Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

På stan

”Unga människor orsakar oftare ordningsproblem”

Valen är få för dem som precis blivit myndiga.
Valen är få för dem som precis blivit myndiga. Foto: Brennan Linsley / Scanpix
Att neka unga vuxna att komma in på krogen är inte åldersdiskriminering enligt en utredning som gjorts på uppdrag av regeringen. En anledning är de ordningsproblem som skulle uppstå, menar integrationsminister Erik Ullenhag (FP). Men alla håller inte med om beskrivningen.

– Det är en myt, säger Pelle Petronijevic, ägare till 18-årsstället Viper Room.

På Stockholms nattklubbar är 23 år en vanlig åldersgräns. Andra har 20, 25 eller till och med 27 som lägsta ålder för inträde, medan 18-årsställena är lätträknade. Efter att regeringen tagit ställning för ett bredare förbud mot åldersdiskriminering föreslogs att förbudet också ska täcka åldersgränser på restauranger. En utredning tillsattes med argumentet att högre åldersgränser än 20 ofta saknar saklig grund. Initiativet fick kritik både från enskilda krögare och Sveriges hotell- och restaurangföretagare (SHR), och i veckan stod det klart att regeringen svängt. Unga vuxna diskrimineras inte och det kommer även i fortsättningen att vara fritt fram för krögare att utestänga dem från sina krogar trots att de är myndiga.

– Unga människor orsakar oftare ordningsproblem. En effekt av ett förbud mot olika åldersgränser skulle förmodligen bli att de som i dag har högre åldersgränser tvingas anställa fler vakter och på andra sätt motverka risken för våld, skrev integrationsminister Erik Ullenhag (FP) i en debattartikel i Aftonbladet där han meddelade att införandet av lägre åldersgräns inte blir ett lagförslag.

Pelle Petronijevic driver nattklubben Viper Room på Kungsholmen som länge vänt sig till en ung publik. Han förstår inte vad Ullenhag menar med våldsamma unga.

– Det är en myt. Det är du som krögare som sätter gränserna. Vi har haft fester med både 23- och 25-årsgräns och då har det varit stökigare. Det handlar mer om individerna i sig än en hel grupp människor, säger han och menar att det snarare har med området och stämningen att göra. Viper Room har 300–350 besökare varje fredag och lördag.

– Det är bara att jämföra våldsstatistiken hos oss jämfört med en krog på Stureplan. Vi har jättesällan bråk, en till två gånger per år kanske vi behöver tillkalla polis. Vi brukar ha fyra vakter och det räcker gott och väl, säger Pelle Petronijevic.

Nattklubben Golden Hits på Kungsgatan har funnits i 20 år och har 25-årsgräns på helgerna.

– Vi är för åldersgränser. Yngre målgrupper har svårare att föra sig på restauranger och många unga är inte vana att hantera alkohol. Det är klart att det finns folk som sköter sig också. Det är möjligt att man har svårt att se utanför boxen, men våra gäster är tydliga med att de är nöjda med den åldersgräns vi har, säger platschefen Thomas Billstam.

Nöjeskoncernen Stureplansgruppen driver elva nattklubbar i Stockholm, varav ingen har 18-årsgräns. De anser också att de yngre besökarna hanterar alkoholen sämre och att det kan leda till problem.

– Det handlar också om positionering. Vi har ställen med 27-årsgräns som är väldigt populära just därför, säger Carl Sundevall, pressansvarig på Stureplansgruppen och konceptchef för nattklubben Spy Bar (23 år).

Vad skulle en sänkt åldersgräns innebära för er?

– Initialt ett kaos. Myndigheterna tar själva åldersgränsen i beaktande när de beviljar tillstånd, så i första steget en total omvärdering av samtliga serveringstillstånd. I nästa steg tror jag vi skulle se en ytterligare minskning av äldre på krogen. Antagligen också en markant ökning av medlemsklubbar eller andra modeller för att kringgå lagen.

Vad vill du säga till alla frustrerade 18-åringar?

– Generellt har jag uppfattat att de flesta själva är positiva till högre åldersgränser. För de som är oförstående kan jag bara peppa dem och säga att ungdomen gudskelov är något man växer ifrån.

18 år och festsugen? Hit kan du gå:

Ace. Sveavägen 36 fre & lör 22–03.

Treat. Roslagsgatan 2 mån–lör till 01.

Soft Bar & Kök. Malmskillnadsgatan 40 fre & lör 22–03.

Baba Sonic. Mariatorget 1A onsdagar 22–03.

Viper Room. S:t Eriksgatan 46 fre & lör 21–03.

 

Trött på kids? Festa här:

Le Bon Palais. Barnhusgatan 12, fre & lör. 27 år i dörren.

Golden Hits. Kungsgatan 29, fre & lör, 25 år i dörren.

Bistro Jarl. Birger Jarlsgatan 7, mån-lör.

Riche, stora baren. Birger Jarlsgatan 4, mån-sön.

Och himlen därtill. Götgatan 78, mån-lör.