Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

På stan

Så lyckas du med ditt pepparkakshus

Foto: Nicklas Thegerström

Konditorna Mia Öhrn tipsar om hur du lyckas med pepparkaksbygget.

1. Använd köpedeg om du vill, så kan du lägga tid på att dekorera i stället. Om du gör egen deg ska den vara elastisk och inte puffa upp när man gräddar den.

2. Kavla ut degen ­direkt på bakplåtspappret. Lägg en fuktig trasa under papperet så glider det inte. Skär ut husdelarna med lite mellanrum och dra sedan över papperet till plåten.

3. Gräddningstiden mellan små och stora delar skiljer sig mycket, så grädda dem på olika plåtar.

4. Om husdelarna har ändrat form under gräddningen kan du försiktigt skära till dem när de kommer ut ur ugnen, medan de fortfarande är lite varma. Alternativt kan du fila till dem lite, gärna med ett laserrivjärn.

5. Det är lättare att dekorera fasaden med kristyr innan du fogar ihop huset, då kan du spritsa delarna när de ligger plant. Taket kan du dekorera efter att du byggt ihop huset.

6. Förvara pepparkakshuset på en torr plats. Fukt kan göra att det sjunker ihop.

Bästa kristyren
Kristyr används för att dekorera huset, och gör man små byggen kan man även använda den för att foga ihop delarna. Mia Öhrns kristyr har bra konsistens och färg:
2 äggvitor
cirka 350 g (5–6 dl) florsocker
1 tsk ättiksprit
eventuellt hushållsfärg

1. Mät upp äggvitan i en helt ren och torr bunke, gärna av rostfritt stål. Vispa till hårt skum med elvisp.

2. Sikta ner det mesta av florsockret i äggvitan och tillsätt ättikspriten. Fortsätt vispa tills kristyren är tjock, fluffig och glansig. Tillsätt eventuellt mer florsocker tills det bildas fasta toppar när du vispar.

3. Färga eventuellt delar av kristyren med några droppar hushållsfärg, och spritsa sedan kristyren på huset.

4. Du kan spara kristyren någon dag om du täcker bunken tätt med plastfilm. Vispa upp glasyren på nytt dagen efter med elvisp.