Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 23:09 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/pa-stan/kvalitetsburlesk-med-chesty-morgan/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
På stan

Kvalitetsburlesk med Chesty Morgan

Chesty Morgans repertoar rymmer dödsföraktande genrekast.

Bandet Chesty Morgan har kanske funnits i tjugo år med sin utsökta repertoar som närmast kan betraktas som ett smörgåsbord med delikatesser som zigensk och rysk musik, rått men ömsint behandlade 30- och 40-talslåtar, portugisisk fado, klezmer och godbitar ur Zarah Leanders och Yma Sumacs repertoarer.

– Åtminstone påstår Maya att vi kan fira tjugoårsjubileum nästa år, det beror på hur man räknar. Men det är ingen som kan räkna i det här bandet, säger violinisten Sara Edin, så frågan om Chesty Morgans ålder får betraktas som öppen.

Maya är bandets vokalist Maya de Vesque som med djup inlevelse och halsbrytande koloraturer kastar sig mellan genrerna med dödsförakt.

Första repetitionen inför kvällens konsert genomfördes för övrigt i hennes tvättstuga.

– När vi samlades utan­för vår vanliga replokal upptäckte vi att vi glömt att boka den, så vi gick dit i stället, säger Sara Edin.

– Det gick jättebra, men grannarna blev lite förvirrade.

– Vi har valt några låter som vi inte spelat på mycket länge. Men Micke har lovat att sms:a ackorden till oss andra, säger hon.

Det kan ju verka som det mesta Chesty Morgan gör kommer till på en höft, men det är fel. Bandet har genom åren utvecklat en genuin musikalitet och samtidigt lyckats behålla en lika genuin spelglädje och uppfinningsrikedom i hanteringen av sitt märkliga instrumentarium. Det omfattar bland annat mandolin, fiol, tramporgel, kastanjetter, maracas, mungiga och även theremin – ett instrument skapat på 1920-talet och som är en föregångare till synten. Men den får vi inte höra i kväll, thereministen är upptagen på annat håll.

I stället har Monte Pyton med en gäst: Las Vegas-entertainern Sam Paris, en av bandets favoriter.
Antalet medlemmar kan växla något från gång till gång, liksom sammansättningen av instrument, som kan innefatta de flesta, utom bleckblås, piano och harpa. De två förstnämnda har bandet valt bort.

– Men en harpist skulle vi välkomna fast det finns nog ingen som spelar vår repertoar, säger Sara Edin.

Tjugo år. Hur orkar ni hålla entusiasmen så levande?
– Det är lika kul jämt. Mycket är motigt och svårt, men det uppstår en otrolig glädje när vi träffas. Vi tycker om varandra, det är en del av våra liv. Och det händer saker hela tiden, vi utvecklas, säger Sara Edin.

Chesty Morgan på Kägelbanan i Stockholm


”Chesty Morgan”, Kägelbanan, Södra teatern fredag den 13 februari kl 20.30. Baren öppnar 19.30.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.