Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
På stan

Glädje när drakar gick till krog, bar och kafé

13:21. DN har korat Stockholms bästa krogar.

Det var ett gäng matglada män – och en liten andel kvinnor – som på måndagskvällen intog Café Opera i Stockholm för utdelningen av Dagens Nyheters krogpris Gulddraken 2014.

De runt 500 gästerna minglade bland bubbel, plockmat och Stockholms främsta krögare.

När det var dags att avslöja vinnaren av årets gulddrake i kategorin Budget klev Magdalena Ribbing upp på scenen. Efter att ha delat med sig av ett snabbt vett och etikett-tips (”inte prata med mat i munnen så att det spottar och fräser, det är ju så trångt mellan borden på budgetkrogar”) presenterade hon vinnaren: Restaurang Voltaire.

Sally Voltaire och mamma Lotta Voltaire prisades för sin ”oas med grön matglädje utan pekpinnar” – och var inte sena med att påpeka den i övrigt mansdominerade festkvällen.

– Äntligen lite kvinnor! Vi har en sak som vi alltid säger vid sådana här tillfällen eftersom ungefär 80 procent här inne är män... Girl power!

Gulddraken Lyx gick till Oaxen krog, som med sitt Oaxen slip också vann den erkända krogkritikern AA Gills internationella gästdrake. Prisutdelaren AA Gill skriver både för brittiska Sunday Times och amerikanska Vanity Fair, men när han ska ta med en utländsk gäst till en bra krog i Stockholm väljer han Oaxen slip.

Gulddraken Mellan gick till Lilla Ego för sin varma atmosfär innanför rustika tegelväggar.

Kafé Esaias, mitt i området som har kallats ”Stockholms hetaste krogkvadrat”, fick årets gulddrake i kategorin Kafé.

I kategorin Bar vann Tweed i Gamla stan, som hyllades för sin kombination av passion och perfektion.

Utöver vinnarna i de fem kategorierna har tre hederspriser delats ut. Daniel Crespi har utnämnts till Årets krogprofil, Gro Restaurang blev Årets lunchhjältar och Gaston vinbar fick hederspriset Årets vardagsförbättrare.