Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet
Quiz | Nutidstest

Vecka 5, 2023. Har du hängt med?

En fågel, ett pris och ett populärt namn. DN:s Rickard Persson ställer frågor om aktuella nyhetshändelser.

Svårighetsgrad: Medel

Quiz: Rickard Persson

Foto: Adem Altan/AFP

Fråga 1 av 10

Politik. Erdogans Turkiet säger fortfarande nej till Sverige i Nato. Ytterligare ett land har ännu inte sagt ja, men väntas göra det senare i år. Vilket?

Fråga 2 av 10

Brott. Användningen av kontanter minskar stadigt. Hur många bankrån skedde i Sverige förra året?


Fråga 3 av 10

Natur. Efter den traditionella räkningen av vinterfåglar i januari var denna tätting återigen överlägsen i topp. Vilken?


Fråga 4 av 10

Världen. Våldet i detta land har trappats upp sedan talibanerna tog makten i närliggande Afghanistan, senast med en självmordsattack i området Peshawar. Vilket är landet?

Fråga 5 av 10

Namn. Efter sex år i rad tappade Alice sin plats som populäraste namn på nyfödda flickor i Sverige. Vilket namn toppade listan 2022?


Fråga 6 av 10

Politik. Den i Iran fängslade människorättsaktivisten Narges Mohammadi får nu ett pris som delats ut sedan 1987. Vilket?


Fråga 7 av 10

Bostad. Stockholms stads byggplaner i området Solberga bantas av mark- och miljööverdomstolen. Vad är det som påverkar bygget?

Fråga 8 av 10

Film. Karin af Klintberg har gjort dokumentären ”Kungen” som har haft premiär på Göteborgs filmfestival. Vem är huvudperson i filmen?


Fråga 9 av 10

Musik. I (sup)erhiten ”Banan melon kiwi och citron” tar sig två Gällivare-grabbar till Stureplan och Spy bar, men vill snabbt därifrån. Vad heter den filmaktuella gruppen?


Fråga 10 av 10

Fotboll. 1,37 miljarder kronor betalar denna klubb för argentinaren Enzo Fernandez. En trädgårdsmässa, ett hotell och en ex-presidents dotter leder er till rätt klubb. Vilken?

Har du sett ett fel eller vill du ge ett förslag? Mejla quizredaktionen