Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Äta ute

Vänligt och vällagat

Den bayerska hjärtattacksklassikern Schweinshaxe – här i knaprigt svålfodral.
Den bayerska hjärtattacksklassikern Schweinshaxe – här i knaprigt svålfodral. Foto: Erik Englund

Omsorgsfullt lagad mat till bra priser. Dessutom en genuint servicevillig personal. Äntligen en Stockholmskrog med opretentiöst häng.

4

Säg Dallas, och många kommer tveklöst att asso­ciera till ondsinta olje­miljonärer, förtryckta hemmafruar och flitigt whiskeypimplande. JR, Bobby, Pam, miss Ellie, Punk Anderson och de andra Texasborna var de första riktiga såpa­stjärnorna som satte djupa spår hos tv-tittare världen över.

Den evige losern Cliff Barnes är sedan många år förevigad i Stockholms restaurangvärld genom krogen med samma namn på Norrtullsgatan. En grabbfavorit.

Nu har de mycket avslappnade ägarna utökat konceptet med föremålet för hans olyckliga kärlek, den minst lika otursförföljda Sue Ellen.

– Här ska det inte vara lika röjigt som på ”Cliffan”, inte så mycket dansande på baren, klargör personalen när vi frågar om ambitionerna bakom nysatsningen.

Personalen är för övrigt en av ställets tillgångar – rapp, gullig och genuint servicevillig. I baren finns dess­utom flinka bartender.

Den som förväntar sig att Dallaskopplingen betyder stora blodiga Texasstekar lär bli besviken. Här finns visserligen en mustigt anchopepprig Texas Chili (170 kr) – som vunnit titeln huvudstadens bästa – och en pliktskyldig burgare på menyn (165 kr), men där stannar också kopplingarna till det stora landet i väst.

Under parollen ”Mer pilsner till folket”, och med en logotyp som avbildar en uppenbarligen beskänkt Sue Ellen, satsar ägarna bakom ”Sussan” i stället trendriktigt på Centraleuropa uppblandat med några svenska klassiker och vanligt bistrokäk. Säkra kort.

Inredningen går i samma stil – en rejäl ölhall, som tidigare hyste krogen Republik, med brunmurriga trämöbler och kraftfull bardisk som självklart centrum.

Första intrycket kan bli att hit går man i första hand för att afterwork- och helgdricka. Det är missvisande. Trots den alkoholstinna marknadsföringen har Sue Ellen ambitioner som sträcker sig betydligt längre än att bara tappa upp stora starka:

Standardnachos med utmärkt hemrörd aioli och läcker tomatsalsa med rätta spiskumminstinget äts med fördel just till öl för 60 kronor. Mer unikt är en pyttebunke knap­riga Ibericosvålar (40 kr). Krogens Slaktarplatta rymmer allehanda kallskuret liksom en grov skiva Emmentaler ihop med en sublim bytta syrade grönsaker/kantareller i kanelig lag (120 kr). Toppen.

En maffig grillad Reubenmacka med skivat fläsklägg, Waldorfsallad och surkål räcker gott och väl som mellanrätt (100 kr).

Rösti (170 kr) går att få på många krogar men sällan med en så stadig klick löjrom som på Sue Ellen. En våt dröm för fiskäggsfantaster, och klanderfri på alla sätt.

Råbiffen, som finns i både hel och halvportion, (120 kr) är också den korrekt utförd och fint framlyft av väl utvalda tillbehör – särskilt en riktigt stingig och näsrensande dijon­senap. Ett bra val för alla, men kanske särskilt för den som vill hänge sig åt någon av ”Sussans” många ölsorter från bland annat USA, Belgien, Tjeckien, England och Gotland.

Schweizerschnitzel (240 kr) är en föredömligt torr bit utbankad kalv som fyllts med Emmentalerost och skinka. Rejält och gott och en rätt som köket bör vara stolt över. KK gillar också att det finns flera alternativ av potatis att välja på. Majskycklingschnitzel GI (220 kr) – onde JR skulle ha fnyst åt sådan hälsomat – kommer utan potatis men med ugnsbakad aubergine, zucchini, schalottenlök och kantareller. Välbehandlad, men aningen ospännande.

Husets gigantiska Schweinshaxe (175 kr) – bayersk hjärtattacksklassiker i knaprigt svålfodral – mättar ledigt AIK:s förstafemma. Dijon/honungsky och läcker surkål med de rätta kummintonerna ingår. Ett fynd för dessa pengar. Mer ordinär ter sig husets skivade tjälknöl på älg med jordärtskockspuré och kantarellsås (185 kr), men närande och väl tilltagen också den.

Normalätaren torde vara både mätt och belåten redan efter en varmrätt hos Sue Ellen. För den som ändå är redo för ett fett slutackord anbefalles den belgiska våfflan med vaniljglass och chokladsås (60 kr). Går utmärkt att dela på två. Hygglig pannacotta (60 kr) finns också.

Bäst bland menyns sex desserter är dock tveklöst Sue Ellens päronstrudel för samma pris (namnet är rimligare än det låter, nära tre miljoner Texasbor har tyska släkt­rötter).

I den stadiga skivan som serveras gömmer sig ett läckert hack päron, mandelmassa, pistagenötter, aprikoser och mandlar i sällskap av förstklassig vaniljglass. Beprövat och alldeles häpnadsväckande gott.

Sedan några år har det dykt upp så kallade gastropubar här och var i Stockholms krogvärld efter brittisk förlaga. Det är som bekant inte alltid som krögarna får till en lyckad mix av pubhäng och vällagad mat. Sue Ellen marknadsför sig sannerligen inte som en gastropub, men lyckas ändå med precis det som andra matsalar eftersträvar – bra käk och opretentiöst häng.

I kärva eurotider som dessa lyfter Krogkommissionen särskilt gärna på hatten för en stor och vänlig Stockholmskrog som vill ge så här mycket omsorg och matvaluta för så små gästslantar. Föredömligt.

Krogkommissionen 16/3 2012

Sue Ellen

Adress: Tulegatan 17

Tel: 0725-31 99 99

Öppettider: Lunch mån–fre, 11–14, middag tis–tor 17–00, fre–lör 17–01

Prisklass: mellan

Hemsida: www.sue-ellen.se

Kökschefer: Mikael Rikand och Björn Eriksson