Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
På stan

”Det är något väldigt speciellt med hamburgare”

Jon Widegren reste till USA för att hitta den perfekta hamburgaren. Nu öppnar han eget på Kungsholmen.
Jon Widegren reste till USA för att hitta den perfekta hamburgaren. Nu öppnar han eget på Kungsholmen. Foto: Thomas Karlsson
Jon Widegren lämnade den trygga vardagen i Stockholm för en karriär som egenföretagare i hamburgerbranschen. I ett och ett halvt år har han researchat för att hitta den perfekta hamburgaren och öka sin hamburgerkompetens. Under mars öppnar han sin egen restaurang Flippin Burgers på Kungsholmen.

Lokalen till Flippin’ Burgers på Kungsholms strand är under konstruktion. Spik, färg, skruvar och skurmedel står huller om buller och det är minusgrader i rummet. Jon Widegren tar emot kött i kiloförpackningar från sin säljare och beskriver sin nya arbetsplats som ”lagerlokal möter diner”. Menyn från den tidigare restaurangen Jin & Peeters står kvar. På väggarna hänger foton från USA på små hamburgerhak och dinerskyltar.

Jon Widegren åkte till USA sommaren 2010 med ett mål. Att äta hamburgare. Det blev 64 hamburgare på 38 dagar. Den sex veckor långa roadtrippen var en jakt på inspiration och matupplevelser som resulterade i en blogg. Senare ett helt nytt hamburgerhak i centrala Stockholm. Utgångspunkten ”varför finns det inga bra hamburgare i Sverige” fick Jon att äta sig igenom det amerikanska hamburgersortimentet från bland annat Denver till Atlanta till Miami till New York och Kalifornien.

– Det är ironiskt egentligen, vi är väldigt amerikaniserade i Sverige, men vi har ingen riktig hamburgerkultur. De enda hamburgerställena vi vet om är de stora kedjorna. Jag är frustrerad över att det inte finns några bra ställen att käka hamburgare på.

Ibland blev det fem hamburgare om dagen, ibland blev det ingen. Ett par hamburgerfria dagar behövdes för att rensa kroppen. Fastän Jon snittade på två hamburgare om dagen, lunch och middag, tröttnade han aldrig.

– Om det blev för mycket så tränade eller surfade jag, och åt frukt och nötter. Jag gick nog upp fem kilo, men det berodde nog mer på öl- och milkshakedrickande än någonting annat.

Innan Jon blev hamburgerfrälst jobbade han som konsult inom hållbarhets- och korruptionsfrågor på Ernst and Young. Han är utbildad ekonom och statsvetare med en dröm att starta eget. Han hade en fascination för hamburgare som han ville omsätta i något verkligt.

– Det är något väldigt speciellt med hamburgare. Sättet man äter den på med händerna, alla vet precis vad det är. Den är både fascinerande och en kulturbärare. Det finns inget sätt att förändra den, hur du än gör en hamburgare så kommer det alltid att vara en hamburgare. Tar bort någonting så kommer det inte att vara en hamburgare längre. Till viss del en kulturimperialistisk skapelse också. Den har som en ond och en god sida, lite grann.

För att väcka ett intresse och bjuda på sin historia skapade Jon bloggen flippinburgers.se.

– Den fysiska restaurangen var planerad från början, den digitala plattformen var till för andra att ta del av min historia och bygga upp varumärket, men även för att generera intäkter. Jag tänkte att det kunde vara kul för folk att kunna hänga med från början, säger Jon.

Resan finaniserades, med hjälp av bloggen, och sponsorer. Väl hemma i Sverige lade Jon upp sitt projekt på crowdfundingsajten fundedbyme.se. Där köpte folk idén om projektet och betalade för sina digitala hamburgare i förväg.

Jon hade flera hamburgerförebilder inför sin researchresa. Förutom flertalet inspirerande hamburgerbloggar läste han boken ”Hamburger America” slaviskt. Den är skriven av George Motz, en amerikan som rest runt i USA:s delstater och ätit hamburgare under sju år. – Jag hade en excel-fil och lade in de 150 bästa hamburgerställena. På varje nytt ställe jag kom till fick jag tips om var jag skulle åka härnäst. Det låter kanske löjligt att säga, men det resande livet blev hårt. Bila 50 mil varje dag, burgare till lunch och middag, komma till ett risigt hotell och blogga blev ganska tröttsamt.

När Jon landade i USA och tullvakten frågade vad han skulle göra så var svaret enkelt; äta hamburgare. Det resulterade i ett långt samtal om var han borde åka och var de absolut bästa hamburgarna finns.

Enligt Jon finns det flera nivåer av fin- och fulkultur när det gäller hamburgare. Dels gourmettrenden där hamburgare ska vara extremt avancerade på gränsen till nörderi och en dålig hamburgekultur med fryst kött, där de som producerar den inte bryr sig om vad de gör.

– En hamburgare ska vara enkel. I Sverige har vi för mycket klegg på våra hamburgare. En bra hamburgare klarar sig med lite senap, ketchup och kanske majonnäs, eller ingenting. Färsen ska vara nymalen och färsk och pommes fritsen bara ett tillbehör.

Jon Widegren

Ålder: 32

Familj: Sambo

Bor: Vasastan

Aktuell: med bloggen flippinburgers.se och snart restaurangen med samma namn

Senaste tweet/facebookstatus: En länk till bloggen

Så tar jag mig till jobbet: Cykel

Bästa Stockholmsminne: När min tjej kom till Stockholm första gången, den helgen vi blev ihop. Vi var ute i skärgården

Favoritförort: Sundbyberg

Stamkrog: Bagpiper's inn

Här äter jag: Blueberry

Här fikar jag: Café Nero

Stockholms bästa hamburgerhak: AG

Favorithamburgare: Dubbel cheese

Här är jag aldrig: Max hamburgare

Favoritplats i Stockholm: S:t Eriksplan, kvarteren runt där, och Brunnsviken

Stockholms vackraste tunnelbanestation: Odenplan

Här vill jag bo i framtiden: I en liten stad vid kusten, Skåne

Hit åker jag på semester: Gotland

Livsmotto: Många, ”inifrån styrd”

Han, hon eller hen?: Hon

I huvudet just nu:

Hamburgare 50 %

Personalanställningar 20 %

Likviditet 10%

Hur ska det gå? 20%

DN listar 5 bra hamburgerrestauranger

DN på stan testade i somras Stockholms hamburgerutbud och hittade de fem bästa.

MD, Mathias Dahlgren
”Perverst saftig”
Grand Hôtel
S Blasieholmshamnen 6

Pubologi
”Lös i hullet med klangrik nötsmak.”
Stora Nygatan 20

AG Restaurang & Bar
”Ett storartat Kungsholmsfynd med särdeles vackert hamburgerbröd” Kronobergsgatan 37

Grill Ruby
”Ljuvligt ljusrosa och fin grill-yta”
Österlånggatan 14

PA & Co
”Utmärkt rinnighet nedför hakan, se dock till att be om blodigt utförande” Riddargatan 8