Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

På stan

Veckans sthlmare: Maja Francis

Foto: Maja Francis

Glitter och sårbarhet. Likt en älva med ett färgspö trollbinder artisten Maja Francis sin publik och bjuder in till sitt egna universum.

Efter debuten med låten ”Last days of dancing” och nysläppta EP:n ”Come companion” spås Maja Francis bli nästa stora popstjärna.

Men för Maja, som började sin karriär som singer-songwriter, tog det ett tag att hitta sitt eget sound. Tillbaka i Sverige efter en längre resa till USA, med ett brustet hjärta, en grå vardag och många framtidsfunderingar blev mötet med Veronica Maggio vändpunkten.

– Jag hade tidigare sett min framtid så klar men den blev inte som jag tänkt mig. Det var lite som växtvärk, vilket jag berättade för Veronica som blev peppad och ville hjälpa mig.

Tillsammans med musikern Petter Winnberg bestämde sig trion för att åka ut i skogen och skriva musik. I ett gult 70-talskök i Flen skapades ett helt eget universum.

– Jag hade letat efter min värld så länge och tillsammans lyckades vi skapa en verklighetsflykt som vi alla fastnade för.

Sitt sound beskriver Maja som en blandning av fantasypop, enhörningar och regnbågar. Allt kryddat med hennes superkraft – sårbarheten.

– Den är det bästa jag har. Visst är det jobbigt att känna och vilja för mycket ibland, men genom att klä lägenheten i glitter så känns det oftast lite bättre. För mig handlar livet om färg. Antingen letar jag efter det eller så försöker jag skapa det så att någon annan kan hitta det.

För tio år sedan flyttade Maja från en liten by vid havet i Skåne till Stockholm.

– Jag ville få nya intryck och hoppades på att få prata med äldre damer med fejkdiamanter som berättar sina livshistorier om sina glammiga liv. Och kanske få se katter på kaféer.

I lägenheten i Stureby, som hon beskriver som sin borg, kan hon samla energi.

– Stockholm för mig är kontrasten av att i neonljus kunna dansa i för höga klackar i soluppgången, blandat med tystnaden från skogen och vattnet i Stureby. Jag behöver båda världarna.

Fakta. Maja Francis

Ålder: 30 år.

Bor: I Stureby.

Familj: Mamma, pappa, bror och katten Ponny.

Aktuell: Med nya EP:n ”Come companion”.

Favoritplats i Stockholm: ”Krukmakeriet på Södermannagatan. Jag gillar att sitta där på en pall i solen och dricka kaffe.”

I mitt huvud just nu:

”New girl”. Har återupptäckt denna juvel och kan inte sluta titta. 25%

Färgat badskum. 20%

Amanda Bergman. Hon har en av de mest magiska rösterna jag vet. 20%

Grapefrukt. 20%

Ett youtubeklipp med en ekorre som dansar polka. 15%