Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet
Quiz | Nutidstest

Vecka 37, 2021. Har du hängt med?

En politisk pionjär, en filmbjässe och en ny statsminister. DN:s Rickard Persson ställer frågor om aktuella nyhetshändelser.

Svårighetsgrad: Medel

Quiz: DN

Foto: Claudio Bresciani/TT

Fråga 1 av 10

Natur. Elledningar i Skåne ska plastas in för att skydda Europas största uggleart från förödande stötar. Vilken är ugglan?

Fråga 2 av 10

Politik. Vem blir Norges nya statsminister efter Høyres Erna Solberg som förlorade valet till stortinget?


Fråga 3 av 10

Teater. Fredrik Backmans bok ”Britt-Marie var här” har gjorts till pjäs av Eva Dahlman. Vem gör alla roller i föreställningen på Stadsteatern?


Fråga 4 av 10

Världen. Detta lands utrikesminister, Ahmed bin Mubarak, besökte i veckan Sverige för att vädja om hjälp för att få slut på det utdragna kriget. Vilket är landet?

Fråga 5 av 10

Litteratur. Vilken krönikör ger nu i bokform ut ”Samlad värk. Texter 1996-2021”?


Fråga 6 av 10

Politik. För 100 år sedan fick kvinnor för första gången rösta i ett svenskt riksdagsval. Vem blev första kvinnliga riksdagsledamot, i första kammaren?


Fråga 7 av 10

Kyrkoval. Den 19 september är det kyrkoval i Sverige. I det senaste valet 2017 var röstdeltagandet, i procent, det största sedan 1934. Hur stort då?

Fråga 8 av 10

Avtackning. Stefan Löfven ska gå på konsert när han slutat som statsminister. En avskedspresent från Ulf Kristersson (M) vid Löfvens sista partiledardebatt den 15 september. Vilken konsert?


Fråga 9 av 10

Film. En svensk skådespelare fick sitta åtta timmar per dag i sminket för att spela en 300 kilo tung superskurk i storfilmen ”Dune”. Vem är han?


Fråga 10 av 10

Sport. Detta klassikerlag med 13 SM-guld är nederlagstippat i år, men vann oväntat premiärmatchen i ishockeyns SHL mot Frölunda. Vilket är laget?

Har du sett ett fel eller vill du ge ett förslag? Mejla quizredaktionen