Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

Whippet lab and social justice club: När krogbesöket blir aktivism

Krogkommissionen. Skanstullsrestaurangen Whippet lab and social justice club har ambitioner att vara mer än en restaurang, och ätandet och drickandet blir en del i en större rörelse. Mitt i allt traskar vovven Sherlock omkring som en fyrbent hovmästare.

3

Whippet lab and social justice club

Adress: Rutger Fuchsgatan 5.

Öppettider: Tis–tor 17–23, fre–lör 17–01, sön 12–22.

Hemsida: whippetlab.se/

Prisklass: Mellan.

En klubb för social rättvisa? Det var länge sedan vi upphörde att förvånas över de koncept som huvudstadens krögare hittar på för att marknadsföra sina restauranger. Men Whippet lab and social justice club på Rutger Fuchsgatan får oss sannerligen att förundras.  Mottot är ”Food, beer, cocktails and activism” och enligt den egna beskrivningen ska ätandet och drickandet här vara en del i en större rörelse som jobbar bland annat mot homofobi, rasism, sexism och klimatförändringar, men även stöder djurskydd, ekonomisk jämlikhet, feminism och migration.

Skanstullsrestaurangen Whippet lab liknar helt enkelt ingen annan restaurang, åtminstone inte i Sverige. Och det handlar inte bara om att vovven Sherlock – en whippet som gett namn till etablissemanget – spankulerar runt borden och hälsar vänligt på gästerna, som en fyrbent hovmästare.

Menymakarna verkar också ha tagit fasta på rättvisetemat och erbjuder en matsedel som i bästa fall kan beskrivas som spretig. Det finns en vag antydan om att en del av inspirationen hämtats från de asiatiska köken men med inslag som mac’n cheese, tacos och gnocchi inser ni att här är det även andra preferenser som styrt kompositionen. Det är högst originellt och en bitvis god meny till rimliga priser jämte en lång cocktaillista, ett tjugotal ovanliga finölsorter på flaska och tretton varianter på kran.

Något kött bjuds över huvud taget inte, däremot en handfull fisk- eller skaldjursserveringar som komplement till den i övrigt vegetariska menyn. På Whippet lab härskar mellanrättsfilosofin, och det går att bli anständigt mätt på två tallrikar, men då gäller det att ta någon av de mer bastanta serveringarna. Den halvsvultne som väljer en tallrik utomordentligt cheddar- och parmesanostig macaroni & cheese (95 kr) som toppats med rökig scamorza känner sig sannolikt hyggligt mätt. Den som fastnar för cod crudo (130 kr) – tjusigt presenterad och med fint markerade tryffeltoner till den milda råa fisken – lär däremot behöva fylla på med åtminstone två ytterligare rätter.

Ett bra val då är räkfyllda dumplings (95 kr) som samsas fint med en trögflytande och precis-på-gränsen-söt dippsås. Utmärkt är också kökets rejäla whippet bowl med borlottibönor, rotfrukter, mangold och farrogryn som lyfts av en väldigt läcker jordnöt/lime-dressing med pigg syra (125 kr). 

Ölet låter som en odrickbar sörja, och är det också om det avnjuts separat, men fungerar riktigt bra tillsammans med glassen.

En utmärkt burrata – varför finns denna svindlande läckra buffelostnjutning så sällan på menyer i Stockholm? – anländer dekorerad med tomat och senapskål intill svarta och vita majskorn (125 kr). En riktig humörhöjare.

Mer intetsägande är gnocchi (115 kr) som trots sällskap av långbakade och smakrika tomater sammantaget blir en lite enahanda rätt. Den misoglaserade laxen med pak choy (130 kr) har ett smakrikt yttre och fin stekyta men det råa innanmätet är tyvärr för kallt för att vi ska bli riktigt nöjda. Samma tveksamhet gäller kimchee pancakes (110 kr) som trots intressant sällskap av fiskrom inte riktigt når hela vägen fram med den tillhörande örtyoghurten som är för syrlig för att fullt ut matcha de övriga ingredienserna.

Som avslutning kan man med fördel beställa den lilla marängpucken som fått färg av gasbrännare och understöds av spänstiga jordgubbar, blåbär, hallon och björnbär nedsänkta i en hemrörd crème anglais (80 kr). Ett tonsäkert ackompanjemang till det muskulösa bryggkaffet som serveras här.

En annan kombination över förväntan är ölet som bryggts på snickers tillsammans med en ice cream sandwich (60 kr). Ölet låter som en odrickbar sörja, och är det också om det avnjuts separat, men fungerar riktigt bra tillsammans med glassen.

Whippet lab vill fungera som en träffpunkt med queerprofil och samhällsengagemang. Lokalen lånas på måndagar återkommande ut olika organisationer. Framöver ska vidare lokala ölbryggare bjudas in att använda husets brygginkubator som inhandlats för att skapa än fler buteljer hantverksöl. Med alla mått mätt är detta en udda satsning. Samtidigt levererar köket genomgående anständig mat till anständiga priser i en avslappnad miljö.

Gott så.

Läs fler krogtester

Krogordet:Scamorza

Scamorza är en italiensk ost företrädesvis gjord av komjölk och inte olik mozzarella. Scamorza formas typiskt till en klump runt vilken man knyter ett snöre varefter man hänger upp osten för torkning så den får en blekgul yta. Resultatet blir en päronartad form, och den färdiga osten kan antingen säljas som den är eller rökas (scamorza affumicata) vilket ger ljusbrun yta. Scamorza kan ersätta mozzarella i de flesta rätter och framför allt i sammanhang där osten skall smälta i ugn.