Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
På stan

”Hiphopen mår väldigt bra i Sverige”

Jens Siverstedt (tv) är ena halvan av duon Mofeta & Jerre.
Jens Siverstedt (tv) är ena halvan av duon Mofeta & Jerre. Foto: Linus Johansson
Liten skräll i helgen: Mofeta & Jerre vann kategorin årets bästa hip hop på Manifestgalan. Duon – som består av Victor Marko och Jens Siverstedt – erkänner utan omsvep att de är ”sjukt stolta”.

Överraskad?

– Jo, lite, vi är inte direkt stereotypa inom genren och gör hiphop med lite större musikaliska ambitioner än det klassiska förortsperspektivet. Vi har ju inte den bakgrunden och försöker slå på en annan trumma med andra verktyg, säger Jens ”Jerre” Siverstedt.

Har svensk hiphop ett klichéproblem?

– Definitivt. Varje gång man säger ordet hip hop till en person som inte är insatt så dyker den här ”amerikansk-gangsterrap-brudar-blingbling”-grejen upp, fast den är väldigt långt från vår verklighet här.

Är inte svensk hiphop tvärtom en del av den allmänna popscenen i dag?

– Precis så är det. Hiphopen mår väldigt bra i Sverige och har en massa olika uttryck. Jag tycker inte att det finns någon grupp som låter som vi, men samtidigt älskar jag alla andra varianter – det klubbiga, suggestiva eller förortsstilen.

Mitt intryck är att ni har serverats bajsmackor inte bara för att ni hade mage att växa upp på Östermalm utan dessutom är glada, inte tillräckligt arga för att vara hiphop?

– (Skratt) Mm, det där säger väl en del om genren? Vi har släppt flera singlar med högt tempo och som varit ganska party, funky och med ett leende på läpparna. Men folk som har dömt oss för det har ju inte lyssnat på albumen som innehåller helt andra uttryck också.

Vad händer nu?

– Vi spelar på Nalen i Stockholm den 17 februari och släpper dessutom en ny video där Mofeta rappar och jag spelar alla instrument, säger Jens ”Jerre” Siverstedt.