Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
På stan

Politisk teater på Dramaten: ”Vi ger röst till dem som aldrig får tala”

Skådespelaren David Book och artisten Maxida Märak medverkar i föreställningen ”Den e vi” som har nypremiär på Dramaten den 2 mars.
Skådespelaren David Book och artisten Maxida Märak medverkar i föreställningen ”Den e vi” som har nypremiär på Dramaten den 2 mars. Foto: Hilda Arneback

Den 2 mars har teaterföreställningen ”Den e vi” nypremiär på Dramaten i samarbete med Teater Fryshuset. Föreställningen bygger på ungdomars berättelse bortom nyhetsrubrikerna och skildrar ett Sverige från bruksorter i söder, till samiska byar i norr.

Berättelserna har bearbetats av bland andra rapparna Raymond Peroti och Karwan Faraj, vars texter utgör grunden i föreställningen. Som tidigare medverkar hiphopduon Ison & Fille, samt artisterna Rosh och Maxida Märak på scen. Stockholmsmagasinet mötte Maxida och skådespelaren David Book inför premiären.

– Föreställningen är ett starkt bevis på vad som pågår i Sverige och vad som händer när man medvetet utesluter vissa grupper ur samhället och tvingar dem att skapa sina egna lagar för att överleva, säger Maxida Märak som själv bidragit med texter om samernas situation.

Hon förklarar att grupperna som representeras på scen är de som politikerna glömmer och inte heller får med sig, vilket gör konsten till ett så effektivt politiskt vapen.

– Vi har gett röster till dem som aldrig får tala eller höras och som alltid blir dumförklarade, vilket är väldigt förnedrande för människor.

På frågan vad berättelserna har gemensamt nämner David Book bland annat medieperspektivet.

– Det finns vissa platser som hela tiden utmålas i katastrofrubriker, vilket gör något med en människa som bor där. Att då kunna ta makten och berätta sin berättelse om platsen man bor på är en viktig del.

Vilken känsla ger föreställningen?

– Den är bitvis tung men det är inga offer som står på scenen utan de tar makten över sina berättelser, vilket ger tro om att det finns nytt ungt blod som vägrar vara tysta och tänker tar plats, säger Maxida Märak.

Vad betyder det att föreställningen sätts upp på Dramaten?

– Jag tror det har ett jätteviktigt symbolvärde som visar att detta är en nationell angelägenhet och att hela Sverige måste vara med och dra lasset och inte bara förlita sig på att de som är mest utsatta ska föra kampen själva, säger David Book.

Fakta.”Den e vi”

Föreställningen är ett samarbete mellan Teater Fryshuset och Dramaten och är en del av Fryshusets projekt ”Den e vi”.

Teater Fryshuset är en turnerande rikstäckande teater som spelar pjäser med tema kring aktuella sociala frågor, utsatta grupper och destruktiva utanförskap.

Under varje föreställning uppträder antingen hiphopduon Ison & Fille, rapparen Rosh eller artisten Maxida Märak live på scen.

Föreställningen kommer under 2016 även göra nedslag i Göteborg, Malmö, Linköping och Jokkmokk.

Källa: Dramaten, Teater Fryshuset.