Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet
Quiz | Nutidstest

Vecka 20, 2023. Har du hängt med?

En jumbo, en filantrop och ett blodbad. Rickard Persson kollar om du hängt med i veckans nyheter.

Svårighetsgrad: Medel

Quiz: Rickard Persson

Foto: Paul Ellis/AFP

Fråga 1 av 10

Energi. Regeringen ger klartecken för två stora vindkraftsparker till havs, men de kan stoppas av Försvarsmakten och av miljöskäl. Vilket är havsområdet?

Fråga 2 av 10

Skolan. Läsförmågan hos svenska tioåringar har försämrats, enligt den internationella studien Pirls. Vad heter den svenska skolministern?


Fråga 3 av 10

Musik. Loreen ordnade den sjunde svenska segern i Eurovision. Ett annat land lyckades komma sist för nionde gången. Vilket?


Fråga 4 av 10

Sverige. Tullen hittade nyligen 460 kilo kokain i en hamnstad som anses ha blivit en inkörsport för drogen till övriga Europa. Vilken är staden?

Fråga 5 av 10

Sverige. Skånefälten lyser gula i maj, men i år inte lika mycket som vanligt. En fjärdedel av denna odlade gröda uppges ha fått grävas upp. Vilken?


Fråga 6 av 10

Världen. Twitters ägare Elon Musk har anklagat en filantrop, som donerat drygt 30 miljarder dollar till olika projekt, för att vilja förgöra mänskligheten. Vem?


Fråga 7 av 10

Litteratur. Selma Lagerlöf blev första kvinna i Svenska akademien 1914. Nu har den som skrivit en biografi om Lagerlöf valts in. Vad heter hon?

Fråga 8 av 10

Världen. Ny framtid fick flest röster i söndagens val. Partiet vill se kortare straff för dem som kritiserar kungahuset. I vilket land?


Fråga 9 av 10

Film. Stockholms blodbad ska bli actionfilm på engelska, regisserad av Mikael Håfström. Vilket år inträffade händelserna?


Fråga 10 av 10

Sport. Sverige jagar sitt tolfte VM-guld i ishockey. Vad heter förbundskaptenen som gör sitt första mästerskap?

Har du sett ett fel eller vill du ge ett förslag? Mejla quizredaktionen