Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
På stan

Orientering

Sommarplågan: Semestern regnade bort. Du internaliserade skyfallet från första parkett. Inte ens den 70-procentiga slutrean kunde torka tårarna. Dessutom har ryggen förtvinat av allt stillasittande fönstertittande.

Boten: Ut i naturen.

Det ger: Allsidig träning, nya bekanta vid gruppfikat, kartträning och bättre koll på stan.

Du behöver: Rejäla skor, tåligt underställ.

Här kan du orientera: Orientering är en utpräglad familjeidrott. För närmsta klubb, se www.orientering.se/stockholm. Många har nybörjarverksamhet främst för barn och unga. För den som varken har bil eller barn är Centrum OK, se artikel här, ett alternativ. Orientering på tisdagar, annan träning på torsdagar. Mer information på www.centrumok.se. Klubben Skogsluffarna har nybörjarkurser för vuxna i höst, alla lördagar till och med 27 september kl 10–13 på Brotorp, t Bagarmossen. Mer information på www.skogsluffarna.se.

Experten Monica Riscoll: Orientering går att lägga på olika nivåer. Promenerar man lugnt får man friluftslivet. Går man snabbare kommer kondition och ökad förbränning. Promenader i kuperad terräng är bra för dålig rygg och leder, eftersom kroppen måste stabilisera sig och småmusklerna jobbar när det är ojämn mark. Det finns också ett inbyggt belöningssystem som kan vara bra för den som behöver den lilla extra feedbacken. Varje gång man hittar en kontroll blir man ju jätteglad.

Kort om Monica Riscoll

Träningsexperten Monica Riscoll utvärderar På stans träningsförslag. På Riscolls meritlista finns SM-titlar i bodybuilding år 1993 och 2002, VM-silver i samma gren och rollen som gladiatorn ”Valkyria” i TV4:s ”Gladiatorerna”. I dag arbetar hon som personlig tränare och idrottslärare på gymnasiet i hemstaden Västerås. Riscoll tränar själv ”lite gym för att hålla kropp och hållning på plats” och ”tar många och långa promenader” med sina tre hundar.