Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

Yuc Lat Asian: Trots att någon verkar kunna laga mat blir besöket misslyckat

Tonfisk, 165 kronor.
Tonfisk, 165 kronor. Foto: Krogkommissionen

Det finns vissa saker som tyder på att det finns en bakomliggande tanke med Yuc Lat Asian, men Krogkommissionen rekommenderar att man lägger sin krogbudget någon annanstans tills de fått ordning på detaljerna.

2

YUC LAT ASIAN
Adress: Jakobsbergsgatan 27.
Tel: 08-128 28 081.
Hemsida: yuc.se
Öppet: Mån–tis 11–00, ons–fre 11–01, lör 17–01.
Prisklass: Mellan.

Hantverket är namnet på en restaurang som för lite sedan fick högsta betyg av DN:s krogkommissionärer. Den här veckan vandrar tankarna dit – inte till konceptet per se, men till vad namnet innebär.

För ibland blir man smärtsamt påmind om att det är ett hantverk att driva krog: det handlar alltid om en helhet och ofta om en upplevelse (även om KK medger att det gått inflation i det ordet).

När man äter middag på restaurang köper man en tjänst: en sammantagen kväll där man blir lagom mätt och lagom full, får estetisk näring och uppmärksamhet, man får med lite tur en lätt dos glamour och man är befriad från all form av hushållsarbete.

Man köper inte en vara: det är inte priset för tvåhundra gram kött och några potatisar som står på notan.

Följaktligen är några av våra favoritställen platser där varje enskild portion inte nödvändigtvis når skyhögt, men där stämning och mottagande gör det.

På nyöppnade Yuc Lat Asian får vi, tyvärr, ingenting av detta, trots att Yuc enligt egen utsago ”velat sticka ut med fokus på själva upplevelsen”. Säljtexterna på hemsidan är ännu ett exempel på hur man skapar upphaussade förväntningar som inte går att infria: ”en ny fusion- och nöjesupplevelse”, ”en bombastisk mix av asiatisk framtid och latinamerikansk tradition med talande färger där pulsen känns” och maten beskrivs som en ”smakexplosion”. Eh…vi tar det från början.

Den rymliga lokalen, ett kvarter från Mood-gallerian och med ingång från Jakobsbergsgatan, är rätt fint och trevligt inredd med en stökigare, främre del och en dov, lugnare matsalsdel längre in. Publiken är ung-ish med stor kvinnlig övervikt. I den främre delen är stolarna höga och flertalet bord runda. 


Den kvalmiga brända tonfisken (165 kr) har beklagligt nog bragts om livet helt i onödan. Tunna små skivor utan smak med lite rostad lök och en söt sojabaserad sås.

Det hade funnits goda chanser till samtal om det inte vore för volymen, som även middagstid är pulserande. Belysningen förstärker känslan av mörk nattklubb, med ett dominerande kallt, lilaaktigt sken. Mer normalt ljus syns i det öppna köket, där vi ser oroväckande lite personal.

Menyn har en asiatisk profil, med vissa spanska eller latinamerikanska inslag. Den har genomgående mellanstora rätter tänkta att delas; man rekommenderar två till tre per person.

Inka och passinceviche (135 kr) är en skål med felfria bitar av härlig kammussla, torsk och kolja, som ligger i en alltför riklig mängd såsig dressing med örtig olja, och med smak av majonnäs och syra. På toppen ligger också en tjockare variant av majonnäs. Hade det inte varit för de feta såserna hade vi gillat det här: för ceviche är som bäst när råvarorna tillåts tala själva, möjligen med ett sting av chili, men där de inte tyngs med vare sig stärkelseprodukter eller lipider. 

Havsriket representeras också av fisktacos (155 kr), två små majstortilla där en bit panerad torsk placerats, ovanpå en bädd av finhackad rödlök, papaya och jalapeño, tillsammans med ett par klickar limegrön majonnäs. Den vita fisken är mjäll och varsamt tillagad, och den snygga rätten hör till de bättre.

Hummer taquito, 195 kronor.
Hummer taquito, 195 kronor. Foto: Krogkommissionen

Detsamma kan knappast sägas om den kvalmiga brända tonfisken (165 kr) som beklagligt nog bragts om livet helt i onödan. Tunna små skivor utan smak med lite rostad lök och en söt sojabaserad sås. Ett annat bottennapp är chasu taco (165 kr), två tortillabröd med sorgliga bitar av fettkanten från ibericofläsk som tronar på en obalanserad sötsyrlig bädd av inlagd gurka och mango, pak choi och koriander. Snudd på komisk är grönsaksyakitorin (85 kr) med råa bitar rödlök, enorma champinjoner, en halv röd paprika och stora broccolibuketter – allt dränkt i sötsur sås och omöjligt att äta med pinnar.  

