Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
På stan

Här öppnar nya Spritmuseum

Olika sidor av svensk spritkultur visas i Vin & sprithistoriska museets nya lokaler.
Olika sidor av svensk spritkultur visas i Vin & sprithistoriska museets nya lokaler. Foto: Ake E:son Lindman
Sprit är inte bara ett berusningsmedel. Det är också kulturhistoria. Det är tanken bakom nya Spritmuseum som invigs på Djurgården på torsdagen.

– Spriten har funnits med oss svenskar sedan 1400-talet, genom vår säd och potatis. Spriten är ett laddat ämne, fullt av kontraster. Den roar och oroar, det är lust och last, fult och fint, säger museichefen Ingrid Leffler.

Det nya museet räknar med att tiofaldiga besöksantalet när det nu har lämnat Vin & sprithistoriska museets gamla lokaler vid Norrtull och nyöppnar strax bortom Vasamuseet på Djurgården. Och fokus förskjuts från vin till nubbe.

– Vi har destillerat, säger Ingrid Leffler och skrattar.

Men hon tycker inte att museet förhärligar alkoholen.

– Vi kommer inte att väja för att berätta om baksidorna, exempelvis visar vi hur berusningscykeln ser ut, liksom bakruset.

”Spritlandet Sverige” är museets långvariga utställning. Den är utformad som en vandring genom årstider och traditioner.

– Det kommer att handla om svenskarnas bitterljuva förhållande till alkoholen. Om det kryddade brännvin vi dricker till påsk, midsommar och jul, där vi skålar och sjunger tillsammans.

Museet visar också 69 verk ur den stora samlingen Absolut art collection, med konstverk av konstnärer som Andy Warhol, Keith Haring och Linn Fernström.

Spritmuseum, Djurgårdsvägen 38. Öppnar: 24 maj Öppet: 13-17