Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
På stan

Sjundeklassare ställer ut drömmar

”We have a dream”. Det är temat för Albert Wikings utställning med porträtt av 114 modiga människor med stora drömmar. Men också för den parallella utställningen av elever på Fryshusets grundskola.

”We have a dream” tog sin början för mer än ett decennium sedan när Albert Wiking och Oscar Edlund tog initiativet till att med text och bild förmedla drömmar som både kända och okända människor hade. Den gemensamma nämnaren är att personerna som får berätta om sina drömmar har stått upp för sina värderingar och går mot strömmen. Bland de medverkande personerna fanns Dalai lama, Anna Lindh, Pussy Riot, Kofi Annan – och nyligen även Zara Larsson. Men även personer som är mer eller mindre okända för den allmänna publiken lyfts fram på foton med tillhörande berättelser.

I en pågående utställning på Fotografiska visas just nu fram till den 19 februari 114 porträtt på temat ”We have a dream”. Men samtidigt pågår en parallell utställning på Fryshusets grundskola: Eleverna i årskurs 7 har genom foto och text fått göra sina egna versioner av originalprojektets berättelser – och resultatet blev över förväntan, berättar Caroline Tysk, som har lett projektet på skolan.

– De har varit väldigt utlämnande och väldigt modiga. Jag är superstolt över dem, säger hon.

Caroline Tysk berättar att det hela började med att skolan fick utbildningsmaterial som var kopplat till utställningen på Fotografiska, som startade den 9 december förra året. Ett fåtal av eleverna fick se fotona och texterna och tog idéer med sig till skolan. I samband med detta fick eleverna också tillsammans diskutera vad drömmar betyder för dem.

– Vi började att läsa om flera av inspiratörerna och förebilderna, både kända och okända. Och så började vi prata om drömmar, och om de är personliga eller inte, säger Caroline Tysk.

Under projektets gång fick eleverna besök av två av personerna som skildrats i det ursprungliga ”We have a dream”-projektet: Samuel Opio och Maryam Al-Khawaja. Och mötet med dem gjorde stort intryck på eleverna, berättar Caroline Tysk:

– Det hade inte blivit samma sak utan utställningen på Fotografiska, säger hon.

Elevernas fotografier och texter hängdes upp i skolan och det är tydligt att engagemanget har varit stort. Polly Albinsson, Selma Falk, Djamila Traore och Lova Nordkvist är några av sjundeklassarna på skolan som har varit inblandade i projektet, och de uttrycker gemensamt entusiasm för frågorna de har fått ge uppmärksamhet.

– Jag skrev om feminism och fotade av mig själv. Jag var frustrerad och arg över hur nedvärderade vi kvinnor och tjejer har blivit, säger Selma Falk om sin del i projektet.

Djamila Traore valde att skriva om rasism, och fotograferade sig själv med ett jordklot i ena handen och en hammare i den andra.

– Det är jättemånga som har blivit påverkade av rasism, men ingen som vågar säga ifrån, säger hon och berättar att hammaren på fotot symboliserar hur lätt man kan förstöra det man har byggt upp gemensamt.

Drömmar om mod och medmänsklighet löper som en röd tråd genom elevernas projekt. Marita Ingwall, kommunikationschef på Fotografiska, summerar syftet med ”We have a dream”:

– Demokrati är en färskvara.

Fakta.We Have A Dream

Utställningen med vännerna Albert Wikings fotografier och Oscar Edlunds text pågår på Fotografiska fram till den 19 februari 2017.

Den föreställer 114 människor som kan ”inspirera dig till att finna din dröm”.

Se porträtten och läs berättelserna från Dalai lama till Zara Larsson.

Dela din egen dröm: www.dreamcatch.se