Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet
Quiz | Blandat

Vad vet du om julens historia? Pröva dig själv i DN:s stora julquizz!

När dök jultomten upp? Vad sa egentligen Kalle Anka? Och vad betyder mandeln i gröten? Testa dina högtidskunskaper Magnus Västerbros stora historiska helgquizz!

Svårighetsgrad: Medel

Quiz: Magnus Västerbro

Foto: Byt bild

Fråga 1 av 15

Att fira jul är en tradition med rötter i förkristen tid. Redan i antikens Rom ägde en stor fest rum i slutet av december, då allt arbete skulle ligga nere, fred råda, stora mängder mat förtäras – särskilt griskött. Dessutom gav man presenter till varandra och tände ljus. Det anses troligt att detta firande inspirerat till julfirande i senare tid. Vad hette denna romerska högtid?

Fråga 2 av 15

På julafton 1818 framfördes i kyrkan i staden Oberndorf bei Salzburg för första gången en nyskriven julsång, en dikt som tonsatts för solostämmor, kör och gitarr. I kyrkoboken står att sången mottogs ”med allmänt bifall av alla som var på plats”. Denna julsång spreds sedan över världen. Vad heter den på svenska?


Fråga 3 av 15

År 1960 sändes ”Kalle Anka och hans vänner firar jul” för första gången i svensk tv och en något otippad jultradition uppstod. Vid det laget hade det gått 26 år sedan den tecknade figuren Kalle Anka gjorde filmdebut. Vilken var den första replik Kalle hade i denna film?


Fråga 4 av 15

Helgonet Sankt Nikolaus, kristen biskop på 300-talet, var känd för sin generositet. Han sägs ha skänkt bort hela sitt arv, bland annat genom att tre kvällar i rad slänga in påsar med guldmynt till en skuldsatt man för att hindra att dennes döttrar skulle behöva prostituera sig. Nikolaus firades i Holland under namnet Sinterklaas, och blev sedan en av inspirationerna till den amerikanska jultomten, Santa Claus. I vilken stad verkade den ursprungliga Sankt Nikolaus?

Fråga 5 av 15

Uppmärksamma tittare kan i programmet ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons jul” se att i flaggspelet som fladdrar över bilen som Karl-Bertil och hans far färdas i mot filmens slut förekommer en något överraskande flagga. Vad kan man se på den?


Fråga 6 av 15

Det första dokumenterade Luciafirandet i Sverige med en vitklädd kvinna i huvudrollen kommer från byn Horn utanför Skövde. En präst vid namn Karl Fredrik Nyman som var på resa i trakten skrev om hur han på morgonen blivit väckt av ett Luciafölje, bland annat bestående av ”ett vitklätt fruntimmer” som bar tända ljus i silverljusstakar. Vilket år var detta?


Fråga 7 av 15

År 1843 började Henry Cole i London sälja en julrelaterad produkt som snabbt blev populär. Vilken?

Fråga 8 av 15

Under slutet av 1800-talet började risgrynsgröt ätas i Sverige. Då uppstod också sedvanan att lägga en bit mandel i julgröten. Vad ska den som får mandeln i sin portion enligt folktron göra under året som följer?


Fråga 9 av 15

Helgonet Lucia från Sicilien som firas den 13 december dog martyrdöden i början av 300-talet, då den romerska kejsaren Diocletianus lät förfölja kristna. Enligt en variant av berättelsen om hennes liv ska Lucia ha skadat sin egen kropp på ett spektakulärt sätt. Vad gjorde hon?


Fråga 10 av 15

I mitten av 1800-talet började traditionen att ställa in julgranar i hemmet spridas på allvar i Sverige. Från vilket land anses sedvanan ursprungligen komma?

Fråga 11 av 15

I svensk folktro har ”tomtar” förekommit länge som beskrivning på olika andeväsen – redan på 1300-talet skrev Heliga Birgitta om att vanligt folk envisades med att ”vörda tomtar”. Men ordet jultomte uppstod först senare, när denna figur började ta över traditionen att dela ut gåvor från julbocken. Vilket år användes ”jultomte” för första gången i skriven svenska?


Fråga 12 av 15

I filmvärlden talas ibland om ”julfilmer” som en särskild kategori – i Sverige hör förstås Ingmar Bergmans ”Fanny och Alexander” till denna, med anledning av den långa julskildring som inleder eposet. I USA har en kanske mer otippad film på senare tid kommit att etableras som en av de mest populära julfilmerna, trots att julen spelar en relativt liten roll för handlingen. Vilken film handlar det om?


Fråga 13 av 15

Dikten ”Tomten” – med den berömda första raden ”Midvinternattens köld är hård” – publicerades för första gången 1881 i Ny illustrerad Tidning, med illustrationer av Jenny Nyström. Texten och bilderna bidrog starkt till att forma uppfattningen om den svenska jultomten. Vem skrev dikten?

Fråga 14 av 15

Ordet ”julklapp” kommer från den gamla sedvänjan att klappa (knacka) på dörren eller fönstret innan man slängde in en julgåva i stugan. Sedan 1988 har ”årets julklapp” utsetts av Handelns utredningsinstitut. Vilken av dessa prylar har inte utsetts till årets julklapp?


Fråga 15 av 15

Att ge löften om att man ska leva bättre under året som kommer förknippas med nyårsfirandet – och så har det varit åtminstone ända sedan man i Babylon flera tusen år f Kr firade det nya året med festen Akitu, som varade i tolv dagar. I bevarade kilskrifter finns vittnesmål om att människor då bland annat lovade att… vadå?

Har du sett ett fel eller vill du ge ett förslag? Mejla quizredaktionen