Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
På stan

Fotboll

Folkungagatan/Tjärhovsgatan

När han rök från ”Idol” 2005 stod Ola Svensson med två kontrakt att välja mellan. Som anfallare för division 1-laget Vasalund. Eller som artist på skivbolaget Universal. Musiken vann. Nu hinner han knappt nudda boll.

Till en konstgräsplan mitt på Södermalm, kommer han direkt från en konsert i Kristianstad. Ena halvan av den för dagen solstekta planen är upptagen av ett gäng högstadietonåringar med lacrosseklubborna i högsta hugg. På den andra sparkar grönvitklädda tioåringar fotboll i strumplästen. Ola och hans promotionansvarige är inte välkomna i halvcirkeln.

– Heter du Jonas? frågar en av dem när de närmar sig.
– Nä, Adam, svarar Ola.

– Mina polare brukar ringa när de ska lira, men jag kan nästan aldrig. Förra sommaren blev det ett par gånger, säger Ola, som bor på Ringvägen och går förbi planen i stort sett dagligen på väg till studion där han spelar in.

– Det bästa är ju när man kommer någon annanstans och det finns ett annat gäng där, när man lär känna nytt folk.

Du spelade ju näst intill på elitnivå, knäcker du dina kompisar på plan?
– Nej, några av dem har spelat en del också. Men vi spelar ju bara för att garva. Eller, i början säger vi det: ”Nu tar vi det lugnt grabbar!” Sedan blir det ändå att man köttar.

Är det lika lätt att vara spontan med musik?
– Nja. Det är lite på ett annat sätt. Bland mina vänner åtminstone är det så att även om alla gillar musik, så är det ju lite mer grabbigt att spela fotboll ihop än att sitta och lira gitarr. Jag har i och för sig vänner som jag hänger och jammar med också. Jag förespråkar spontanitet överlag. De bästa låtarna blir till när man går förbi studion bara för att kolla läget och blir kvar.

Till slut går det kaxiga knattegänget med på att stå i mål när Ola testar vänsterfoten. Efteråt kommer samma kille fram igen.

– Du är avslöjad! Jag hörde, det var någon som försa sig, säger han.
– Du är ”Idol”-Ola!

Ola ser oförstående ut.

– Säger du det? Ja, det är många som säger att jag är lik honom. 

Info

Konstgräsplan med fotbollsmål och basketkorgar, Tjärhovsgatan 24/Folkungagatan 80, t  Medborgarplatsen.