Hoppa till innehållet

Nutidstestet vecka 25 – har du hängt med?

En skönhet, ett veteranband och en renkonflikt. DN:s Rickard Persson ställer frågor om aktuella nyhetshändelser.

1 av 10

Kriget i Ukraina. Ett land stoppar varor som transporteras från Ryssland på järnväg att nå den ryska exklaven Kaliningrad. Vilket är landet?

Nästa fråga

2 av 10

Världen. Frankrikes president Emmanuel Macron har fem svåra år framför sig efter att ha tappat majoriteten i parlamentsvalet. Vad heter vänsterkoalitionen som gick kraftigt framåt?

Nästa fråga

3 av 10

Natur. Mer än 20 000 personer har röstat fram denna bevingade skönhet till nationalfjäril. Vilken?

Nästa fråga

4 av 10

Sverige. Erik Thedéen har fått ett nytt jobb där han ersätter Stefan Ingves. Vad blir han chef för?

Nästa fråga

5 av 10

Världen. Enligt nya kinesiska läroböcker har Hongkong aldrig varit en brittisk koloni. Men Hongkong tillföll Storbritannien 1841 under ett krig och överlämnades till Kina 1997. Vilket var kriget?

Nästa fråga

6 av 10

Sverige. En 100-årig konflikt mellan Vapstens sameby och Vapstens lappby om vem som har rätt till renskötsel har avgjorts i tingsrätten. Vapsten ligger nära en riktig guldort i skidsammanhang. Vilken?

Nästa fråga

7 av 10

Fotboll. Denna EM-aktuella 37-åriga landslagsstjärna säger att polisyrket är det enda som hittills lockat i livet efter fotbollskarriären. Vem är det?

Nästa fråga

8 av 10

Politik. Regeringen fick igenom sin budget i en extra omröstning, återigen med minsta möjliga marginal. Ännu jämnare var det 1973 då båda blocken fick 175 mandat i valet. Vad kallades den mandatperioden?

Nästa fråga

9 av 10

Dryck. DN har berättat om familjen Spendrup vars bryggeri gick från konkursmässigt till att skriva ölhistoria. Vilken ölsort såldes det mest av på Systembolaget 2021 (drygt 20 miljoner liter)?

Nästa fråga

10 av 10

Musik. Veteraner som Sting och Pet Shop Boys har i veckan besökt Sverige. Liksom detta band som bjöd på eldfängd show och ”Rock and roll all nite” på Tele 2 arena i Stockholm. Vilket är bandet?

Du har svarat på 0 av 10 frågor