Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet
Quiz | Nutidstest

Vecka 37, 2023. Har du hängt med?

Svinpest, fotbollspest och musikalfest. Rickard Persson kollar om du hängt med i veckans nyhetsflöde.

Svårighetsgrad: Medel

Quiz: Rickard Persson

Foto: Alexander Mahmoud

Fråga 1 av 10

Försvaret. 2024 kommer försvarsanslaget att vara två procent av bnp och nästan dubbelt så stort som det var 2020. Hur stor är nästa års försvarsbudget i kronor?


Fråga 2 av 10

Världen. Starka krafter i Indiens styrande parti BJP vill att landet ska ha ett annat namn i internationella sammanhang. Vilket är namnet?


Fråga 3 av 10

Sverige. Flera vildsvin har smittats av afrikansk svinpest och en stor skogsyta är nu avstängd för allmänheten. Vilken ort är centrum för utbrottet?


Fråga 4 av 10

Kungligt. Kung Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen. Vem var den första svenska kungen av ätten Bernadotte?


Fråga 5 av 10

Fotboll. Sveriges chanser att nå EM är mindre än minimala efter förlusten mot Österrike. Var spelas nästa års EM för herrar?


Fråga 6 av 10

Politik. EU-kommissionens ordförande vill vara kvar på jobbet i ytterligare fem år. Det framskymtade i det årliga linjetalet. Vem söker vi?


Fråga 7 av 10

Kriget i Ukraina. I en tidigare krisort i Sverige blomstrar nu vapenindustrin när behovet av vapen är stort i Ukraina och Europa. Vilken är staden där Björkborn är ett av industriområdena?


Fråga 8 av 10

Teater. Den påkostade musikalen ”Moulin Rouge!” har haft premiär på Chinateatern i Stockholm. Vad betyder Moulin Rouge på svenska? En ledtråd är entrén till det klassiska etablissemanget i Paris.


Fråga 9 av 10

Film. I den bioaktuella filmen ”Avgrunden” är hela Kiruna på väg att kollapsa. Vem spelar en av huvudrollerna – en säkerhetsansvarig som försöker varna för katastrofen?


Fråga 10 av 10

Bordtennis. Lag-EM pågår i Malmö. En svensk toppspelare har bidragit till en mindre revolution på materialsidan, en racket med sex kanter. Vem?

Har du sett ett fel eller vill du ge ett förslag? Mejla quizredaktionen