Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
På stan

Här är stans hetaste kvadrat

Grafik: Hillevi Duus

Från ett av innerstans sömnigaste bostadsområden – till Stockholms nya hotspot för de senaste och trendigaste restaurangerna.

Nu öppnar såväl hamburgermeckat Flippin’ Burgers som gänget bakom hipstermeckat Tjoget nytt i den heta kvadraten runt Tegnérlunden.

”Det ligger ett stenkast från aktiva Drottninggatsbacken med caféer, restauranger och några av stans bästa konditorier.” Så lyder ett säljar­gument för en lägenhet vid Tegnérlunden per i dag. På bara några år har området runt Tegnérlunden – som tidigare i princip bara bestod av bostadsgator, någon enstaka thaikrog och butiker med burleska klubbkläder samt sexhjälpmedel – fått en helt ny karaktär. Boende i området kan nu välja och vraka mellan prisbelönt espresso på Kafe Esaias, annorlunda pizza på Pizza Hatt eller maffiga biffar på Grill eller Köttbaren.

Rolfs kök startades av Rolf Nilsson 1989 och har legat på samma ställe sedan dess. Länge var det den enda restaurangen i området.

– Det bästa som kunde hända Rolfs kök var när Grill kom dit 2003 och det började hända någonting. Det blev mer liv. Jag skulle vilja säga att det har exploderat av nya ställen de senaste fem åren, säger Johan Jureskog, som driver Rolfs kök tillsammans med Klas Ljungquist.

Ett av de nya tillskotten är Flippin’ Burgers. I mitten av november öppnar de dörrarna till en större lokal på Upplandsgatan i stället för på Kungsholmen.

– Det är ett spännande område. Det är ett väldigt centralt läge som samtidigt varit ganska halvsömnigt. Det bor ju väldigt mycket folk här och utbudet har varit lite i förhållande till det. Sen tror jag också att det har varit en del verksamheter tidigare som inte gått så bra här, säger Jon Widegren som äger Flippin’ Burgers.

Deras lokal på Kungsholmen var inte optimal. Den var trång och ventilationen fungerade dåligt. Att hitta en ny lokal var ett omsorgsfullt arbete med många faktorer att väga in.

– För alla våra stammisars skull så ville vi inte flytta allt för långt bort, men det är ingen tvekan om att här är ett bättre flöde av folk. På Kungsholmen har folk inte haft något annat alternativ om det varit fullt hos oss. Här kan de välja mellan andra restauranger, säger Jon Widegren, ägare till Flippin’ Burgers.

Snart har kunderna ett alternativ till, när det nya Bierhaus öppnar dörrarna i Limerick pubs gamla lokaler. Bierhaus ägs av Teng Wen Chien som också äger En ful & en gul, samt Mathias Krigh, Joel Söderbäck, Andreas Bergman och Peter Mannerstål som äger heta Tjoget vid Hornstull.

– Vi ska göra en modern pub, ett tyskt öl- och korvhus med tysk kvalitetsmat och tjugo tyska fatöl. Det ska vara rustikt, du ska få en hantverkskorv från Gerald i Tyskland och en bira och inte mer med det, säger Mathias Krigh, konceptutvecklare och initiativtagare.

Att det blev just Tegnérgatan 10 var först och främst husets förtjänst.

– Egentligen var det lokalen i sig som gjorde det, den är helt fantastisk. Men området är väldigt spännande, det händer mycket nere på Sveavägen med de stora byggnationerna. Området har potential och man vill ju vara med och definiera det.

– Sen ligger det i en fyrkant mellan Kungsgatan, Sveavägen, Birger jarlsgatan och Odengatan. Det är schyst, det är on men ändå off och man kan göra sin grej. Och det är en fantastiskt fin gata, säger Mathias Krigh.

Att området är det nya hippa området i stan är Johan Jureskog säker på.

– Jag tror att spontaniteten, att bara kunna gå utan att boka bord är bra. Sen är det en jäkligt bra mix av ställen. Det är himla häftigt, säger Johan Jureskog.