Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
På stan

Gigantiska djur lyser upp storstadsdjungeln i helgen

Om du ska ut på stan i helgen, se upp! Du kan stöta på enorma geparder med bombarjacka eller kostymklädda rävar. Den franske konstnären Julien Nonnons utställning ”Safari urbain” kommer till Stockholm på fredag och lördag.

– Att få visa upp min konst i Stockholm är som en tidig julklapp, platserna där vi kommer att projicera bilderna är helt fantastiska, säger multikonstnären Julien Nonnon, som besöker staden med sin ”Safari urbain”, en street video-utställning i gigantiskt format.

Det är en serie porträttbilder på djur i människokroppar, elegant modeklädda, som kommer att projiceras mot flera av stadens landmärken, som Stadshuset och Globen.

– Vi har valt platser där några har det lilla intima och andra det storslagna. Vissa är gömda gågator, som man inte tänker på som intressanta platser, andra är stora och välkända, säger Geska Brecevic, projektledare på Smart kreativ stad, som tillsammans med Filmregion Stockholm-Mälardalen ligger bakom eventet.

– Projektet Smart kreativ stad handlar om att vidga fältet för filmarbetare. En av grupperna som arbetar med film är locationscouter, de som hittar inspelningsplatser bland annat till långfilmer. Det är en dold grupp bland filmarbetare, som vi vill lyfta fram med projektet. Så vi utlyste en tävling bland locationscouterna för att hitta de bästa platserna för att projicera Juliens bilder. Vi fick 40 bidrag. Sedan har vi tillsammans med Julien valt ut tio platser, säger Geska Brecevic.

Julien Nonnons arbete kretsar kring samspelet mellan konstverken, arkitekturen och den omgivande stadsbilden.

Han har arbetat i många projekt som kombinerar gatukonst, rörliga installationer, digitalt skapande och video mapping, en teknik som läser av ytor och möjliggör projicering på dem. Genom metoden lät han 2012 en tiger springa längs med den ljudisolerade vägg som omger Paris ringled.

– Jag har en bärbar projektor som gör att jag kan projicera min konst på platser jag tycker är inspirerande, säger Julien Nonnon.

Många av bilderna föreställer poserande djur, som verkar gå på catwalken. Varför?

– Mode handlar om kommunikation, om att få tillhöra en grupp där vi känner samhörighet samtidigt som vi vill vara unika, säger Julien Nonnon.

”Sättet vi klär oss på uttrycker vår världsbild och avslöjar samtidigt vår sociala status och betalningsförmåga. (...) Konstnären vill med sina fabeldjur uppmärksamma oss på hur social påverkan därmed kan leda till konformitet, ja, hur vi vallas in i fållan”, kan man läsa i programbladet.

Men det är inte bara bildernas budskap som intresserar Julien Nonnon, utan också vad de gör med projektionsytan.

– Ljuset från bilderna förstärker väggarnas materialitet, med alla sina ojämnheter. Jag fotograferar alltid mina installationer och när jag tittar på bilderna så ser de ut som gamla oljemålningar, med sprickor. För mig består perfektionen just i att inte vara perfekt, säger Julien Nonnon på konstnärens vis.

Annars är förgängligheten en viktig ingrediens i Julian Nonnons installationer. Det är konst som kan beskådas i några minuter och sedan försvinner utan att lämna spår. Några hänförda andetag och sedan är allt över. Bara den som råkar vara där får vara med om det.

Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) ser helgens evenemang som en närmast upprorisk handling.

– Stockholm kommer från en ganska konservativ historia om hur vi använder det offentliga rummet. Vi har haft noll tolerans mot gatukonst, så det här är ett ganska massivt sätt att bryta med Stockholms historia.

Känns det bra eller jobbigt att bryta med traditionen?

– Det känns fruktansvärt roligt, säger Roger Mogert.

Projektionerna är ljudsatta av Andil Dahl, musiker och kompositör från Stockholm. En mobil livesession rör sig i anslutning till de platser där verken visas.

Utställningen ”Safari urbain” har tidigare visats i Paris, Montreal och Orlando.

– Det unika med Stockholm är mörkret, för en ljusartist är mörkret fantastiskt, säger Julien Nonnon.

Fakta.”Safari urbain”

Filmregion Stockholm-Mälardalen arrangerar utställningen ”Safari urbain”, av konstnären Julien Nonnon.

Fredag 25 november:

16.30–17.00: Kapellgränd 10–14.

17.45–18.15: Götgatsbacken 27–29.

19.00–19.30: Medborgarplatsen.

20.15–20.45: Stadsmuseet, Slussentorget.

21.30–22.00: Globen.

Lördag 26 november:

16.30–17.00: Hantverkargatan 67.

17.45–18.15: Stadsbiblioteket, Odengatan 59–63.

19–19.30: Stadshuset, från Centralbron.

20.15–20.45: Hötorgsskrapan, Mäster Samuelsgatan.

21.30–22.00: Drottninggatan 88A.