Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

Vet Jamie Oliver vad som pågår här?

Jamie’s Italian. Kändiskocken från Storbritannien lånar sitt namn till en krog där det kan ta uppåt tre timmar att äta tre rätter. Och där köket svajar rejält.

2

Det hävdas ibland att kockarna har blivit vår tids rockstjärnor. För vissa av dem får livet utanför köket – och inkomsterna – lika stor uppmärksamhet som insatserna vid spisen. Gordon Ramsay och Nigella Lawson är ett par exempel hämtade från de brittiska öarna. Här hemma lär ingen ha undgått närkontakt med namn som Per Morberg, Tina Nordström eller Niklas Ekstedt.

Den globalt mest kända av dem alla är ändå den nakne stjärnkocken Jamie Oliver. En slängig britt som inte minst med sina välmenande insatser mot undermålig mathållning blivit en uppburen representant för modern och näringsrik vardagsmat.

Förutom otaliga bok- och tv-projekt driver han dessutom sedan 2008 framgångsrikt kedjan Jamie’s Italian med närmare 30 restauranger runt om i Storbritannien. Utbyggnadstakten för det hårt mallade konceptet har varit rasande och succén formidabel. KK har flera gånger besökt kedjans krogar i London och aldrig blivit besvikna. Det är stökigt och larmigt, bra stämning och alltid fullsatt. Maten är alls inte på tävlingsnivå, men prisvärd, fräsch och generöst tilldelad. Man bjuds helt enkelt på snyggt presenterad mat under en trevlig sittning och går mätt och nöjd därifrån, något vi tyvärr inte kan säga om Stockholmsfilialen.

Sedan några år säljs varumärket även på franchisebasis till länder utanför det brittiska samväldet och konceptet har sedan en dryg månad nått Sverige och Stureplan. Den svenska upplagan har slagit upp portarna i Scandic Anglais-hotellet intill Humlegården, men vi känner igen den lite slarvcharmiga inredningen från Londonrestaurangerna med heterogen möblering och italienska charkuterier hängande från krokar i taket. Från det öppna köket strömmar mustiga haranger på engelska eller italienska och tempot är uppskruvat så till den milda grad att vi undrar hur kökschefen har mage att hela tiden skrika ”come on, hurry up!” till de svettiga medarbetarna bakom spisen.

Att svetten lackar hjälper dessvärre inte matgästerna. Det tar tid att äta på Jamie’s Italian. Oacceptabelt lång tid. Dessutom svajar det rejält i det stissiga köket.

Vi beställer in husets charkuteriplanka (140 kr/person) som enligt den brittiska förebilden ställs fram vilande på ett par stadiga burkar inlagda tomater. Tilldelningen är snål och dessutom uppseendeväckande fantasilös. Några mediokra skivor salami samsas med lika alldaglig prosciutto och mortadella i sällskap av en liten skiva pecorino och minimal buffelmozzarella. En malplacerad och ointressant sallad på morötter och rödbetor är vacker för ögat, men fungerar mest som utfyllnad på träbiten.

Krispig bläckfisk med chilimajonnäs och citron (69 kr) är mer prisvärd utan att för den skull imponera. Barnpastan (75 kr) är habil, men varken lockar eller mättar någon unge över sex år. En krabb-bruschetta (95 kr) på surdegsbröd och med äpple och avokado levererar inte heller något utöver vad beskrivningen utlovar.

Stabilt mätt blir den vuxne som beställer grillad aubergine under parmesan och en tomat- och basilikasås (119 kr), fast främst av de stadiga vitlöksbröden som medföljer. Spaghetti alla Norma (130 kr) är också rejäl bukfylla men så sorgligt överkokt att den klibbar ihop sig i stabbiga bitar när man skär sig en munsbit. Ett bra stycke rib eye-biff med fin rökighet i stekytan bjuder en kväll mört och smakrikt kött och över-snittet-pommes (290 kr) upplagd på en skärbräda. En annan kväll är samma köttstycke helt utan smak och pommes fritesen långt ifrån färdiga. Tryffelsmöret som är rekommenderat tillbehör – à ytterligare 25 kronor – smakar intet och skall undvikas.

Bland desserterna noterar vi en hygglig brownie (85 kr) jämte en pavlova (79 kr) som är både snyggt byggd och saftig men faller på den kartongiga maräng den byggts kring.

Att hinna äta tre rätter på Jamies tar uppåt tre timmar om du har otur. Den logistik som krävs för att mätta hela 198 sittande gäster har denna svenska utpost i krogkedjan sannerligen ännu inte lyckats skapa. Annat brister också. När vi försöker bättra på vårt smaklösa köttstycke upptäcker vi att salt- och pepparkaren är tomma – samma sak på grannborden visar det sig.

I närheten av köket är det dessutom bullrigt bortom vett och sans. Den som tänkt sig att försöka föra ett samtal bör försäkra sig om en plats i annan del av lokalen.

Att ta till ett känt namn för att sälja sitt koncept är ingen självklar väg till succé. Den New York-baserade stjärnkocken Marcus Samuelsson fick till exempel vara med om ett par rejäla sågningar när han för ett par år sedan lånade ut sitt namn till American Table på Clarion Sign. Jamie Oliver riskerar samma omilda behandling. Stockholmsfilialen i hans krogkedja har långt kvar till ens godkända nivåer. Det är bara på grund av den korta period som förlöpt sedan öppnandet som vi inte sätter allra lägsta betyget. En del av bristerna bör gå att rätta till med små medel, men restaurangledningen måste omgående skärpa sig. För närvarande är den här restaurangen en kalldusch för alla de som levt i tron att varumärket Jamie Oliver borgar för kvalitet.

Vet den omtyckta kockstjärnan om vad som pågår i hans namn intill Stureplan?

Fakta.Jamie’s Italian

Adress: Humlegårdsgatan 23.

Tel: 08-517 34 020.

Öppet: Mån–fre 11.15–23, lör 12–23, sön 12–22.

Hemsida: www.jamieoliver.com/italian/sweden.

Prisklass: Mellan.

Veckans krogord.Franchise

Ordet franchise härstammar från latinets franco, som betyder rättighet eller privilegium. I dagligt tal handlar det om rätten att sälja en vara eller ett koncept som tillhandahålls av någon annan.

Upplägget brukar innebära att den som är franchisetagare köper rätten att driva en verksamhet under ett känt varumärke.

Ica, McDonald’s och Pressbyrån är några kända franchisekoncept, liksom krogar som Texas Longhorn och O’Learys.