Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

Nutidstestet vecka 1 – har du hängt med?

En arvinge, en valuta och en musikal. DN:s Rickard Persson ställer frågor om aktuella nyhetshändelser.

1 av 10

Sverige. Orättfärdigt, tycker kungen om att grundlagen ändrades 1980 så att Victoria blev tronarvinge istället för Carl Philip. När tillträdde Carl XVI Gustaf tronen?

Nästa fråga

2 av 10

Husdjur. Från och med årsskiftet måste omkring 700 000 svenska hushåll id-märka och registrera sin katt. Var ska katten registreras?

Nästa fråga

3 av 10

Sverige. Antalet nystartade företag i landet sjönk med sex procent under 2022. Vilket var det enda länet där antalet nya företag ökade?

Nästa fråga

4 av 10

Sport. Legendaren Pelé sörjs av en hel fotbollsvärld efter sin bortgång. Hans riktiga namn var betydligt längre. Vilket var hans första förnamn?

Nästa fråga

5 av 10

Kultur. Modeskaparen Vivienne Westwood, som designade kläder åt många i den brittiska punkrörelsen, är död. Vilket engelskt band förknippas hon mest med?

Nästa fråga

6 av 10

Världen. Sverige är nytt ordförandeland i EU ett halvår framåt. Var kommer de flesta av de 150 mötena på hemmaplan att hållas?

Nästa fråga

7 av 10

Ekonomi. Vid årsskiftet lämnade detta land sin valuta kuna och gick över till euro. Vilket är landet?

Nästa fråga

8 av 10

Världen. Kongressens slutrapport om stormningen av Kapitolium i Washington för två år sedan är klar. Vad heter konspirationsteorin som många av upprorsmakarna hade kopplingar till?

Nästa fråga

9 av 10

Musik. ”Aquarius” och ”Let the sunshine in” är några av låtarna i denna rockmusikal från 1967 som nu sätts upp på Göta Lejon i Stockholm. Vad heter den?

Nästa fråga

10 av 10

Sport. Miljarderna rullar in när superstjärnan Cristiano Ronaldo nu hittat en ny fotbollsklubb. I vilket land?

Du har svarat på 0 av 10 frågor

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!