Det saknas fingertoppskänsla och kärlek i köket.

I den andra änden av menyn finns hummer taquito (195 kr), som även där kommer i en servering om två. Här handlar det om två hårda skal fyllda med en geggig röra som enligt menyn ska innehålla hummer, räkor, en larvigt mild chilikräm, koriander och gari. Den smetiga röran bär också kännetecken av skaldjur, men de är så mosade att de knappt går att urskilja. Någon hummer lyckas vi inte identifiera, inte heller om dosen når så högt att rätten undgår att klassas som falsk marknadsföring.

Men någon i köksregionerna kan uppenbarligen laga mat. Biff tataki (165 kr) är en lyckosam historia, med tunt skivad biff av god kvalitet, som kommer in på en rektangulär tallrik, med små öar av frisk jordärtskockspuré, inlagd ingefära, kokos och sesam. Det smakar bra, det är piggt. 

På dessertsidan är särskilt rispannkaka (85 kr) en spännande avslutning, med en tunn pannkaka täckt av skuren ananas, mango, vattenmelon, riven kokos och lemon curd. Det är en god, ovanlig efterrätt som passar bra för den som inte uppskattar det alltför söta.

Rispannkaka, 85 kronor.
Rispannkaka, 85 kronor. Foto: Krogkommissionen

Gör man däremot det, är dulchefondant (95 kr) möjligen ett alternativ - en krämig, cylinderformad kaka med kolasmak som kommer med en kula vaniljglass, jordgubbar och sockrig nötkross. För de flesta vuxna torde denna kvalmiga servering dock inte vara någon vidare lyckad efterrätt. 

Även om det uppenbarligen finns både detaljer, ingredienser och kunskap i matlagning i somligt som hamnar på vårt bord, blir upplevelsen ett stort misslyckande. Hos servispersonalen möter vi både genomtrevligt, kunnigt bemötande, som en ibland beskäftig ton. Styrkan är dock underbemannad – köket är det definitivt. Vi får ibland vänta länge på rätterna, och mellan omgångarna av rätter. Då står tomma fat på bordet utan att någon plockar, än mindre torkar bort spill. Det hela ger ett taffligt intryck. Det förstärks av andra detaljer, som att flera av toaletterna är ur funktion.

Yuc Lat Asian är ett småsyskon till taco-stället Yuc Mexican på Norrtullsgatan. Inte heller där har köket överraskat, men man har däremot visat god kompetens i baren – både vad beträffar cocktails och stämning. Då kan man fördra att käket är halvbra, om man nu skulle behöva äta.

Men när gänget bakom Yuc Mexican nu i city öppnar nummer två måste KK resa varningsflagg. På Lat Asian finns inget samspel, ibland är maten god, ibland hemsk, ibland är servisen på ett visst sätt, ibland ett annat. Kanske fanns här en tanke och en god idé – det finns sådant som tyder på det – men så länge här saknas noggrannhet och kompetens för verkställandet, bör man lägga sin krogbudget på andra äventyr.

Läs fler krogtester 

Krognytt: 3 x vego

Utbudet av vegetariska restauranger var länge dåligt i Stockholm. Men nu börjar det bli ändring på den saken. Här är tre nya ställen.
1. Mahalo på Odengatan 26
Mahalo startade redan 2015, och nu var tiden mogen att, utöver det Gulddrakenominerade kaféet på Hornsgatan, öppna en filial på Odengatan. Båda lokalerna välkomnar även fyrbenta gäster. Färgglada skålar, sallader och mackor står på menyn. Och pannkakor på helgerna.
2. Taku-taku i Hötorgshallen
Den veganska snabbmatskedjan Taku-taku blev snabbt en succé och har bland annat nominerats till DN:s Gulddrake. Nu slår de upp sin fjärde restaurang, nere i Hötorgshallen. Som ett tecken i tiden är det just en köttbutik som fått lämna plats för vegansatsningen.
3. Vegan House i Fältöversten
I Fältöversten håller ett restaurangstråk på att växa fram, och en av de krogar som tar plats är Vegan house. Bakom initiativet står en av grundarna av Hawaii Poké, och på menyn står vegansk snabbmat med glutenfria alternativ, som burgare, pizzetta och mac n’cheese. Öppnar i höst.