Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

Nutidstestet vecka 32 – har du hängt med?

Ett jubileum, en stötande klassiker och en känslig resa. DN:s Rickard Persson ställer frågor om aktuella nyhetshändelser.

1 av 10

Världen Presidenten Recep Tayyip Erdogan ligger illa till i opinionsmätningar inför nästa års val i Turkiet. Valet sammanfaller med jubileumsfirandet av republikens tillkomst. När utropades republiken Turkiet?

Nästa fråga

2 av 10

Litteratur Två engelska universitet har plockat bort en svensk kulturell klassiker från kurslitteraturen sedan studenter klagat på stötande innehåll. Vilken handlar det om?

Nästa fråga

3 av 10

Brott Amerikanskan Brittney Griner har dömts till nio års fängelse i Ryssland för innehav och smuggling av e-cigaretter med cannabisolja. USA vill nu till få till ett fångutbyte. Inom vilket gebit har 31-åringen blivit känd?

Nästa fråga

4 av 10

Medier DN har avslöjat att Sveriges Radio låtit utländska tekniker arbeta innanför Radiohusets skalskydd. Vad heter SR:s vd, som nu har blivit utfrågad i försvarsutskottet?

Nästa fråga

5 av 10

Sport Simon Pettersson vann överraskande SM-guld efter att ha besegrat den regerande olympiske mästaren. Han blir nu ett medaljhopp i kommande EM. Vilken är grenen?

Nästa fråga

6 av 10

Natur 16 exemplar av detta djur ska flyttas från Sydafrika och Namibia till Indien. Det är utrotat i Indien sedan 1950-talet, men förhoppningen är att en livskraftig stam nu ska bildas. Vilket är djuret?

Nästa fråga

7 av 10

Kultur Artisten Olivia Newton-John har avlidit. Mest ihågkommen är hon för rollen i filmmusikalen ”Grease”. Vad heter hennes rollfigur i filmen?

Nästa fråga

8 av 10

Världen Det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi har i veckan gjort en politiskt känslig resa. Till vilket land?

Nästa fråga

9 av 10

Livslängd Det har stormat kring Amnesty som anklagar Ukraina för krigsförbrytelser och hävdar att landet satt civila i fara. Grundaren av Svenska Amnesty lämnar nu människorättsorganisationen i protest. Vem?

Nästa fråga

10 av 10

Litteratur Denna mångmiljonsäljande irländska har brutit sitt löfte om att inte skriva en uppföljare om antihjältinnan Rachel Walsh. Vad heter författaren?

Du har svarat på 0 av 10 frågor