Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
På stan

Marika Smith är hattmakaren som nobbar Lady Gaga

Marika Smith drömmer inte om att få Lady Gaga som kund.

Hennes mål är att göra helt vanliga kvinnor lyckliga med sina hattar. I helgen ställer hon ut på Sy- och hantverksfestivalen.

När Marika Smith pratar om huvudbonader så låter det som om hon beskriver något magiskt.

– Det händer något när du har hatt, konstaterar hon.

Hennes ögon lyser av entusiasm där hon sitter i en fluffig soffa i sin retrodoftande lägenhet i Fruängen som även fungerar som ateljé.

– Jag har funderat mycket över vad det beror på, men plötsligt ler folk mot dig. Det finns inget sexualiserat kring hattar, folk blir bara glada. Det är helt sjukt egentligen. Varje gång jag går på något mingel och har hatt så kommer folk ihåg mig. Och de minns mig som så mycket trevligare och coolare än vad jag egentligen är.

Marika Smith har skapat hattar sedan snart tio år tillbaka. Men hon är inte skolad modist, det betonar hon noga.

Till skillnad från traditionalisterna jobbar Marika Smith snabbt med limpistoler och billiga återbrukade material. Actionpyssel, kallar hon det.

– Det får inte ta för lång tid. Det har jag inte tålamod till. Jag vill att tanken på hatten ska ner i fingrarna, ut i hatten och upp på huvudet. Jag har all respekt för modister som vill föra hantverket vidare, men jag kör en annan grej. Jag säger fuck gesällbrev.

Den snabba behovstillfredsställelsen är också ett ledord på de kurser som Marika Smith anordnar. Men det som verkligen driver henne är att få studera hur den där magin påverkar kursdeltagarna.

– Jag är inte modeintresserad, jag är intresserad av människor. Min största kundgrupp är kvinnor som sitter på kontor hela dagarna och blir tokiga för att de inte får göra något med händerna. De går på mina kurser, sedan kommer de till jobbet nästa dag med sina nya hattar och alla bara ”Åhhhh!”. Det förändrar hela deras självbilder. De känner sig finast i världen. Så nej, jag vill inte ha Silvia eller Lady Gaga som kunder. Hellre Lady Berit.

Traditionellt hattmakeri är så tidskrävande att det är ytterst svårt att få någon ekonomi på det. I dag finns inte ens ett dussin professionella modister i Sverige. För Marika Smith går emellertid verksamheten bra, mycket beroende på kurserna.

– Om jag ville skulle jag kunna leva på det, fast det vill jag inte, säger Marika Smith vars egentliga yrke är sexualupplysare.

Hon skrattar högt.

– Gud vad jag skryter. Jag pratar som män brukar prata. Men jag har hittat en nisch som ligger rätt i tiden.

Hur har vår syn på hattar förändrats?

– När vi diskuterar slöjor i dag så glömmer vi att för en och en halv generation sedan så var du inte en ärbar kvinna om du gick ut barhuvad. När jag föreläser så händer det att äldre kvinnor berättar att de blev tvingade att bära hatt som barn. Då blev hatten ett slags symbol för ett förtryck. Därför är det särskilt roligt att vi nu, precis som med korsetten, kan ta makten över hatten, säger Marika Smith.

Helgens festival på Stockholmsmässan

Sy- och hantverksfestivalen är landets största mässa inom området. Den arrangerades för första gången 2003.

Som besökare kan du bland annat prova på broderi, knyppling, färgning, scrapbooking, tovning och virkning. På plats finns också ett stort antal utställare från hela Sverige.

Mässan pågår 28–30 oktober på Stockholmsmässan i Älvsjö.