Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
På stan

Kunniga kunder kan fynda

Samet Seidahmed säljer jordgubbar på Hötorget för 40 kronor litern - precis som resten av försäljarna. ”Men vad som står på skylten behöver inte alltid gälla” säger han.
Samet Seidahmed säljer jordgubbar på Hötorget för 40 kronor litern - precis som resten av försäljarna. ”Men vad som står på skylten behöver inte alltid gälla” säger han. Foto: Lina Alriksson
Klockan elva på förmiddagen kostar jordgubbarna 40 kronor litern i alla stånd på hela Hötorget. Priskartell, hävdar kritiker. ”Annars blir det krig på torget, men priset är förhandlingsbart”, säger försäljaren Samet Seidahmed.

Lockropen om att skynda och fynda ljuder över torget som sedan början av 1900-talet har varit frukt- och grönsakshandlarnas högkvarter. Under åren har stockholmare passerat eller stannat upp och slagit till. En handfull ivriga försäljare på rad gör det svårt för dagens torgminglare att helt slå ned blicken.

Konkurrens pressar priserna, sägs det, men för att vara konkurrenter är prisskyltarna i de olika ståndens fruktlådor förvånansvärt lika.

En liter jordgubbar kostar 40 kronor och hektopriset på bigarråer och bananer är 9:90 hos samtliga. Den erfarna kunden vet dock att prislappar på Hötorget går att rucka på med lite övertalningsförmåga.

– Här tar alla olika pris. Vad som står på skylten behöver inte alltid gälla, men vi brukar ändå utgå från ungefär samma pris. Annars blir det krig på torget, säger Samet Seidahmed.

Ungefär samma pris är åtminstone för dagen på öret samma pris. När marknaden öppnar klockan sju på morgonen gäller det pris som står på skylten. När klockan går och människoflödet tilltar är det mötet med kunden och mängd som spelar roll, menar handlarna. Den som köper fler varor får ett bättre pris.

Nere i Hötorgshallen står Anna Ladra Björklund. Hon är butiksägare och säljer samma varor som handlarna ovan mark, men någon större priskonkurrens märker hon inte av. Trots att en liter svenska jordgubbar just nu kostar 65 kronor hos henne.

–  Kunderna som handlar här kommer hit för att de vill ha säker kvalitet. Mina varor har inte stått ute i solen hela dagen. Sedan skiljer sig sortimenten åt. Det är olika kundkretsar helt enkelt, säger hon.

Uppe på Hötorget fortsätter handeln. Med en timme kvar till stängningsdags är bigarråpriset på 9:90 hektot passé. Flera ropar 6:90, 5:90 och skyltarna försvinner. Ligger de ned är det halva priset som gäller, lär vi oss. Sedan gäller det att lyssna in grannen. Sänker en priset sänker alla.

– Just nu får du två liter för femtiolappen av mig, han där borta tar 60 kronor, säger Ömer Aktay, säljare.

Fynda på Hötorget

Handla sent på eftermiddagen – morgonpriset är alltid dyrast.

Erbjud dig att köpa mer – mängdrabatt är alla öppna för.

Leta efter skyltar som ligger ned – då gäller halva priset.

Spela ut försäljarna mot varandra – sänker en så sänker alla.