Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet
Quiz | Nutidstest

Vecka 9, 2023. Har du hängt med?

En björn, en rekordsvenska och en presidentfru. DN:s Rickard Persson ställer frågor om aktuella nyhetshändelser.

Svårighetsgrad: Medel

Quiz: Rickard Persson

Foto: Heiko Junge/TT

Fråga 1 av 9

Världen. Det har hållits val i Afrikas folkrikaste land (cirka 220 miljoner invånare). Vilket är landet?

Fråga 2 av 9

Sverige. Pollensäsongen är redan i gång i delar av Sverige efter en mild vinter. Vilka träd eller växter är först ut att producera pollen?


Fråga 3 av 9

Världen. Antalet turister i detta ö-land minskade kraftigt efter pandemin. Nu vill regeringen locka besökare genom att låta dem spendera 1 700 kronor under sin vistelse. Vilket är landet?


Fråga 4 av 9

Natur. Mer än dubbelt så många (201) lodjur får skjutas i år jämfört med förra året, vilket förvånar Världsnaturfonden. Hur många lodjur finns det i Sverige enligt den senaste inventeringen?

Fråga 5 av 9

Sport. De svenska damerna gör succé i skid-VM i Planica. Vem har nu gått förbi Charlotte Kalla som den segerrikaste svenskan genom tiderna i VM?


Fråga 6 av 9

Politik. Endast tre procent av svenskarna har förtroende för en av partiledarna enligt en mätning av opinionsinstitutet Novus. Vem når den historiskt låga siffran?


Fråga 7 av 9

Film. Iranska filmen ”No bears” får en femma i betyg i DN. Ytterligare en ny film har björn i titeln. Vad utmärker björnen i den filmen, gjord av Elizabeth Banks?

Fråga 8 av 9

Politik. Enligt Joe Bidens fru är den 80-åriga amerikanska presidenten ännu inte klar med det han påbörjat. Kanske en hint om att han ställer upp för ytterligare en mandatperiod. Vad heter presidentfrun?


Fråga 9 av 9

Böcker. Som av en händelse får denna tv-serieaktuella författare Natur och Kulturs kulturpris på 500 000 kronor. Vem söker vi?

Har du sett ett fel eller vill du ge ett förslag? Mejla quizredaktionen