Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

På stan

The Embassy gör efterlängtad comeback i Stockholm

The Embassy (på kanterna) delar denna gång rampljuset med Superstar & Star (i mitten) när banden på fredagskvällen gästar Taverna Brillo.
The Embassy (på kanterna) delar denna gång rampljuset med Superstar & Star (i mitten) när banden på fredagskvällen gästar Taverna Brillo. Foto: Erik Abel

Det har rått stiltje på inspirationshavet under de senaste åren för popduon The Embassy från Göteborg. Det senaste släppet kom 2013. På fredagskvällen gästar de klubben Andarnas hus på Taverna Brillo och har med sig tre nya låtar och en exceptionell gäst.

– Vi tröttnade på musik. Fredrik har jobbat med människor och jag med potatis på mitt lantställe, säger ena halvan av bandet, Torbjörn Håkansson.

Bandet slog igenom i början av 2000-talet. De var en del av den alternativa popscenen i Göteborg som var centrerad kring det omtalade skivbolaget Service.

The Embassy gjorde sig kända för sin drömska, intellektuella pop och ibland ganska aparta spelningar. Vissa gånger stod de bara på scenen och spelade upp sina låtar playback. Ett beteende som både har upprört och gett dem en hängiven fanskara.

 

Vi är lite på förstadiet till att komma i gång igen. Vi prövar lite nya beats och idéer. Känns det bra med de nya låtarna så kommer vi att släppa dem.

 

Själva musiken har blivit väl mottagen av kritikerna. Deras debutalbum Futile Crimes vann Nöjesguidens pris för bästa album när det kom ut 2002. Andraskivan Tacking (2005) var nominerad till P3 Guld i kategorin Årets Pop och den senaste skivan Sweet Sensation (2013) fick goda recensioner.

– Vi är lite på förstadiet till att komma i gång igen. Vi prövar lite nya beats och idéer. Känns det bra med de nya låtarna så kommer vi att släppa dem.

På kvällens spelning kommer de emellertid att dela rampljuset med duon Superstar & Star. Neville Lawrence, som är Superstars riktiga namn, har gjort sig känd på internet med sin spektakulära dans och sina underliga videor som ser ut som en blandning av Napoleon Dynamite och Soulja Boy. Star är hans kompanjon, Ann Lawrence.

Superstar har sina rötter i Trinidad & Tobago men är bosatt i Omaha, Nebraska i USA. Han började sin karriär med att spela in hemgjorda videor på nittiotalet där han gjorde sin annorlunda dans iklädd Michael Jackson-kostym på olika platser i sin hemstad. Till videorna spelade han sin egen drömmiga och excentriska pop.

– Vi spelade på en festival i Estland i somras och det var när vi hörde dem spelas i en skivbutik i Tallinn som vi upptäckte Superstar & Star. Vi tyckte att de var fantastiska. Det visade sig att ett estländskt skivbolag skulle ge ut dem, berättar Torbjörn Håkansson.

Superstar & Star är inte bara skivaktuella. Den estländska dokumentärfilmaren Margus Õunapuu ska även göra en film om dem. Han kommer att vara med och filma dem under spelningen.

– Jag såg Superstars filmer på Youtube och blev helt tagen. Jag försökte att få tag på honom över internet men lyckades inte. Till slut fick jag åka hela vägen till Nebraska för att få träffa honom. Jag blev helt chokad när jag insåg att han var på riktigt, berättar Õunapuu.

Superstar & Star är för närvarande på Europaturné och har tidigare spelat i Estland, Nederländerna och Finland. I onsdags spelade de på Haket i Göteborg och i kväll tillsammans med The Embassy i Stockholm.

– Superstar & Star är typ som ett The Embassy fast från landsbygden i USA, säger Torbjörn Håkansson.

Ni brukade skicka sedlar tillsammans med pressläppen till musikrecensenterna förr i tiden?

– Haha, just det! Vi skickade en hundring till Andres Lokko och en tjugolapp till Terry Ericsson med vår första singel. Tanken var att de skulle snacka med varandra, typ ”jag fick bara tjugo!”. Sedan fortsatte vi skicka hundralappar till Andres Lokko.

Fakta. The Embassy och Superstar & Star

Var? Taverna Brillo, Sturegatan 6.

När? I kväll (fredag) klockan 22.00. Fri entré.