Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

Nutidstestet vecka 33 – har du hängt med?

En roman, en diagnos och en guldhäst. DN:s Rickard Persson ställer frågor om aktuella nyhetshändelser.

1 av 10

Sport. Henrik von Eckermann vann guld både i lag och individuellt i ryttar-VM. Vad heter den fyrbenta följeslagaren som hoppade hem gulden?

Nästa fråga

2 av 10

Energi. Energisituationen i Tyskland kan, bokstavligen, bli en kalldusch för medborgarna. Gas står för 27 procent av den totala energiförbrukningen i landet. Vad är motsvarande siffra i Sverige?

Nästa fråga

3 av 10

Politik. Moderaterna vill att barn i utanförskapsområden ska testas för adhd redan på barnavårdscentralen. Vad står h:et för i adhd, i svensk översättning?

Nästa fråga

4 av 10

Världen. 50 000 gängmedlemmar uppges ha gripits i detta land, på order av presidenten Nayib Bukele som inlett ett krig mot den organiserade brottsligheten. I vilket land?

Nästa fråga

5 av 10

Musik. Sanna Nielsen slutar efter sju år som programledare för ”Allsång på Skansen”. Vem av dessa har inte lett den folkkära allsången?

Nästa fråga

6 av 10

Världen. Konflikten om resurserna i Arktis ökar i takt med att isen smälter. Kanada, Ryssland och Norge har ansökt om att upprätta en exklusiv ekonomisk zon i Arktis. Ytterligare ett land har gjort det, vilket?

Nästa fråga

7 av 10

Litteratur. Författaren Salman Rushdie vårdas på sjukhus efter knivattacken under en föreläsning i USA. En dödsdom utfärdades mot honom efter boken ”Satansverserna”. Med vilken roman fick han sitt stora genombrott?

Nästa fråga

8 av 10

Kriget i Ukraina. Ytterligare attacker har skett mot det kärnkraftverk som i mars togs över av ryska styrkor. Bland annat FN har vädjat att militär personal ska tas bort från området. Vad heter kärnkraftverket?

Nästa fråga

9 av 10

Natur. Italien uppskattas ha 3 200 vargar, Spanien 3 000 och Tyskland 1 500. Hur stor är den svenska vargstammen, som sex av åtta partier vill minska?

Nästa fråga

10 av 10

Litteratur. Japanska serieböcker har blivit en hit bland svenska barn. Vad kallas serierna för med ett samlingsnamn?

Du har svarat på 0 av 10 frågor