Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

På stan

Elin Peters: Den här maten är värd att vänta på

Rätt krogar vann – i år igen. Att dela ut Gulddrakar till stans bästa krogar och barer har DN gjort sedan 2001 och det är inte utan att man känner sig lite som jultomten när man avslöjar vinnarna och vissa nästan gråter av lycka.

Att få äta sig igenom Stockholms krogar i jakt på de bästa är verkligen en förmån, även om det händer att man känner sig lite sliten efter att i rask takt ha provat allt från stadiga köttbitar, spanska tapas, asiatiska nudelrätter och italiensk pasta, och i sitt stilla sinne tänker att ”åh nej, inte en balsamicoreduktion till, det orkar jag inte med”.

Men det verkligt stora jobbet, det har de nominerade krogarna gjort. Att i det enorma krogutbud som finns i Stockholm vara en av de bästa, det är imponerande. De har fått till alla bitar, härlig mat där råvaror och smaksättningar samspelar, toppenservice – ofta med ett lagom personligt bemötande i en mysig miljö, och genomtänkta drycker till.

Särskilt kul i år har varit att se att utbudet på dryckesmenyerna har utvecklats, numera har vinet hård konkurrens av spännande öl och på vissa ställen också ambitiösa alkoholfria alternativ.

Det här är ställen vi gärna skulle vilja återkomma till igen, igen och igen...

Men erfarenheten säger att det inte alltid är så lätt. De nominerade krogarna – och särskilt vinnarna – blir snabbt fullbokade och det kan dröja veckor innan man får ett bord. (Någon lanserade till och med uttrycket ”Gulddrakens förbannelse” i våras efter att inte ha fått bord på förra årets vinnare i mellanprisklassen, Chez Betty, så snabbt som han önskade.)

Men jag kan bara säga: Håll ut! Både till krögarna som får slita i köket och till gästerna som får vänta. För det är verkligen värt att vänta.