Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

På stan

Timbuktu ska lära stockholmare att äta falafel

Falafel var länge bara något som mikrades och serverades som ett vegetariskt alternativ på stans kebaberior. Men nu har falafeln erövrat en egen plats i Stockholms krogliv. Nykomling på falafelscenen är Malmø på K25, som artisterna Timbuktu och Mange Schmidt står bakom.

– Vi vill ta det bästa av Malmö upp till Stockholm, säger Mange Schmidt.

Det ploppar upp falafelhak lite här och där i Stockholm just nu, hur fick ni idén att öppna en falafelbar?

– Jag var egentligen inne på att öppna en riktigt modern korvkiosk, men så pratade jag en del med Jimmy Blomberg Dali som tillsammans med Jason Diakité – Timbuktu alltså – sagt att de ville ta falafeln till Stockholm. Då fanns inte ställen som Falafelbaren så vi bestämde oss för att slå våra påsar ihop, säger Mange Schmidt, dagen innan ombyggnaden påbörjas på restauranghallen K25, på Kungsgatan 25.

Varför Malmø?

– Utöver att det är falafelns huvudstad i Sverige så har Jason en uppenbar Malmökoppling, framför allt när det gäller falafel, han har ju gjort låten ”En high five och en falafel.” Jimmy är född och uppvuxen i Malmö och är en Malmöprofil som nu blivit Stockholmsprofil och själv är jag faktiskt född på Malmö lasarett – så jag har ett alibi. Det danska ö:et är för det är snyggare.

Vad skiljer Malmø från andra falafelställen som breder ut sig i Stockholm?

– Vi kommer servera falafelrulle, alltså inte i pitabröd utan i ett stort runt bröd. Det är egenpicklat, egna såser, chutneys och bara det bästa man kan ha på falafeln. Vi är otroligt måna om kvaliteten och ursprunget på våra råvaror och falafeln är enligt recept från Palestina, via Malmö och så Stockholmstweakar vi den och serverar den à la minute. Det är viktigt att det är bra, vi kan ju inte bara få reklam på våra namn.

Kommer ni själva vara på plats och lägga artisteriet på hyllan?

– När Jason är hemma i Sverige kommer han säkert att hoppa in i kassan. Jimmy kommer att vara där på heltid, förmodligen dubbel heltid. Sen är Jimmys fru Fatima en del av detta och kommer nog vara den största pärlan. Jag ska vara där så mycket jag hinner, till en början mycket, sedan hoppar jag in på luncher och när det behövs som mest tror jag.

Hur står ni er mot Stockholms existerande falafelutbud?

– Vi har testat falafel utomlands och hemma och på ett ödmjukt sätt säger vi att vi tillhör toppskiktet. Man måste vara ödmjuk annars får man bara äta upp det. Vi välkomnar mer kvalitetsfalafel till Stockholm, det behövs, säger han.

Malmø tar plats på matgallerian K25 i City slutet av februari, eller som Mange Schmidt säger ”sekunden vi är klara med ombyggnaden”.

Malmø

Mat: Falafel i rulle.

Dryck: “Vi ska motstå att ta in de självklara läskerna utan välja små producenter, så man kan uppleva ny läsk och lemonad. Samma sak på alkoholfronten.

Plats: K25, Kungsgatan 25.

När: I slutet av februari.

Mer falafel i stan

Falafelbaren

Ringvägen 127 och Hornsgatan 39B.

Stockholms första falafelbar öppnade vid Mariatorget och fick förra våren en syster i Skanstull. Falafeln friteras på beställning och baren vid Ringvägen har alkoholrättigheter.

Pris: ca 75 kronor för falafel i bröd.

FLFL Levantine kitchen & bar

Skånegatan 87.

”Här är falafelbollarna så frasiga och saftiga de går att få och ingen annanstans är hummusen så len och välbalanserad”, skriver Krogkommissionen om denna Gulddrakenominerade falafelrestaurang.

Stor falafeltallrik: 135 kronor.

Falafelkungen

Sveavägen 71.

Snabbmatsklassikern med egengjord falafel och i stort samma utbud som de flesta kebaberior.

Pris för en falafel i bröd: 47 kronor.

Maxos

Scheelegatan 13.

Populärt falafel- och hummushak på Kungsholmen.

Pris: 85 kr för falafel i bröd.

Burgerian Falafel & Grill

Östgötagatan 27.

Nyöppnat ställe med falafelrullar till bra pris.

Pris: 25 kronor för liten rulle, 50 kronor för stor.

Så gör du Manges falafel

150 gram kikärtor, 1 msk bikarbonat, 4 vitlöksklyftor, 1 knippe persilja, 1 msk salt, 1 msk sesamfrön, 2 tsk korianderfrön, 2 tsk hel eller mald spiskummin, 1 tsk malen koriander, neutral och värmetålig olja till fritering.

1. Lägg kikärtor i vatten med bikarbonat i 8 timmar. Sila av och mal i köttkvarn tillsammans med vitlök och persilja. Blanda i övriga ingredienser.

2. Forma till bollar och värm olja till 170 grader.

3. Lägg i bollarna, vänd dem ibland och ta upp dem efter 5–10 minuter, när de fått en brun skorpa.

4. Låt rinna av på hushållspapper.