Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
På stan

Säg det med en purjolök

Kan en purjolök vara ett debattinlägg? Absolut, menar Leo Spauls, teatergruppen Dr Benways konstnärlige ledare. Med 100 purjolökar upphängda runt på stan vill de bidra till debatten kring affischeringsförbudet.
- Jag har svårt att se att purjolök kan anses inrymmas i begreppet "affisch", och därför borde marknadsföring med purjolök falla utanför förbudet, förklarar Leo.

På vilket sätt är affischeringsförbudet dåligt tycker du?
- Den enda lagliga möjligheten är att affischera på de särskilda affischtavlorna som finns på stan, och de är alldeles för få. För att synas tvingas man affischera illegalt, vilket fria teatergrupper inte kan göra. Då de ofta är beroende av kulturstöd har staden hotat att dra in stödet till de som affischerar olagligt. Då återstår bara möjligheten att annonsera i tidningar, vilket är alldeles för dyrt.  

Hur borde det se ut då?
- Om man ska ha ett förbud borde man i alla fall se till att det efterlevs. Som det är nu gynnas de stora konsertarrangörerna som affischerar olagligt utan påföljder. I de flesta andra storstäder i Europa finns en mer levande affischkultur vilket gynnar människorna, som får information om vad som händer. Visst, det kanske blir en renare stad utan affischer men hur kreativt och levande känns det?
 
Riskerar du att bli av med något stöd nu?
- Nej, vi har inget ekonomiskt stöd alls för det här projektet så jag tänkte att det skulle passa bra med ett debattinlägg.

Väntar du dig någon purjoreprimand?
- Vem vet, det kanske blir en bot för nedskräpning, men jag tror att de har humor och ser det som ett roligt inlägg i debatten.

Info

Dr Benways produktion "Sent ska syndarn vakna" spelas just nu på Teater Pero, vilket purjolöken (som annars gör sig ganska dålig som budbärare) härmed lyckats förmedla.

Har du
hittat en purjolök på stan? Klicka här för recepttips.