslag för att uppfylla mozzarellaobligatoriet.

Varm dryck: En kanna presskaffe, två koppar, 35 kr. Ett bra val om man vill lajva hårdransonerad krigstidskost; kaffet tillåts inte dra innan det pressas och påminner mer om te med kaffesmak än om kaffe.

Kall dryck: Dyrt! Juice 35 kronor (ej färskpressad). Bloody Mary 124 kr (4 cl). Bellini peach 149 kr.

Kall mat: Få rätter kommer helt till sin rätt; smakerna är antingen för fräna, eller för flata. Bland salladerna är potatisvarianten bäst. ”Lyxig grönsallad” får ta menyn till hjälp för att förmedla att den skulle ha något inslag av flärd i sig och pastasalladen, med överkokt huvudingrediens, saknar helt finess. Halvtrist brödkorg.

Varm mat: Litet utbud av husmansnitt. Kvarnen gör samma sak dubbelt så bra.

Desserter: Snyggt presenterat dessertbord. Plättar, den tunna svenska varianten, är ett trevligt inslag. Scones, tunga, goda och (ur bufféätarperspektiv) livsfarligt mättande. Smarrig chokladmousse och fräsch fruktsallad.

Atmosfär: Vacker utsikt över vattnet, ingen trafik. Intensiv semesterkänsla, designat och inrett som en flott loungebar vid Medelhavet, med palmer i krukor och strandhouse i högtalarna.

Passar för: Välbeställda turister som vill ha en bit svensk mattradition i sevärdhetnära miljö.

För vegetarianer: Nej.

Ekotänk: Nej.

Barnvänligt: En stor terrass att leka på. Med reservation för att stämningen vid merparten av borden är söndagsmiddagreserverad.

Missa inte: Att försäkra dig om att kaffet får dra innan det serveras.

Undvik: De överkokta pastasalladerna.

Övrigt: Lite snorkig, och inte helt uppmärksam, service. Bryggkaffe, te och vatten för självservering är ett schysst inslag på brunchbufféer, att behöva hålla utkik efter någon som kan fylla på koppen blir dels ett stressmoment, dels dyrt. Det ger också det snåla intrycket av att vara konstruerat så just för att vara lukrativt.

Att göra i närheten: Josefinas uteservering är gigantisk. Man får känslan av att det går att tillbringa en dag här, bara man flyttar sig mellan de olika delarna av restaurangen. Annars ligger vattenmuseet Aquaria precis invid, med hajmatning på schemat lördag och söndagar klockan 14.30.

KAFÉKOMMISSIONEN 7/6 2009

Brunch på Josefina

Josefina
Adress: Galärvarvsvägen 10, Djurgården.
Brunchservering: Lördag och söndag, sittningar kl 12 och 14.30. Stängt midsommarafton.
Bordsbokning: Rekommenderas.
Telefon/Hemsida: 08-664 10 04/
www.josefina.nu