Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
På stan

Happiness day: De vill att vi dansar in lyckodagen

Foto: Hilda Arneback

På söndag är det International day of happiness. Något som inspiratören Karin Volo tillsammans med Carina Sunding och Marie Thorslund från det kvinnliga nätverket 4good vill införa även i Sverige.

– Vi vill uppmärksamma att man ska bry sig om varandra och sprida glädje. Varför är det alltid när man slutar sitt jobb eller på begravningar som alla fina ord sägs? Säg det dagligen, menar Carina Sunding.

Day of happiness instiftades av FN 2012 och har supportats av bland andra artisten Pharrell Williams med låten ”Happy”.

Idén om en svensk lyckodag kom från Karin Volo, som förklarar att folk hon mött inte känner till dagen, vilket hon tycker är tragiskt. Därför vill hon att även svenskarna nu ska markera dagen i kalendern.

– Det viktigaste är att människor blir medvetna om sin egen glädje. Vi markerar en dag, men egentligen ska den vara 365 dagar om året.

Utöver detta vill initiativtagarna att människor ska dela med sig av händelser och människor som gör dem glada i sociala medier. 

– Tanken är att man ska fota det och tagga med #dugörmigglad och #happinessdaysweden, säger Carina Sunding.

Ambitionen är även att få till en spontan danshappening mitt i stan under söndagen, vilket kommer ske till tonerna av ”Happy”.

– Det vore underbart om folk ville komma och dansa loss med oss. Det blir en symbol för hela vårt initiativ, säger Carina Sunding.

Att svenskar är de minst lyckliga invånarna i Norden enligt FN:s Word happiness report från 2015 tror de kan bero på jantelagen.

– Det känns som att vi är lite lagom och inte vill ta plats. Att man inte ser sig själv som viktig.

Vad är lycka enligt er?

– För mig är det den där känslan som kommer över en, att allt är så bra nu och att det inte kan bli bättre än så här, säger Carina Sunding

– Jag tror det handlar om goda relationer, inte om pengar och framgång. Det är vad vi känner för varandra och att vara i stunden som är det viktiga, säger Marie Thorslund.

– Lycka är inte att vara glad hela tiden, utan att inse vad som gör en lycklig. Man kan gå igenom tuffa saker men ändå hitta något att vara tacksam för, säger Karin Volo.

Fakta.International day of happiness

Också känd som Happiness day, inträffar den 20 mars varje år. Dagen instiftades av FN:s generalförsamling 2012 när alla 193 medlemsländer enhälligt antog FN:s resolution 66/281. Dagen har bland annat supportats av artisten Pharrell Williams och hans låt ”Happy”.

Nätverket 4good hoppas på en spontan danshappening i Stockholm under söndagen.

För mer info: happinessdaysweden.com.

Lycka – en myt?

För ett lite mer kritiskt perspektiv på lycka har författarna Ingemo Bonnier och Leone Milton precis kommit ut med boken ”Lyckomyten – en arg bok om lycka”.

11 anledningar till att vara glad:

1 Ökar endorfinutsläppet i kroppen.

2 Minskar stressnivåer.

3 Förbättrar din hälsa.

4 Stärker relationer.

5 Ger dig energi.

6 Hjälper dig att leva i nuet.

7 Lättare att hitta saker att vara tacksam för.

8 Gör dig till en bättre förälder.

9. Får dig att se bättre ut.

10 Att glädja andra gör att du själv blir glad.

11 Ger dig hopp.