Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-21 02:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/pa-stan/sista-dansen-vid-slussen/

STHLM

Sista dansen vid Slussen

Bild 1 av 4 Kolingsborg togs i bruk 1954 i det runda huset på Slussen, ritat av arkitekten Artur von Schmalensee. De första drygt 20 åren inrymde lokalen Stockholms Hamnkontor, Stuvareförbundet, Hamnarbetarfackföreningen och tidvis även den allmänna arbetsförmedlingen. Här fanns avlöningskontor och personalutrymmen för stuveriarbetarna, samt en utropslokal med två talarstolar där hamnarbeten ropades ut fyra gånger om dagen.
Foto: Olle Wester
Bild 2 av 4 1978 byggdes huset om, hamnkontoret hade flyttat till stadens andra hamnar och Ålandslinjen, senare Birka Line, flyttade in i de övre planen av lokalen där se satt till 2005 då Bergs Arkitektkontor flyttade in och satt där under arbetet med att rita nya Slussen. I de nedre planen öppnades diskotek och nattklubb. Invigningen skedde på lucia 1982. I Staffan Hildebrands populära generationsfilm ”G som i Gemenskap” från 1983 utspelades nattklubbsscenerna på Kolingsborg, med Magnus Uggla som trendig discjockey och Reeperbahn som det fiktiva bandet Nürnberg 47 på scen.
Foto: Erich Stering
Bild 3 av 4 Efter att Ebba Grön splittrades gjorde Imperiet sin allra första spelning den 7 april 1983 på Kolingsborg. Under några år på 80-talet var lokalen ett av de allra populäraste konsertställena i Stockholm. Några andra artister och band som uppträdde på Kolingsborg vid den tiden: New Order, Nick Cave & The Bad Seeds, Sisters of Mercy, Nico, Grandmaster Flash & The Furios Five, Johnny Thunders, Violent Femmes, Gun Club, Echo & The Bunnymen.
Foto: Erich Stering
Bild 4 av 4 Syntklubben Tech Noir är en av alla klubbar som huserat i det runda huset vid Slussen genom åren. Dansklubben Monday Bar, som avslutar allt nu på söndag, är en annan. Många gayklubbar, gothklubbar och punkfester har också haft Kolingsborg som hemvist.
Foto: Sara MacKey

Mitt i Slussenkarusellen ligger den. Under åren har Kolingsborg förvandlats från hamnkontor till klubblokal, och sett såväl svenska som utländska artister passera revy på scenen. Men imorgon kväll hålls den sista festen – sedan stänger Kolingsborg inför Slussenombyggnaden. DN:s Gustav Gelin har grävt i arkiven.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in